ΕΛΛΑΔΑ
Κορονοϊός: Αύξηση κρουσμάτων μέχρι και 200% σε νησιά και «εκτίναξη» του δείκτη θετικότητας και στην Αττική
Αν και η κατάσταση δεν εμπνέει προς το παρόν ανησυχία, ο δείκτης θετικότητας του κορονοϊού άρχισε να σκαρφαλώνει σε Αττική και σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς.
Μαζί με την αύξηση των αφίξεων ξένων επισκεπτών στη χώρα μας, οι οποίοι φέρουν στις “αποσκευές” τους τις νέες και πολύ πιο μεταδοτικές υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, αυξάνονται και τα κρούσματα.
Αυξητικές τάσεις εμφανίζουν στον εβδομαδιαίο μέσο όρο οι νέες λοιμώξεις, οι επαναλοιμώξεις, οι νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία, αλλά και στις ΜΕΘ. Περαιτέρω μείωση παρουσιάζουν οι διασωληνωμένοι και σταθεροποίηση οι θάνατοι.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ωστόσο σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σημειώνεται κατά 64% αύξηση των δύο παραλλαγών Όμικρον 4 (ΒΑ.4) και Όμικρον 5 (ΒΑ.5) του κορονοϊού στο Ηράκλειο της Κρήτης, αλλά και στην Αττική.
Αυξητική τάση στα κρούσματα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς
Τις τελευταίες 14 ημέρες αυξητική τάση -που ξεκινά από το 100% και φτάνει έως το 200%- σε νέες διαγνώσεις εμφανίζουν κάποιοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως η Άνδρος (+200%), η Ζάκυνθος (+125%), η Πάρος και η Κως (+100%). Έξαρση σε νέες λοιμώξεις εμφανίζουν, επίσης, η Ικαρία και η Λευκάδα.
Ο δείκτης θετικότητας του κορονοϊού στον εβδομαδιαίο μέσο όρο και στο σύνολο της χώρας παρουσιάζει αύξηση που πλησιάζει τη μονάδα και συγκεκριμένα, από το 4,40% σκαρφάλωσε στο 5,32%. (+0.92%)
Την ίδια στιγμή, σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο είναι, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ και ο δείκτης θετικότητας σε τρία μεγάλα και δημοφιλή νησιά και συγκεκριμένα στη Σαντορίνη (23,4%), στη Μύκονο (22,91%) και στη Μήλο (19,26%).
Επίσης, διψήφιους αριθμούς στον ίδιο δείκτη εμφανίζουν η Ικαρία (13,3%), η Τήνος (13,7%) και η Ρόδος (10,7%). Λίγο κάτω από το 10% και η Νάξος (9,2%).
Στην Πάρο, το ποσοστό θετικότητας έχει φτάσει στο 16,22%, τη στιγμή μάλιστα που στο νησί σημειώνεται ταυτόχρονα και αυξητική τάση στα κρούσματα κατά 100%, ενώ αντίθετα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, όπου εμφανίζεται επίσης υψηλή θετικότητα, η αυξητική τάση στα κρούσματα είναι μόλις 13% και 11% αντίστοιχα.
Αύξηση στην Αττική – «Τσίμπησαν» οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
Τάση νέας αυξημένης διασποράς του κορονοϊού εμφανίζεται στην Αττική και συγκεκριμένα στη Δυτική και Ανατολική Αττική. Ο δείκτης θετικότητας κυμαίνεται από το 8,5% στον Κεντρικό Τομέα, έως το 10,3% στην Ανατολική Αττική και φτάνει έως το 15,2% στη Δυτική Αττική.
Τα κρούσματα στο σύνολο της χώρας αυξήθηκαν στον εβδομαδιαίο μέσο όρο στις 4.264 νέες λοιμώξεις (+678), ενώ και οι επαναλοιμώξεις έφτασαν τις 551 (+118).
Η αύξηση αποτυπώνεται, ήδη και στα νοσοκομεία. Οι εισαγωγές στο σύνολο της χώρας το περασμένο Σάββατο (12/6) ξεπέρασαν τις 100 και έφτασαν συγκεκριμένα τις 110, ενώ στον εβδομαδιαίο μέσο όρο προσεγγίζουν ξανά τις 100.
Οι νέες εισαγωγές στις ΜΕΘ ασθενών με βαριά συμπτώματα αυξήθηκαν επίσης από τις 19 την προηγούμενη εβδομάδα, στις 27 κατά τις τελευταίες 7 ημέρες.
Ωστόσο, μειώθηκαν οι διασωληνωμένοι κατά 13 και έφτασαν πλέον στον εβδομαδιαίο μέσο όρο, τους 113. Οι θάνατοι παρέμειναν σταθεροί στους 14 κατά ημερήσιο μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα.
Φυσιολογική η αύξηση των δεικτών και εξαιτίας των νέων μεταλλάξεων
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως είναι απόλυτα φυσιολογικό να ανέβει η επιδημιολογική καμπύλη και να επιδεινωθούν οι δείκτες μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό που δεν θέλουν, ωστόσο, να συμβεί είναι να αυξηθεί ξανά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Η παρουσία και στη χώρα μας των νέων παραλλαγμένων ιών της Όμικρον, ΒΑ.4 και ΒΑ.5 αναμένεται να φέρνουν και νέα έξαρση, καθώς είναι ακόμη πιο μεταδοτικές, αλλά και εμείς έχουμε πλέον χαλαρώσει, όπως τόνισε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
«Εδώ και μέρες έχουμε προειδοποιήσει ότι επίκειται μία έξαρση, η οποία οφείλεται στο ότι έχουμε χαλαρώσει και ότι στο δυναμικό των επαφών μας συμμετέχοντας σε κοινωνικές εκδηλώσεις και στις διακοπές. Υπάρχουν δυνατότητες επαφών που δεν υπάρχει η κατάλληλη προφύλαξη, οι οποίες οδηγούν σε αυτά τα αποτελέσματα», ανέφερε συγκεκριμένα.
Σχετικά με τα στελέχη Όμικρον 4 και Όμικρον 5, ο κ. Τζανάκης είπε πως «έχουν επικρατήσει σχεδόν πλήρως πλέον, και αυτή τη στιγμή στο 30 – 40% του πληθυσμού, υπάρχει μία εικόνα αυξανόμενου δείκτη μεταδοτικότητας, και είναι ο κεντρικός τομέας Αθηνών, όλη σχεδόν η Αττική, ο Πειραιάς, η Κρήτη. Μιλάμε για ένα ποσοστό που έχει ανοδική τάση. Πολλά κρούσματα δεν προσμετρώνται, καθώς δεν δηλώνουν τα τεστ. Εάν αυτά τα στελέχη ακολουθήσουν το μοτίβο της Όμικρον 2 τότε δεν θα έχουμε πίεση στο υγειονομικό σύστημα», είπε και κατέληξε πως θα πρέπει να δείξουμε «τη στοιχειώδη ατομική ευθύνη».
Πηγή: iatropedia