Χωρίς κατηγορία
Αθήνα: Το σύνορο του Κηφισού | ΦΩΤΟ
Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης
Το δίδυμο αδελφάκι του Ιλισού διασχίζει το λεκανοπέδιο Αττικής και οριοθετεί με φυσικό τρόπο τα αθηναϊκά δυτικά προάστια και κάποιες περιοχές του Πειραιά. Πηγάζοντας από την Πάρνηθα και την Πεντέλη, ο Κηφισός συνεχίζει ακάθεκτος το αιώνιο «ταξίδι» του, διασχίζοντας 16 ολόκληρους δήμους προτού τελικά εκβάλει στον Φαληρικό Ορμο. Ενα ταξίδι σταθερό και επίμονο, το οποίο σημαδεύει ανεξίτηλα την ιστορία των παλαιών και νέων συνοικιών που βρίσκονται πέρα από τις δυτικές του ακτές.
Φωτογραφίες: Αντώνης Νικολάκης : www.antonis-nikolakis.gr / Facebook / Instagram
Περπατώντας παράλληλα με τον ποταμό, από τη Κηφισιά έως και το Νέο Φάληρο, διακρίνεις με ευκολία τον εντελώς ιδιαίτερο χαρακτήρα που έχουν οι γειτονιές της δυτικής Αττικής. Συναντάς εικόνες που ερεθίζουν σκέψεις και συναισθήματα. Χαμόγελο, νοσταλγία και προβληματισμός. Από στενό σε στενό, μικρές δόσεις ρομαντισμού και γραφικότητας σε περιμένουν υπομονετικά, αρκεί βέβαια να έχεις το βλέμμα στραμμένο στις λεπτομέρειες που οι περισσότεροι προσπερνούν.
Ζηλεύεις τους πιτσιρικάδες στο Περιστέρι: άλλοι ακροβατούν επάνω στα ποδήλατά τους και άλλοι δίνουν τη δική τους μάχη στο προαύλιο του σχολείου τους με έπαθλο τη νίκη του απογευματινού αγώνα. Γοητεύεσαι από το νεαρό ζευγάρι που σταματά τον χρόνο πλάι στη λίμνη του Πάρκου Τρίτση στο Ιλιον και από τους ηλικιωμένους στο Αιγάλεω που προσπερνούν την πεπατημένη του καφενείου και επιλέγουν τη δροσιά του Μπαρουτάδικου για να παίξουν την καθιερωμένη παρτίδα ντάμα. Ο πολύχρωμος καμβάς που σχηματίζουν οι τέντες των εργατικών πολυκατοικιών… Τα ιριδίζοντα νερά του ποταμού… Οι πιτσιρίκες που φαίνονται σίγουρες για τον δρόμο που επέλεξαν να διαβούν πάνω στις ανενεργές ράγες του τρένου…
Εν τέλει, τα παρεξηγημένα «Δυτικά» είναι κυρίως οι άνθρωποί τους. Αυτοί που -είτε από επιλογή είτε δίκην κληρονομιάς- βρέθηκαν να διαβιούν στην αττική αυτή γωνιά, που με τις κατάρες της και τις ευχές της συνεχίζει να παραμένει για αυτούς ιερή. Οπως και η οδός που πεισματικά τη διαπερνά εδώ και χιλιετίες.