Ρέθυμνο
Αγέλες κυνηγόσκυλων επιτίθενται σε στάνες
Αγέλες από εγκαταλελειμμένα κυνηγόσκυλα πολύ συχνά εισβάλλουν σε στάνες στο νησί προκαλώντας τεράστιες καταστροφές
Αδέσποτα κυνηγόσκυλα σε ημιορεινές περιοχές του δήμου Ρεθύμνου προκαλούν τις νυχτερινές μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες επιθέσεις σε στάνες, ενώ πνίγουν κατά προτίμηση τα νεογέννητα αμνοερίφια, χωρίς να τα φάνε, εγκαταλείποντας τη λεία τους σε λίμνες αίματος, με τους κτηνοτρόφους, μπαίνοντας το πρωί για να ταΐσουν, να σοκάρονται μπροστά στο θέαμα και να βυθίζονται στην απόγνωση και την αγανάκτηση. Την ιστορία αυτή αποκαλύπτει στη σήμερα Δευτέρα 17 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας.
Μάλιστα, ότι πρόκειται για κυνηγόσκυλα επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της Οργάνωσης για την Ανασύσταση του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης.
Σύμφωνα με τους αγροτοσυνδικαλιστές, αγέλες από εγκαταλελειμμένα κυνηγόσκυλα πολύ συχνά εισβάλλουν σε στάνες στο νησί μας, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.
Ασυνείδητοι κυνηγοί, κάθε χρόνο μόλις λήξει η περίοδος του κυνηγιού, «ξεφορτώνονται» σκυλιά που δεν τα χρειάζονται άλλο, ή που θεωρούν ότι δεν είναι αποδοτικά στο κυνήγι. Αυτό έχει ως συνέπεια τα δύσμοιρα ζώα, για να επιβιώσουν, να κυνηγούν πλέον για να εξασφαλίσουν την τροφή τους. Αυτό καταγγέλλουν στη οι Γιώργος Κατσανέβας και Γιώργος Τζουλιαδάκης, καλώντας τους κυνηγετικούς συλλόγους να συνεργαστούν με τους κτηνοτρόφους ως προς τον εντοπισμό και την πάταξη τέτοιων περιπτώσεων, καθώς είναι γνωστό ότι οι σωστοί κυνηγοί και φυσικά οι σύλλογοί τους επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στην προστασία των κυνηγόσκυλων από τη μια, αλλά και της περιουσίας των αγροτών και των κτηνοτρόφων στους τόπους του κυνηγιού, από την άλλη.
Απανωτά χτυπήματα
«Είναι τώρα και δέκα μέρες περίπου. Κατά τις νυχτερινές ώρες, αγέλες σκύλων πάνε και προκαλούν ζημιές στα νεογέννητα. Μπαίνουν στις στάνες και πνίγουν επιτόπου τα μικρά ζώα ηλικίας έως δύο μηνών και αμέσως στη συνέχεια εξαφανίζονται. Αυτά τα σκυλιά πρέπει να τα έχουν εγκαταλείψει κάποιοι κυνηγοί. Γιατί δεν πρόκειται για λυκόσκυλα ή για τσομπανόσκυλα, όπως λένε κτηνοτρόφοι που έχουν προλάβει και έχουν δει κάποια από τα σκυλιά αυτά», αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας. «Είναι, λοιπόν, κυνηγόσκυλα. Έχουν μείνει ελεύθερα. Πεινάνε και μάθανε να πνίγουνε. Έχουν δράση σε διάφορα χωριά του δήμου Ρεθύμνου και έχουν ήδη πνίξει δεκάδες αρνιά μέσα σε αυτό το δεκαήμερο», σύμφωνα με τον Γιώργο Κατσανέβα. Όπως λέει ο συνδικαλιστής, «ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση. Και επειδή πρόκειται για ημιορεινές περιοχές, δεν μπορούν οι κτηνοτρόφοι να προστατεύσουν τα κοπάδια τους. Εκτός του ότι συνήθως οι σκύλοι πάνε νύχτα, τώρα που έχουμε και χειμώνα δεν μπορούν οι άνθρωποι με αυτό το κρύο και τις βροχές να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στους στάβλους τους».
«Εγώ ειδοποίησα τον κτηνίατρο του ΕΛΓΑ Κώστα Ψαρουδάκη και έκανε την καταγραφή των δικών μου νεκρών ζώων. Αλλά επειδή είναι μικρά τα ζώα, πρόκειται για 15-20 ευρώ ανά ζώο. Μιλάμε, δηλαδή, για πολύ χαμηλή αποζημίωση», προσθέτει. Στο μεταξύ, ο ίδιος ενημέρωσε την Αστυνομία. «Βγήκαν κάποια περιπολικά μερικά βράδια αλλά δεν μπορεί και η Αστυνομία να είναι συνέχεια έξω. Εγώ θα έλεγα, οι ίδιοι οι κυνηγετικοί σύλλογοι να το δουν το θέμα και να κοιτάξουν να ενημερώσουν τα μέλη τους και να προσπαθήσουν να συνετίσουν εκείνους τους κυνηγούς που εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους. Και να προσπαθήσουν και οι κτηνοτρόφοι να ακινητοποιήσουν κάποια σκυλιά, να δουν αν έχουν τσιπάκια, ώστε να βρεθούν οι ασυνείδητοι που τα εγκατέλειψαν. Τα ζώα φυσικά δε φταίνε. Φταίνε οι άνθρωποι που τα έχουν παρατήσει», καταλήγει ο ίδιος.
«Αν πεινάσει το ζώο, ό,τι βρει θα το κατασπαράξει»
Το ίδιο λέει και ο πρόεδρος της Οργάνωσης για την Ανασύσταση του ΣΕΚΝΗ Γιώργος Τζουλιαδάκης. «Δε γίνεται μόνο στο Ρέθυμνο. Συμβαίνει σε όλη την Κρήτη. Το πρόβλημα ξεκινάει από κάποιους ασυνείδητους κυνηγούς. Μόλις τελειώσει η κυνηγετική περίοδος, βλέπουν κάποια κυνηγόσκυλα που δεν τους “κάνουν” και τα εγκαταλείπουν. Βεβαίως και ισχύει. Αυτό το πράγμα το κάνουν κάποιοι ανεύθυνοι. Αντί να πάρουν το σκυλί τους να το χαρίσουν κάπου ή να το πάνε στους Δήμους στα κυνοκομεία, προτιμούν να το αφήσουν στο βουνό. Και το ζώο, άμα πεινάσει, ό,τι βρει μπροστά του θα το κατασπαράξει για να επιβιώσει»… Ο κ. Τζουλιαδάκης καταλήγει λέγοντας πως ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει τους κτηνοτρόφους που έχουν χάσει με αυτό τον τρόπο τα ζώα τους, είτε από σκύλους είτε από λύκους στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Δεν υπάρχει περίπτωση να πρόκειται για σκυλιά κτηνοτρόφων. Γιατί ο κτηνοτρόφος ξέρει ότι, αν εγκαταλείψει το σκυλί του, κάποια στιγμή αυτό θα μπει και στη δική του στάνη. Επομένως, απευθύνουμε έκκληση στους κυνηγετικούς συλλόγους να ασχοληθούν με το ζήτημα. Και αν καταφέρει κάποιος κτηνοτρόφος και πιάσει έναν σκύλο που του έχει προκαλέσει ζημιά και είναι τσιπαρισμένος ο σκύλος αυτός, τότε θα πρέπει την αποζημίωση να την πληρώσει ο ασυνείδητος που το εγκατέλειψε και όχι το κράτος», καταλήγει.
Πηγή: neakriti