ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ
H δίκη της Χούντας που συγκλόνισε το πανελλήνιο
Είμαστε λοιπόν σε μια ακόμη ιστορική στιγμή της Ελλάδας όπου ο ελληνικός λαός πανηγύρισε με μια δικαστική πολιτική απόφαση. Εκείνη ήταν η απόφαση που έστελνε για πάντα στη φυλακή τους πρωτεργάτες της χούντας!
Από τα πιο ενδιαφέροντα αρχεία της ΕΡΤ είναι φυσικά και η ακροαματική διαδικασία των πρωταίτιων της Χούντας. Η δίκη κράτησε 25 μέρες.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου προσήχθησαν μόνο οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος, διότι το αδίκημα χαρακτηρίστηκε στιγμιαίο -και όχι συνεχές- εξαιρώντας έτσι από τη δίκη την πλειονότητα των στελεχών της δικτατορίας.
Όπως διαβάζουμε από το σπάνιο αρχείο της ΕΡΤ :
Οι πραξικοπηματίες οδηγήθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά από μήνυση που κατέθεσαν οι δικηγόροι Ευάγγελος Γιαννόπουλος, Γρηγόρης Κασιμάτης, Φοίβος Κούτσικας, Κωνσταντίνος Αναγνωστάκης και Αλέξανδρος Λυκουρέζος.
Το σχετικό παραπεμπτικό βούλευμα αφορούσε αρχικώς 24 κατηγορούμενους. Από αυτούς δεν δικάστηκαν οι Κωνσταντίνος Ασλανίδης ο οποίος ήταν φυλακισμένος στη Γένοβα, οι Πέτρος Κωτσέλης και Ιωάννης Παλαιολόγος, οι οποίοι φυγοδικούσαν, καθώς και ο Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος, ο οποίος δικάστηκε ξεχωριστά από το Στρατοδικείο, στη Δίκη των βασανιστών της Χούντας. Συνολικά 65 μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν μεταξύ των οποίων σημαντικές προσωπικότητες από την πολιτική σκηνή της χώρας όπως οι Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Παναγής Παπαληγούρας, Γεώργιος Ράλλης, Γεώργιος Μαύρος, Ανδρέας Παπανδρέου, Ηλίας Ηλιού, Χαρίλαος Φλωράκης και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Η Δίκη των πρωταιτίων της Χούντας από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών έλαβε χώρα στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα σε πτέρυγα των γυναικείων φυλακών, από τις 28 Ιουλίου έως τις 23 Αυγούστου 1975. Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν ο Ιωάννης Ντεγιάννης.
Οι κατηγορίες που αντιμετώπισαν οι 20 πραξικοπηματίες αφορούσαν τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας και της στάσης. Ο Χρήστος Οικονόμου, ο δημοσιογράφος που κάλυπτε τη δίκη είπε “Η αδέκαστη δικαιοσύνη, η δικαιοσύνη της δημοκρατίας, εμίλησε”, μια φράση που είπαν πολλοί δημοσιογράφοι σήμερα.
Κανένας από τους κατηγορουμένους δεν αποδέχθηκε τις κατηγορίες.
Αυτές ήταν οι ποινές:
Θανατική ποινή στο Γεώργιο Παπαδόπουλο, Στυλιανό Παττακό και Νικόλαο Μακαρέζο για την κατηγορία περί στάσης στρατιωτικών και ισόβια κάθειρξη για εσχάτη προδοσία.
Δέκα χρόνια κάθειρξη στους Δημήτριο Ιωαννίδη, Γρηγόριο Σπαντιδάκη, Γεώργιο Ζωιτάκη, Ιωάννη Λαδά, Μιχαήλ Ρουφογάλη, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, Αντώνιο Λέκκα και Μιχαήλ Μπαλόπουλο, για στάση και πέντε χρόνια στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, ενώ για την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Όμως η θανατική ποινή με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή, μετατράπηκε σε ισόβια και τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε τη φράση που έμελλε να μείνει στην ιστορία: «Όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια».
Πηγή: eradio