Βρειτε μας στα Social Media

ΥΓΕΙΑ

Επιδημία μυωπίας: Γιατί αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των ατόμων με προβλήματα όρασης

Δημοσιεύτηκε

στις

μυωπία
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια η μυωπία καθώς όλο και περισσότερα άτομα χάνουν την όρασή τους και οδηγούνται ακόμη και σε μερική τύφλωση.

«Η μυωπία είναι από τις πιο συχνές διαθλαστικές ανωμαλίες του ματιού. Σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εστιάσουμε ευκρινώς και να δούμε καλά μακριά. Αυτό οφείλεται είτε συνηθέστερα σε αυξημένο αξονικό μήκος του οφθαλμού, δηλαδή το μάτι γίνεται λίγο πιο μεγάλο από το κανονικό, είτε σε πιο κυρτό κερατοειδή. Η μυωπία δείχνει να έχει μια αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια» τονίζει μιλώντας στο newsbeast.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας Τρύφων Ρότσος.

Όπως εξηγεί ο οφθαλμίατρος υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές στον πλανήτη μας που τα προβλήματα όρασης είναι πιο συχνά αλλά και πιο σοβαρά.

«Η Σιγκαπούρη», σημειώνει, «έχει το υψηλότερο ποσοστό παιδιών με μυωπία. Επίσης η Ιαπωνία έχει πολύ υψηλό ποσοστό ανθρώπων με μυωπία υψηλή, μια μυωπία μάλιστα που εμείς την αποκαλούμε κακοήθη».

Γιατί η μυωπία γίνεται… επιδημία

Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα της μυωπίας είναι ακόμη πιο σοβαρό υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας Τρύφων Ρότσος τονίζοντας «μπορούμε να πούμε πως έχει πάρει μια μορφή επιδημίας, δηλαδή πολύ υψηλού επιπολασμού, πολύ υψηλής συχνότητας».

«Αυξητική τάση της μυωπίας παρουσιάζεται και σε όλο τον δυτικό κόσμο. Θεωρούμε μάλιστα βασιζόμενοι σε σχετικές μελέτες ότι η αύξηση της μυωπίας θα είναι ακόμη μεγαλύτερη τα επόμενα έτη. Αυτό άλλωστε σημαίνει επιδημία της μυωπίας, να είναι αυξημένος ο αριθμός των ανθρώπων που θα πάσχουν» σημειώνει εξηγώντας «υπάρχουν πάρα πολλές θεωρίες και απόψεις αναφορικά με το γιατί συμβαίνει αυτό».

«Η μυωπία… κληρονομείται. Πολύ συχνά όταν και οι δύο γονείς έχουν μυωπία το τέκνο τους θα εμφανίσει μυωπία. Αλλά πέραν αυτού και αυτός είναι ο λόγος που είναι σημαντική η παρατήρηση ότι η μυωπία τείνει να γίνει επιδημία, είναι ο τρόπος ζωής. Δηλαδή η πολύ συχνή χρήση υπολογιστών, τάμπλετ, διαβάσματος και η πολύωρη παραμονή σε κλειστούς χώρους. Αυτά τείνουν να αυξήσουν τη μυωπία και την τάση να αναπτύσσουν τα άτομα με αυτές τις συνήθειες μυωπία» αναφέρει.

Φέροντας ως παράδειγμα την Ιαπωνία που παρατηρείται έντονο το πρόβλημα της κακοήθους μυωπίας ο Τρύφων Ρότσος επισημαίνει πως μέσα στο σχολικό πρόγραμμα των μαθητών έχουν βάλει για μιάμιση ώρα την ημέρα τα παιδιά να βρίσκονται στο προαύλιο.

«Θεωρούμε πως όταν τα άτομα είναι σε εξωτερικό χώρο υπάρχει η τάση να μειωθεί η μυωπία συν τω χρόνω είτε λόγω της επίδρασης του ηλίου είτε λόγω του αυξημένου βάθους πεδίου, δηλαδή γιατί το άτομο αναγκάζεται να βλέπει πολύ μακριά. Αντιθέτως γνωρίζουμε ότι εάν ένα άτομο έχει περισσότερη παραμονή σε κλειστό χώρο και κάνει εργασίες οι οποίες αναπτύσσουν το λεγόμενο οπτικό στρες (διαβάζει συνέχεια ή είναι σε οθόνες και δεν κάνει συχνά διαλείμματα) είναι ένας παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει στο να αναπτυχθούν προβλήματα όρασης. Αυτό βέβαια το ήξεραν οι επιστήμονες από πολύ παλιά και υπήρχε και η λεγόμενη ψευδομυωπία. Άνθρωποι που διάβαζαν πάρα πολύ χρησιμοποιούσαν έναν μηχανισμό που έχουν τα μάτια που λέγεται μηχανισμός προσαρμογής και ανέπτυσσαν ψευδομυωπία. Αυτή λύνεται όταν το άτομο ξεκουράζεται, δεν έχει προσηλωμένο το βλέμμα σε κοντινές αποστάσεις» δηλώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας.

«Οπότε γνωρίζουμε ότι ο σημερινός τρόπος ζωής με τη συνεχόμενη χρήση βοηθημάτων διαβάσματος όπως τάμπλετ, κινητά, υπολογιστές και η παρατεταμένη παραμονή σε κλειστούς χώρους είναι σημαντικοί παράγοντες που βοηθούν στην ανάπτυξη της τάσης να αναπτυχθεί μυωπία» συμπεραίνει.

Αναφερόμενος στις έρευνες που επισημαίνουν ότι μέχρι το 2050 ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να χάσουν την όρασή τους ο Τρύφων Ρότσος εξηγεί: «Πρόκειται για ένα νούμερο το οποίο είναι αρκετά δύσκολο να υποστηριχθεί. Η κακοήθης μυωπία (η πολύ δηλαδή υψηλή) μπορεί να προκαλέσει βλάβες όχι μόνο στο ότι ο ασθενής δεν θα βλέπει καλά μακριά αλλά και στο πίσω μέρος του ματιού στον αμφιβληστροειδή, στην ωχρά κηλίδα και τότε μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη και μη αναστρέψιμη απώλεια της όρασης.

Ο αριθμός όμως των ατόμων που θα αναπτύξουν τα επόμενο 30 περίπου έτη κακοήθη μυωπία δεν μπορεί να είναι τόσο υψηλός όσο αναφέρθηκε σε αυτή την έρευνα. Υπάρχει σίγουρα ένα ποσοστό ασθενών με υψηλή μυωπία που χάνουν την όρασή τους λόγω βλαβών αλλά δεν είναι η πλειοψηφία των πασχόντων, είναι ένα μικρό ποσοστό».

Τι συστήνουν οι ειδικοί στα παιδιά που παρουσιάζουν μυωπία

«Το πρώτο που συστήνουμε είναι καταρχήν να γίνεται τακτικός έλεγχος στα παιδιά τουλάχιστον ανά δύο έτη αν όχι ανά έτος για να διαγνωστεί κάποια διαθλαστική ανωμαλία όπως είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός από νωρίς ώστε και να διορθωθεί με γυαλιά για να μην αφήσει μόνιμη βλάβη» σημειώνει ο οφθαλμίατρος κ. Ρότσος μιλώντας στο newbeast και διευκρινίζει: «Αν δεν διαγνωστεί, υπάρχουν περιπτώσεις όταν η διαφορά στα δύο μάτια είναι σημαντική, να προκύψει αμβλυωπία, το λεγόμενο τεμπέλικο μάτι».

«Εάν ένα παιδί διαγνωστεί με μυωπία το πρώτο για το οποίο ανησυχούν οι γονείς και ρωτούν είναι εάν θα εξελιχθεί, εάν θα μεγαλώσει και τι μπορούν να κάνουν για να το αποτρέψουν. Στην πραγματικότητα αυτό που συστήνουμε είναι να αλλάξει ο τρόπος ζωής. Δηλαδή να περνά το παιδί χρόνο έξω από το σπίτι, στο ύπαιθρο, να κάνει τακτικές διακοπές από τη συνεχόμενη εργασία που χρησιμοποιεί τα μάτια σε κοντινή απόσταση» επισημαίνει.

«Υπάρχουν αρκετές μελέτες αλλά και δημοσιεύσεις θεραπειών ώστε να μην αναπτυχθεί πολύ η μυωπία. Για παράδειγμα έχει χρησιμοποιηθεί ένα κολλύριο η ατροπίνη η οποία στην κανονική της όμως δόση προκαλεί θόλωμα στην όραση και δυσκολεύει τη ζωή του παιδιού και δεν γίνεται δηλαδή να χρησιμοποιηθεί σαν προληπτικό μέτρο. Έχουν επίσης αναπτυχθεί μηχανισμοί οι οποία απελευθερώνουν μικροσταγονίδια και ουσιαστικά λαμβάνει το μάτι το 20% της ποσότητας του φαρμάκου και θεωρητικά μειώνει την ανάπτυξη της μυωπίας. Δεν είναι όμως κάτι που αποτελεί αυτή τη στιγμή καθημερινή ιατρική πρακτική. Η σημαντικότερη συμβουλή μας είναι η ξεκούραση των ματιών και η έκθεσή τους σε φυσικό φως» καταλήγει.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ