ΕΛΛΑΔΑ
Πανελλήνιες 2021: Μείωση της ύλης λόγω πανδημίας
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2021: Από σήμερα, Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021 ξεκίνησε εκ νέου η τηλεκπαίδευση για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, αλλά άγνωστο παραμένει ακόμη πότε θα αρχίσει η δια ζώσης διδασκαλία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα δεν είναι ενθαρρυντικά.
Και εγένετο… μείωση της ύλης
Τη μείωση της εξεταστέας ύλης για τις Πανελλήνιες 2021 αποφάσισε και ανακοίνωσε επίσημα το Υπουργείο Παιδείας.
«Μείωση της εξεταστέας ύλης των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. και της Δ΄ τάξης των Λυκείων των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) για το σχολικό έτος 2020-2021 αποφάσισε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.
Η Υπουργός αιτήθηκε από το Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) να εισηγηθεί συγκεκριμένες περικοπές της ύλης των μαθημάτων γενικής παιδείας, μαθημάτων ομάδων προσανατολισμού και μαθημάτων ειδικότητας για τις πανελλαδικές εξετάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η συνεχιζόμενη πανδημία στην εκπαίδευση.
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων βρίσκεται κοντά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και σε διαρκή συνεννόηση με τους ειδικούς, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος: η διασφάλιση της ατομικής και δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα η απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Παιδείας.
Το βάρος στην Γ’ Λυκείου
Το Υπουργείο Παιδείας προφανώς θα δώσει όλο το βάρος στους μαθητές της Γ Λυκείου αρχικά, μειώνοντας, όπως ανακοίνωσε, την εξεταστέα ύλη για τις Πανελλήνιες 2021, και στη συνέχεια στόχος είναι η επιστροφή των μαθητών της Γ Λυκείου στα σχολεία για δια ζώσης εκπαίδευση, καθώς οι μαθητές αυτοί έχουν τις επόμενους μήνες να δώσουν τη μάχη τους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Την ίδια στιγμή, η εκπαιδευτική κοινότητα προετοιμάζεται για την επιστροφή στα θρανία τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 202, καθώς θα ξεκινήσει η δια ζώσης εκπαίδευση για μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και σχολείων ειδικής αγωγής, ακόμη και στις κόκκινες περιοχές, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις των ειδικών.
Για την αποφυγή συγχρωτισμού, θα είναι διαφοροποιημένη η ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ενώ στις σχολικές μονάδες -όπου είναι δυνατόν- θα γίνεται χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου. Τα παιδιά θα φορούν μάσκες, θα γίνεται σχολαστικός καθαρισμός των χεριών και συχνός αερισμός των αιθουσών.
Οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν rapid tests, δηλώνοντας ενδιαφέρον στην ειδική εφαρμογή. Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να μπαίνουν στον σύνδεσμο https://edu.testing.gov.gr/ και να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, η επιλογή θα γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και αναλόγως των διαθέσιμων ημερησίως τεστ. Οι αιτούντες θα ταυτοποιούνται μέσω του ηλεκτρονικού τους λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (@sch.gr) και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.
Πηγή: newsit