Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Η απόφαση που θα τινάξει στον αέρα τα σχέδια της κυβέρνησης

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τη χώρα να βιώνει την πιο δύσκολη στιγμή της μάχης με τον κορονοϊό παρά την εφαρμογή του γενικού απαγορευτικού, στο τραπέζι του Μαξίμου βρίσκεται η πρόταση για παράταση του lockdown, καθώς οι τρεις εβδομάδες δεν είναι επαρκής χρόνος για τον έλεγχο της επιδημίας.
Όμως, μια παράταση της καραντίνας ενδεχομένως έως τις 15 Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι θα τινάξει στον αέρα τα σχέδια της κυβέρνησης που είχαν ως στόχο το άνοιγμα της αγοράς το Δεκέμβριο μήπως και σωθεί ο τζίρος των εορτών όπου παραδοσιακά είναι ιδιαίτερα αυξημένος και πέρυσι ανήλθε στα 3,5 δις. ευρώ.
Οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, της εστίασης, της διασκέδασης που έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία περιμένουν τις γιορτές των Χριστουγέννων για να πάρουν μια ανάσα ρευστότητας που θα τις κρατήσει όρθιες. Ωστόσο η εικόνα στο μέτωπο του κορονοϊού δυσκολεύει τα κυβερνητικά σχέδια για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από τις αρχές Δεκεμβρίου. Η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά και θα εξεταστεί πότε και για πόσες ημέρες θα ανεβάσουν ξανά ρολά οι επιχειρήσεις. Παράλληλα η επέκταση του lockdown ανοίγει μεγαλύτερες πληγές στην οικονομία. Η ύφεση βαθαίνει και το έλλειμμα εκτινάσσεται στα ύψη.
Ήδη μία εβδομάδα πριν από την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού την επόμενη Παρασκευή στη Βουλή η κυβέρνηση αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του προσχεδίου προαναγγέλλοντας ύφεση πάνω 10% για το 2020, από 8,2% που ήταν η αρχική της εκτίμηση ενώ μεταβάλλει επί το δυσμενέστερο και τις προβλέψεις για το πρωτογενές έλλειμμα. Μέχρι τώρα στο Γενικό Λογιστήριο έβλεπαν μόνο το δημόσιο χρέος να «καλπάζει» ώσπου έφθασε η ώρα να βγει μπροστά το έλλειμμα, και οι προβολείς να στραφούν πάνω σε αυτό το μέγεθος το οποίο το 2010 ήταν έναν από τους λόγους που οδήγησαν την χώρα στα μνημόνια.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης οδηγείται λόγω της εκτίναξης των κρατικών δαπανών από τα μέτρα στήριξης, των ισχνών φορολογικών εσόδων και της δραστικής συρρίκνωση του ΑΕΠ σε νέο ρεκόρ πλησιάζοντας το 10% του ΑΕΠ ή τα 17 δις ευρώ. Δηλαδή τα δύο πιο σημαντικά μεγέθη της οικονομίας, έλλειμμα και ύφεση έχουν φθάσει να «συναγωνίζονται» στις προβλέψεις όλων των οικονομικών αναλυτών ποιο είναι αυτό που θα ξεπεράσει το άλλο… Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν μία οικονομία βρίσκεται σε πόλεμο, όπου δεν υπάρχουν πια κοντέρ και όλοι οι δημοσιονομικοί δείκτες κινούνται ανεξέλεγκτα.
Μετά από αυτή την εξέλιξη ο προϋπολογισμός του 2021 συντάσσεται με βάση το δυσμενές σενάριο που προβλέπει έλλειμμα 3% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, και είναι ένα από τα χειρότερα διότι βάζει τη χώρα σε δημοσιονομικές περιπέτειες με τους θεσμούς. Ακόμη και με την ευελιξία που παρέχει η ρήτρα διαφυγής, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα και ειδικά στο κομμάτι του χρέους, που θα αυξηθεί φέτος στο 205% του ΑΕΠ, και με τις συζητήσεις σε επίπεδο ευρωζώνης για τον τρόπο καταμέτρησης των επιπτώσεων από την πανδημία να κινούνται σε θολό τοπίο. Το πιο ανησυχητικό είναι αυτό που επαναλαμβάνει συνεχώς ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ότι τα χρήματα αυτά «τα δανειζόμαστε από το μέλλον» ξυπνώντας έτσι τον εφιάλτη των μνημονίων.
Την επόμενη Τετάρτη 18 Νοεμβρίου δίνεται η έκθεση της Κομισιόν που θα σχολιάζει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της 8ης αξιολόγησης και θα υπάρχουν αυστηρές παρατηρήσεις πάνω στα «κόκκινα» δάνεια και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Η έκθεση θα συζητηθεί στο Eurogroup της 30ής Νοεμβρίου ενώ λίγες ημέρες πριν, στις 24, θα βρεθεί στο τραπέζι του Euroworking Group.
Πηγή: newsbeast

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ