ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αύξηση κατώτατου μισθού από την Πρωτομαγιά
Σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Μαίου θα ανακοινώσει το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και είναι προγραμματισμένη να μεταδοθεί στην εκπομπή “Ενώπιος Ενωπίω” του ΑΝΤ1.
Αν και από την κυβέρνηση τηρούν σιγή αναφορικά με το ύψος της νέας αύξησης που θα ισχύσει από την 1η Μαίου , πληροφορίες αναφέρουν ότι το επικρατέστερο από τα σενάρια που βρίσκονται στα τραπέζι θέλει μετά την αύξηση του 2% που δόθηκε στην αρχή του 2022 να ακολουθήσει και νέα εντός του έτους και έτσι ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 703 ευρώ από 663 που είναι από τον τρέχοντα μήνα.
Τα σενάρια για την αύξηση κατώτατου μισθού
Τα σενάρια, αν και είναι νωρίς ακόμη, προβλέπουν περαιτέρω αύξηση ακόμα και 5% -6 % αν ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπεράσει αυτό το ποσοστό. Όπως αναφέρει το protothema η σωρευτική αύξηση δεν αποκλείεται να φτάσει το 8% ( δηλαδή 2%+ 6%) το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αντίστοιχα.
Πάντως ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει διαβεβαιώσει ότι «Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης δημιουργούν προϋποθέσεις για να “φύγει η οικονομία μπροστά” και αυτό θα έχει αντανάκλαση και στους μισθούς των εργαζομένων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί κοινωνικό μέρισμα το οποίο θα αντανακλάται και στον κατώτατο μισθό».
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 τέθηκε σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, σε συνέχεια της σύμφωνης γνώμης που διατύπωσε το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο.
Ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας καθορίζεται ως εξής:
α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ από 650 ευρώ προηγουμένως.
β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως
Ο νέος κατώτατος μισθός των 663 ευρώ μπορεί να είναι έως και 195 ευρώ υψηλότερος για όσους είχαν θεμελιωμένη προϋπηρεσία έως το 2012. Αντίστοιχα αυξάνεται το ποσό για τους έγγαμους, με το επίδομα γάμου 10%.
Έτσι ο βασικός των 663 ευρώ φτάνει στα 861,90 ευρώ για όσους έχουν θεμελιωμένη προϋπηρεσία 9 και άνω ετών έως το 2012, ενώ μπορεί να αγγίξει τα 928,20 για όσους έχουν και προϋπηρεσία άνω των 9 ετών και είναι παντρεμένοι.
Ειδικότερα από τα 650 που είναι σήμερα θα αυξηθεί στα 663 ευρώ ή 773,5 ευρώ αν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29.04 σε 29.62 ευρώ.
Ο νέος κατώτατος μισθός για τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία διαμορφώνεται στα 663 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 729.30 . Για το μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729.3 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 795.60.
Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795.6 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 861.60. Για το μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών διαμορφώνεται στα 861.9 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 928.20.
Επίσης η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ με το σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας που θα αυξηθεί κατά 9 ευρώ.
Μητσοτάκης: Μέτρα στήριξης σε πολιτισμό και εστίαση
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης νέο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων και εργαζόμενων, που πλήττονται τα τελευταία μέτρα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.
Ο κ. Μητσοτάκης ειδικότερα ανέφερε ότι: “Τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε κλάδους που έχουν πληγεί από αυτό το οποίο συνέβη την Πρωτοχρονιά και μετά. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στους κλάδους του πολιτισμού αλλά και στους κλάδους της εστίασης”.
Διευκρίνισε ότι: “Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση -γιατί εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν θα χρειαστούμε τα κρατήσουμε περισσότερο- να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής. Άρα να μην πληρώνονται ουσιαστικά από την επιχείρηση, αλλά από το κράτος”.