Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Η υπέροχη ιστορία του μετανάστη από το Πακιστάν που ήρθε στην Κρήτη και πέρασε στο πανεπιστήμιο

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο ταλαντούχος Τάχα ήρθε πρόσφυγας από το Πακιστάν, έμαθε τη γλώσσα μέσα σε 4 χρόνια, έδωσε Πανελλαδικές και πέρασε στο Πανεπιστήμιο!

Έφτασε στην Κρήτη από το Πακιστάν, ανήλικος, μαζί με άλλους πρόσφυγες. Μέσα μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια έμαθε τη γλώσσα και φέτος πέτυχε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο.

Της Κατερίνας Μπρέγιαννη- Αυγή

Ο Τάχα μιλάει στην ΑΥΓΗ για την αγάπη και τη φιλοξενία που συνάντησε στην Κρήτη, τις αρχικές δυσκολίες, τα όνειρά του για το μέλλον και στέλνει ένα δυνατό μήνυμα αγάπης και αισιοδοξίας κάνοντάς μας να αναλογιστούμε πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος αν κυριαρχούσε η αποδοχή στο διαφορετικό αλλά και πόσες μεγάλες δυνατότητες συλλογικής προόδου υπάρχουν όταν βλέπουμε ανθρώπους αντί για «ξένους».

 

Η ιστορία του Τάχα, όπως και του Αντετοκούνμπο και της 12χρονης Αρεζού από το Αφγανιστάν, είναι η απάντηση στο ακροδεξιό μίσος που στοχοποιεί μικρά παιδιά επειδή πηγαίνουν στο σχολείο. Απαντήσεις προόδου, αγάπης, αισιοδοξίας για έναν κόσμο που τους χωράει όλους ισάξια και δεν υψώνει τείχη στέλνοντας τα νέα παιδιά ως φθηνό εργατικό δυναμικό στα ξενοδοχεία.

* Ποια ήταν η πρώτη εντύπωση που είχες όταν ήρθες στην Ελλάδας Σε τι ηλικία έφτασες στη χώρα μας;

Όταν έφτασα εδώ, ήμουν ανήλικος. Στα Χανιά, την πρώτη πόλη όπου βρέθηκα, οι άνθρωποι που συνάντησα ήταν πολύ ευγενικοί και με βοήθησαν σε όλα. Μου λείπουν πολύ γιατί με βοήθησαν από την αρχή, όταν δεν ήξερα κανέναν και τίποτα. Η συμπεριφορά τους άφησε στην καρδιά μου μια καλή εντύπωση για τους  Έλληνες.

* Τι δυσκολίες συνάντησες τον πρώτο καιρό;

Στην αρχή οι δυσκολίες που είχα ήταν να καταλάβω τη γλώσσα και την κουλτούρα. Για μένα ήταν ένα νέο μέρος, οπότε μου ήταν δύσκολο, είχα πολλές ερωτήσεις σχετικά με μένα, αν θα βρω ένα καλό μέλλον εδώ, αν έχω βρει μια πολιτισμένη κοινωνία.

* Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με την ελληνική γλώσσα; Πώς μελετούσες; Πραγματικά είναι ένας άθλος το ότι μόλις σε τέσσερα χρόνια κατάφερες όχι μόνο να μιλάς και να διαβάζεις, αλλά να περάσεις και στο Πανεπιστήμιο.

Όταν πρωτοήρθα, απλά άκουγα λέξεις χωρίς να καταλαβαίνω τη σημασία τους. Πήγα αρχικά στα Ανώγεια, στην Εστία Ανηλίκων. Εκεί με τη δασκάλα και το προσωπικό άρχισα να μαθαίνω ελληνικά. Με τον τρόπο που δίδασκε μπόρεσα να καταλάβω τα ελληνικά γράμματα και την προφορά τους. Μετά ήρθα στο Ηράκλειο και ξεκίνησα το σχολείο εδώ και με τη βοήθεια των καθηγητών και των συμμαθητών μου σιγά – σιγά άρχισα να μιλάω ελληνικά.

Επίσης εδώ στο Ηράκλειο, στο πρόγραμμα ESTIA και σε ένα άλλο πρόγραμμα εθελοντών, έκανα μερικά μαθήματα. Διάβαζα αρκετές ώρες για το σχολείο και, αν άκουγα λέξεις που δεν ήξερα, τις έγραφα και προσπαθούσα να τις θυμάμαι. Ακόμα το κάνω, για να μαθαίνω καινούργιες λέξεις.

* Ποια είναι η γνώμη σου για το πρόγραμμα ESTIA και τα προγράμματα στέγασης;

Θα το έλεγα μία στήριξη.  Όλα τα προγράμματα κοινωνικής στήριξης σημαίνουν πολλά για όσους στην αρχή δεν γνωρίζουν τίποτα. Σου μαθαίνουν πώς να ξεκινήσεις τη ζωή σου με βοήθεια στη στέγαση, στο φαγητό και άλλες βασικές ανάγκες, όπως χαρτιά, μαθήματα γλώσσας, θέματα υγείας, να βρεις δουλειά. Για μένα είναι η βάση για να χτίσει κάποιος τη ζωή του ξανά.

* Συνάντησες ρατσισμό ή μη αποδοχή; Αν ναι, πως το αντιμετώπισες;

Όχι. Μέχρι τώρα σε κανέναν τομέα, ούτε στο πρόγραμμα, στη δουλειά, στο σχολείο, ή έξω δεν συνάντησα ρατσιστική συμπεριφορά.

* Τι θα συμβούλευες τα παιδιά που φτάνουν πρόσφυγες στην Ελλάδα;

Όσοι κάναμε το ταξίδι για καλύτερη ζωή είχαμε δύσκολο ταξίδι. Οπότε θα ήθελα να τους προτείνω, τώρα που είμαστε εδώ, να δουλέψουμε σκληρά, με υπομονή, για να πετύχουμε τους στόχους μας, να είμαστε καλοί άνθρωποι. Να δείχνουμε το καλό μας πρόσωπο σε αυτή την κοινωνία που μας αγκάλιασε αμέσως. Ξέρω ότι το ταξίδι για τα όνειρά μας είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι αδύνατο, οπότε να συνεχίσουν να προσπαθούν, και ας πάρει λίγο χρόνο.

* Ποια είναι τα όνειρα σου για το μέλλον;

Το όνειρό μου είναι να γίνω μια μέρα ένας άνθρωπος που θα μπορεί εύκολα να βοηθήσει άλλους με τις γνώσεις του και την εμπειρία του από τη ζωή. Γιατί κάποτε χρειαζόμουν βοήθεια. Για τους ανθρώπους που με βοήθησαν τότε έχω τεράστιο σεβασμό και αγάπη και θέλω να γίνω σαν αυτούς. Γι’ αυτό και συμμετέχω στην εθελοντική ομάδα της πόλης ΑΤΑΚΤΟΙ, που βοηθούν πολλές οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη. Μια μέρα εύχομαι το όνομά μου να είναι μέσα στην καρδιά κάποιου άλλου με καλές αναμνήσεις. Είμαι αποφασισμένος να πετύχω τον στόχο μου.

Ο Τάχα, οι Αντετοκούνμπο και οι ξένοι εισβολείς

«Για τους ανθρώπους που με βοήθησαν τότε έχω τεράστιο σεβασμό και αγάπη και θέλω να γίνω σαν αυτούς. Μια μέρα εύχομαι το όνομά μου να είναι μέσα στην καρδιά κάποιου άλλου με καλές αναμνήσεις» λέει ο Τάχα και με το παράδειγμά του γεμίζει αισιοδοξία και αποστομώνει τις φωνές του μίσους που χαϊδεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη συγκαλύπτοντας παράνομες πράξεις, όπως αυτή της δημοσιοποίησης των προσωπικών δεδομένων των νηπίων από τον βουλευτή της Ν.Δ. Κ. Μπογδάνο.

Η υποκρισία ξεπερνά κάθε όριο όταν ο πρωθυπουργός στην τελετή της ορκωμοσίας της μητέρας και του νεότερου αδερφού του Αντετοκούνμπο λέει ότι «στο πρόσωπο της οικογένειας Αντετοκούνμπο αντικατοπτρίζεται η Ελλάδα που θέλουμε», ενώ παράλληλα η κυβέρνηση επιλέγει να αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες ως «ξένους εισβολείς» και μιλάει για «δυνάμεις αποτροπής στις πύλες εισόδου της χώρας» για να μην γίνει η Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι» (Γ. Οικονόμου, Αύγουστος 2021) αναζητώντας στην Ευρώπη ευήκοα ώτα.

Ο γιατρός θα πετύχει τους στόχους του

Η Δήμητρα Καμπέλη, συντονίστρια του προγράμματος ESTIA της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, μιλάει στην ΑΥΓΗ

Το πρόγραμμα ESTIA 2021 είναι στεγαστικό Πρόγραμμα για Αιτούντες Διεθνή Προστασία στο Ηράκλειο Κρήτης. Υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου με την υποστήριξη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και  Ένταξης της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗ
(ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ/ΓΙΩΡΓΗΣ ΠΑΚΙΟΥΦΑΚΗΣ)

Αφορά τη στέγαση σε μισθωμένα διαμερίσματα συνολικής δυναμικότητας εξακοσίων (600) θέσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, καθώς και παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε αιτούντες άσυλο.

Η συντονίστρια του προγράμματος ESTIA στο Ηράκλειο Δήμητρα Καμπέλη μιλά στην ΑΥΓΗ για τη γνωριμία της με τον Τάχα.

“Συνάντησα τον Τάχα πρώτη φορά πριν από τέσσερα χρόνια, το 2017, στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στα Ανώγεια, όπου είχαμε πάει με μία συνάδελφο κατόπιν συνεννόησης με την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για να διερευνήσουμε αν πληροί τα κριτήρια για να ενταχθεί στο στεγαστικό πρόγραμμα ESTIA, καθώς μόλις είχε ενηλικιωθεί.

Συζητώντας μαζί του μας έκαναν εντύπωση η ωριμότητα και ο τρόπος που προσέγγισε το μέλλον, που απέπνεαν αισιοδοξία και σταθερότητα. Μας είχε αναφέρει από τότε ότι το όνειρό του ήταν να σπουδάσει ιατρική και από εκείνη την στιγμή αναφερόμασταν σε εκείνον ως ‘ο γιατρός’!

Φιλοξενήθηκε σε αυτόνομο διαμέρισμα στην πόλη, όπου διέμενε με άλλους δύο ωφελούμενους της ηλικίας του, οι οποίοι ήταν επίσης πρώην ασυνόδευτοι ανήλικοι. Μόλις εγκαταστάθηκε από τα Ανώγεια στο Ηράκλειο, μας ζήτησε να πάει στο σχολείο και έγινε η εγγραφή του στο εσπερινό λύκειο με τη βοήθεια των κοινωνικών λειτουργών που εργάζονται στο πρόγραμμα. Μάθαμε με μεγάλη χαρά και συγκίνηση ότι κατάφερε και πέρασε στις Πανελλαδικές, και μάλιστα στην πόλη μας!

Αν και δεν είναι πια ενταγμένος στο πρόγραμμά μας, καθώς έχει αναγνωριστεί ως πρόσφυγας, διατηρούμε επαφή και επιθυμία μας είναι να τον στηρίξουμε για να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές του δίνοντας λύσεις στα θέματα που τον απασχολούν, όπως η εύρεση κατοικίας και εργασίας. Γνωρίζοντάς τον όλα αυτά τα χρόνια είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι θα δουλέψει σκληρά και θα πετύχει σε ό,τι αποφασίσει να κάνει. Είναι ένας εξαιρετικός νέος και του ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία σε αυτό το νέο κεφάλαιο της ζωής του”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ