ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Γι’αυτό κλείσαμε με 1.000 κρούσματα και ανοίγουμε με 3.500
Απάντηση στο ερώτημα του Αλέξη Τσίπρα γιατί κλείσαμε με 1.000 κρούσματα κορονοϊού και ανοίγουμε με 3.500 έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.
«Όλοι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Υπάρχει ένα εύλογο ερώτημα. “κλείνετε με 1000 κρούσματα και ανοίγετε με 3.500;”» είπε ο πρωθυπουργός.
«Όταν κλείσαμε τον Ιανουάριο βλέπαμε την τάση των κρουσμάτων. Αν δεν είχαμε κλείσει, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η αύξηση θα ήταν εκθετική και η επιβάρυνση στο ΕΣΥ τέτοια που πιθανώς να μην μπορούσαμε να διαχειριστούμε. Το βρετανικό στέλεχος σε συνδυασμό με το καταχείμωνο έκαναν την μεταδοτικότητα του ιού πιο γρήγορη. Πήραμε μέτρα νωρίτερα.
Ο ιός είναι πιο μεταδοτικός και ναι, υπήρχε κούραση στην κοινωνία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς παντού» σημείωσε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν το κάναμε. Εμπιστευτήκαμε τους πολίτες. Ο βαθμός συμμόρφωσης δεν είναι ίδιος με πέρσι τον Απρίλιο και το Μάιο. Σήμερα αυτό που κάνουμε είναι προσεκτική ανακατανομή δραστηριοτήτων. Για τις διαδημοτικές μετακινήσεις δεν έχουμε διαφορετική άποψη. Ήταν εισήγηση της επιτροπής. Κρίναμε εκ των υστέρων ότι δεν είναι μέτρο αποτελεσματικό» συμπλήρωσε.
«Πάρθηκε απόφαση από την Επιτροπή η οποία έκρινε ότι είναι κάτι το οποίο το αντέχουμε. Πείτε μου ευθέως αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε;» ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Αρκετά με τις γενικές θεωρήσεις. Συμφωνείτε με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με τους κανόνες που εισηγήθηκαν οι ειδικοί;» ρώτησε. «Να πείτε να πρέπει να ανοίξουμε τα mall ή τα πολυκαταστήματα..; Αν συμφωνήσουμε ότι αυτό είναι το σωστό να το εξηγήσουμε στους πολίτες».
«Φυσικά και έγιναν λάθη αλλά η εικόνα καταστροφής είναι ένα ψέμα που αδικεί την κυβέρνηση»
Με απολογιστική διάθεση ξεκίνησε την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα της βουλής, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της προέδρου του «Κινήματος Αλλαγής» Φώφης Γεννηματά, με θέμα την ανάγκη αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία. «Φυσικά και έγιναν λάθη αλλά η εικόνα καταστροφής είναι ένα ψέμα που αδικεί την κυβέρνηση και προσβάλλει όσους δίνουν αγώνα νύχτα μέρα. Κανείς δεν πανηγυρίζει με τόσους νεκρούς. Αλλά η αύξηση στις εντατικές, οι προσλήψεις που έγιναν στο ΕΣΥ δεν είναι φήμη, είναι γεγονός. Από τις 241 ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ οι 194 έχουν δεσμευτεί από το δημόσιο σύστημα υγείας. Και αυτό είναι πραγματικότητα» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της πολιτικής του, επισημαίνοντας ότι στη χώρα μας μερικώς αναχαιτίστηκε η πανδημία χάρη σε μέτρα που πήραμε τον Φεβρουάριο. «Ενώ τα νοσοκομεία μας, έστω και με μεγάλες δυσκολίες, ανταποκρίνονται. Οι επιδόσεις των ανθρώπων τους δεν έχουν προηγούμενο. Επιτάξεις γίνονται, όπου χρειάζονται. Και θα ξαναγίνουν αν χρειαστεί. Μην έχουμε αυταπάτες, τα προβλήματα παραμένουν. Οι περιορισμοί των 6 εβδομάδων προστέθηκαν στις δυσκολίες ενός χρόνου. Δεν ήταν μόνο οι σχεδόν 700 διαδηλώσεις, το ρίσκο των οποίων κάποιος πήρε. Αλλά και οι παραλείψεις, η καταστρατήγηση των μέτρων. Αλλά δεν είναι κουρασμένοι μόνο οι πολίτες αλλά και οι μηχανισμοί επιτήρησης» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Για τη νέα στρατηγική
«Τα μέτρα αποφασίστηκαν νωρίς, είχαν αποτέλεσμα και έτσι αποφύγαμε τα χειρότερα. Ξέρουμε ότι απέναντί μας έχουμε μία πιο επιθετική μετάλλαξη. Έχουμε σύμμαχο τον καιρό. Πιο εξαντλημένη κοινωνία αλλά και το ισχυρότερο όπλο, τα εμβόλια» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε ότι: «Η στρατηγική μας αναπροσαρμόζεται σε ένα φαινόμενο που διαρκώς αλλάζει. Αξιολογούμε μέτρα, καταργούμε άλλα που δεν δούλεψαν και έχουμε μία προσέγγιση που χαρακτηρίζεται από ευελιξία. Πράγματι, εδώ η Ευρώπη δεν μας τα είπε όλα καλά. Από την μία πέτυχε στην αλληλεγγύη με την από κοινού αγορά εμβολίων σε όλες τις χώρες. Απέτυχε όμως η Ευρώπη ταυτόχρονα στην έγκαιρη προμήθεια και στην τροφοδοσία των κρατών – μελών. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η πορεία των εμβολιασμών στην Ευρώπη είναι απελπιστικά αργή. Αυτό όμως δεν οφείλεται στη χώρα μας. Αν είχαμε διπλάσια εμβόλια, διπλάσιους εμβολιασμούς θα κάναμε!».
«Όχι άνοιγμα, αλλά αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων»
«Είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα και πολύ πιο σωστό να μιλάμε για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων. Το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει από Δευτέρα με εξαιρετικά συντεταγμένο τρόπο. Έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να λειτουργήσει οργανωμένα και ενδεχομένως ψυχολογικά μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για τους πολίτες. Απαιτείται όμως αναπροσαρμογή των συμπεριφορών που έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στη διάδοση του ιού. Αμέσως μετά θα πρέπει να εξετάσουμε τη λειτουργία της εκπαίδευσης με προτεραιότητα στα λύκεια. Επιχειρούν να ανακουφίσουν την πολύμηνη πίεση που δέχονται οι πολίτες, να στρέψουν την κοινωνική δράση στους εξωτερικούς χώρους και να γίνουν τα πρώτα δειλά βήματα στην οικονομία μας. Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Από τη στιγμή που επιτρέπουμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις, οι συνωστισμοί θα είναι αδικαιολόγητοι. Με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο οι περιορισμοί μειώθηκαν μπορεί και να επανέλθουν» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.\
Για την οικονομία
Στα 24 δις. ευρώ που δαπάνησε η κυβέρνηση για το 2020 θα προστεθούν άλλα 14 δις ευρώ και έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε αυτή τη στήριξη, επειδή η χώρα έχει κερδίσει και πάλι την αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές και μας επιτρέπει να στηρίξουμε την οικονομία, όταν και όπως το χρειάζεται. Όπως για παράδειγμα τα 330 εκατ. ευρώ στον κλάδο της εστίασης για να βοηθήσουμε τους εστιάτορες να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, όταν κριθεί ότι μπορεί να γίνει επιδημιολογικά. Ο Απρίλιος του 2021, δεν είναι ο Απρίλιος του 2020. Στις μεταλλάξεις της επιδημίας έχουν προστεθεί και οι αλλαγές λειτουργίας. Οι καθολικοί περιορισμοί συναντούσαν καθολική αποδοχή. Οι αντοχές της οικονομίας και των πολιτών είναι στο όριό τους.
Πηγή: newsbeast