Βρειτε μας στα Social Media

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδηγός επιβίωσης για εξοικονόμηση Ενέργειας: Ποιες συσκευές καίνε πιο πολύ, τα σενάρια για τις νέες επιδοτήσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

επιδότηση ρεύματος
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα ξεχασμένα φώτα, οι συσκευές σε αναμονή, ο μονίμως ανοικτός θερμοσίφωνας, λίαν συντόμως θα αποτελέσουν παρελθόν, όχι μόνο λόγω Βρυξελλών αλλά κυρίως γιατί η εξοικονόμηση Ενέργειας θα οδηγεί σε μεγαλύτερες επιδοτήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί την υποχρεωτική εξοικονόμηση ενέργειας κατά 5% στις ώρες αιχμής κι όσο κι αν αυτό εκλαμβάνεται- έστω καθ’ υπερβολή- ως ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στο ρεύμα με το… δελτίο, η ουσία είναι ότι η κάθε χώρα, αν περάσει τελικά η πρόταση, καλείται να αποφασίσει πώς θα επιτευχθεί ο στόχος.

Αναζητώντας κανείς τις ώρες αιχμής στην Ελλάδα, διαπιστώνει μάλλον το αυτονόητο. Η μεγαλύτερη ζήτηση για ρεύμα καταγράφεται μεταξύ 9- 10 το πρωί με 1-2 το μεσημέρι, όταν καταστήματα, επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν στο φουλ, ενώ και τα νοικοκυριά μαγειρεύουν.

Αυξημένη ζήτηση καταγράφεται, επίσης μετά τις 5-6 το απόγευμα και ως τις 8 το βράδυ, όταν δηλαδή οι οικογένειες μαζεύονται σπίτι, τα φώτα και οι συσκευές ανάβουν και οι μετρητές «τρέχουν». Απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα για το ποιο θα χαρακτηριστεί επισήμως το «διάστημα αιχμής» προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις, αλλά ούτε σε ποιους θα αφορά αυτή η υποχρεωτική εξοικονόμηση. Θα είναι οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες; Θα είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις; Θα είναι και τα νοικοκυριά;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η… ζωή πιθανότατα θα δώσει τις απαντήσεις, καθώς από τον επόμενο μήνα, το μοντέλο των επιδοτήσεων στο ρεύμα- και πιθανότατα στο φυσικό αέριο- θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν, αλλά θα είναι σε συνάρτηση με την κατανάλωση κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι όσο περισσότερο καταναλώνει κανείς ρεύμα, τόσο μικρότερη επιδότηση θα έχει.

Τα σενάρια εργασίας προβλέπουν 3 ή 4 κλιμάκια επιδοτήσεων, ενώ τα όρια πιθανότατα θα αυξάνονται ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν, πάντως, ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα για το πού το πάνε οι Ευρωπαίοι κυρίως σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, το οποίο ως γνωστόν συμπαρασύρει την τιμή του ρεύματος.

Αναζητούν πώς θα… ρίξουν την κατανάλωση

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα νοικοκυριά έχουν ήδη αρχίσει να ψάχνονται για το πώς μπορούν να χαμηλώσουν την κατανάλωση τους χωρίς να υποβαθμίσουν το επίπεδο διαβίωσης τους, όπως επίσης το ποιες συσκευές είναι εκείνες που απαιτούν αυξημένη προσοχή, ειδικά όσον αφορά στην κατανάλωση για θέρμανση.

Μόνο ως προφητική μπορεί να χαρακτηριστεί ειδική έρευνα της Eurostat, η οποία πριν καν υπάρξει υποψία ενεργειακής κρίσης, είχε αναδείξει τα οφέλη από την αλλαγή λαμπτήρων, δηλαδή πόσα μπορεί να γλιτώσει κάποιος αντικαθιστώντας τις παλιές λάμπες, με λάμπες LED.

Με τα τότε δεδομένα, δηλαδή τιμή κιλοβατώρας μετά φόρων γύρω στα 17 λεπτά, αλλάζοντας μια και μόνο λάμπα 60 Watt, με μια LED 10 Watt, ένα νοικοκυριό μπορούσε να γλιτώσει 9,68 ευρώ ετησίως. Πολλαπλασιάζοντας το αριθμό των λαμπτήρων επί 10- 15 για τις ανάγκες ενός σπιτιού και προσαρμόζοντας τους υπολογισμούς στη σημερινή τιμή κιλοβατώρας, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι μπορεί να εξοικονομήσει μόνο με την αντικατάσταση του φωτισμού του.

Φυσικά το βάρος πέφτει στις συσκευές, που «ρουφάνε» την περισσότερη ενέργεια:

Θερμοσίφωνας: 3.000 – 5.500W
Φούρνος: 2.000 – 4.000W
Αερόθερμο: 2.000 – 3.000W
Πιστολάκι μαλλιών: 1.800 – 2.500W
Μάτι κουζίνας: 1.500 – 2.000W
Βραστήρας: 1.200 – 3.000W
Πλυντήριο πιάτων: 1.200 – 1.500W
Στεγνωτήρας ρούχων: 1.000 – 4.000W
Σίδερο: 1.000 – 2.000W

Σύμφωνα με τον οδηγό… επιβίωσης του spitogatos, η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων μπορεί να επιτευχθεί με λίγη προσοχή στην καθημερινότητα.

Εστίες κουζίνας:

-τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν ακριβώς στην επιφάνεια του ματιού της κουζίνας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, σπαταλάς 20-30% περισσότερη ενέργεια από ό,τι χρειάζεσαι.

-η χύτρα ταχύτητας εξοικονομεί έως και 60% ρεύμα και χρόνο.

-προτιμητέα μια ηλεκτρική κουζίνα με κεραμικές εστίες και αυτόματο θερμοστάτη.

Ψυγείο

-να βρίσκεται μακριά από το καλοριφέρ, την ηλεκτρική κουζίνα, το πλυντήριο και μέρη με πολύ ήλιο.

-ρύθμιση θερμοστάτη σύμφωνα με τις προτεινόμενες τιμές του κατασκευαστή, καθώς μπορεί να εξοικονομηθεί έως και 15% ηλεκτρική ενέργεια.

-τουλάχιστον 5-10 εκατοστά απόσταση από τον τοίχο και κατά περιόδους ξεσκόνισμα στις σωληνώσεις (πλέγμα) στην πίσω πλευρά του.

-στα παλαιότερα συνιστάται μια τακτική απόψυξη, γιατί ένα στρώμα πάγου πάχους 5χιλιοστών μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ρεύματος κατά 30%.

-το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει καλά.

Πλυντήριο

-πρόπλυση μόνο όταν είναι απαραίτητο.

-χαμηλές θερμοκρασίες, 30-40°C ή ακόμα και κρύο νερό με τη χρήση σύγχρονων απορρυπαντικών. Με αυτόν τον τρόπο το πλυντήριο καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για να ζεστάνει το νερό.

-προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για ρούχα χωρίς λεκέδες και προγράμματα μικρής διάρκειας για λιγότερο λερωμένα ρούχα.

-πλυντήριο με την πόρτα μπροστά και όχι με την πόρτα από πάνω, γιατί αυτά τα μοντέλα συνήθως καταναλώνουν διπλάσια ενέργεια και νερό.

-μία καλή λύση είναι να συνδεθεί ο ηλιακός θερμοσίφωνας με το πλυντήριο για ζεστό νερό. Κάνει μέχρι και +55% εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από το πλυντήριο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ