Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Κοροναϊός: Τι συμβαίνει με τα τεστ στην Ελλάδα; | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

coronavirus-test
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο εργαστήριο υγιεινής, επιδημιολογίας και ιατρικής στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, όπου θα γίνονται τεστ για τον κοροναϊό, βρέθηκε η εκπομπή «Μαζί σου σαββατοκύριακο» του ΣΚΑΪ.

Μιλώντας στην εκπομπή ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης αποκάλυψε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες μετατροπής ώστε το εργαστήριο, το οποίο στεγάζεται στο κτήριο 12 της Ιατρικής Σχολής, να μπορεί συμβάλλει τα μέγιστα στην μάχη κατά της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Στο ερώτημα γιατί δεν είχαν ξεκινήσει νωρίτερα τα τεστ, ο κ. Μαγιορκίνης απαντά πως «το δικό μας εργαστήριο δεν είναι αναφοράς και αναβαθμίζεται για να χειριστεί τα δείγματα. Τα αντιδραστήρια δεν είναι ακόμα έτοιμα για τα πλήρως αυτοματοποιημένα αντιδραστήρια. Υπάρχει μια παγκόσμια έλλειψη. Ιδίως οι μεγάλες χώρες έχουν κρατήσει τα περισσότερα αυτοματοποιημένα αντιδραστήρια για να έχουν μεγαλύτερο capacity».

Επίσης, ο καθηγητής παρουσίασε το μηχάνημα, το οποίο θα μεταφερθεί σε ένα χώρο με μεγαλύτερη βιοασφάλεια προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω και των σταγονιδίων. Αναφερόμενος στον αριθμό των τεστ που μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω αυτής της «χειροκίνητης» διαδικασίας, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε: «Είναι θέμα προσωπικού. Θα χρειαστούμε περισσότερα χέρια», αποκαλύπτοντας ακόμη πως η μετατροπή του εργαστηρίου δεν έχει κοστίσει στο ελληνικό κράτος, καθώς έγινε σε συνεννόηση με φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες θα δώσουν τα συγκεκριμένα αντιδραστήρια που κοστίζουν 600.000 ευρώ, τα μισά εκ των οποίων προέρχονται από δωρεά του ιδρύματος Λάτση και της συνένωσης των εφοπλιστών.

Η… πληροφοριοδότης του Σωτήρη Τσιόδρα

Στον ΣΚΑΪ μίλησε και η Βάνα Σύψα, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας και ιατρικής στατιστικής. Είναι η γυναίκα που καθημερινά ενημερώνεται για το πώς εξαπλώνεται ο κορονοϊός στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ίδια ανέλυσε πώς γίνεται η συλλογή των στοιχείων από τον ΕΟΔΥ και στην συνέχεια κάνει τις εκτιμήσεις για την πορεία της επιδημίας και τα απαραίτητα μέτρα.

Η κ. Σύψα δηλώνει αισιόδοξη για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και τονίζει πως με βάση τα στοιχεία, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ θα σταθεροποιηθούν από την επόμενη εβδομάδα.

Στο βίντεο, η καθηγήτρια έδειξε και τα διαγράμματα που δίνει καθημερινά στον επικεφαλής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, προκειμένου να τα μελετήσει πριν την καθιερωμένη ενημέρωση.

Πού επικεντρώνεται ο φονικός ιός;

«Θέμα χρόνου» είναι να αρχίσει μία νέα έρευνα γύρω από το που επικεντρώνεται ο COVID-19, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας Δημήτρη Παρασκευή.

Μιλώντας στην εκπομπή ο καθηγητής τόνισε ότι ο στόχος είναι το μέλλον να μας βρει προετοιμασμένους, προσθέτοντας ότι: «Η έρευνα θα αφορά τα άτομα που είναι τεκμηριωμένα κρούσματα κι αυτά που ήταν σε στενή προσωπική επαφή μαζί τους. Μπορούμε να συμπεράνουμε τον τρόπο διασποράς και το πώς σχετίζεται με συμπεριφορικά δεδομένα, αναφορικά με τον αριθμό των επαφών ή του είδους της επαφής, κάτι που θα είναι χρήσιμο για το πώς θα εφαρμόσουμε μέτρα πρόληψης. Πληροφορίες κρίσιμες μετά τον Μάιο, ή στην περίοδο που τυχόν θα επανεμφανιστεί το νόσημα».

Αναφερόμενος στο πού ξεκίνησε ο ιός, ο καθηγητής είπε ότι «Από μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε σε έγκριτο περιοδικό βρέθηκε ότι το γενετικό υλικό του ιού που μολύνει τους ανθρώπους, δεν έχει κάποια γενετική τροποποίηση. Κάποια παρέμβαση που θα ήταν ενδεικτική κάποιου πειραματισμού που θα είχε άλλο σκοπό».

Δείτε το βίντεο:

 

Πηγή: Newsbomb

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ