Κόσμος
Κοροναϊός: Παγκόσμιο σοκ στις αγορές–Οι χειρότερες μέρες από το 2008!
Παγκόσμια είναι η ανησυχία για την πορεία της οικονομίας την οποία «χτυπά» αλύπητα ο κοροναϊός. Η Δευτέρα ήταν η χειρότερη μέρα από το 2008, ενώ στην πίεση λόγω του ιού ήρθε να προστεθεί το πλήγμα και από την «επίθεση» της Σαουδικής Αραβίας στην Ρωσία με την τιμή του πετρελαίου.
Αναθεώρηση Προβλέψεων
Έτσι, τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αναθεωρεί προς τα κάτω η Moody’s, προειδοποιώντας ότι η παγκόσμια εξάπλωση του κοροναϊού έχει ως αποτέλεσμα ταυτόχρονο σοκ στην προσφορά και τη ζήτηση. Ιδιαίτερα απαισιόδοξες οι προβλέψεις του οίκου για την Ευρωζώνη και την Ιταλία. Για «απότομη, αν και σύντομη» παγκόσμια ύφεση προειδοποιεί η Capital Economics.
Σύμφωνα με το Newsbomb, «ισχυρό σοκ» στο πρώτο εξάμηνο του 2020 βλέπει η Morgan Stanley. Τα συμπτώματα από τον Covid-19 είναι ήδη ορατά. Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες καλούνται να δράσουν για να αποτρέψουν την εξέλιξη της «νόσου» σε «αναπνευστική ανεπάρκεια».
Ο κοροναϊός «χτύπησε» τον Dow Jones
Χθες ήταν η χειρότερη ημέρα συναλλαγών από το 2008 και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση κατέγραψε η αμερικανική αγορά με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να καταρρέει και να χάνει περισσότερες από 2.000 μονάδες.
Συγκεκριμένα ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 2.013,76 μονάδων ή πτώση 7,79% κλείνοντας στις 23.851 μονάδες, έπειτα από μπαράζ ρευστοποιήσεων στους κλάδους της ενέργειας και των χρηματοπιστωτικών. Αντίστοιχες πιέσεις δέχτηκαν και οι άλλοι δύο δείκτες, με τον διευρυμένο S&P 500 να χάνει 7,6% και να βυθίζεται στις 2.746 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που ολοκλήρωσε τις 7.950 μονάδες με βουτιά 7,3%.
Εν των μέσω αυτών η Ελλάδα μοιάζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις μη μπορώντας να τις επηρεάσει. Στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης έχασε και τις 600 μονάδες, με τις τράπεζες να δείχνουν πλέον αδύναμες να αντισταθούν στην γενικευμένη επικράτηση των πωλητών.
Το καμπανάκι για την παγκόσμια οικονομία έρχεται την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητεί από τις κυβερνήσεις δραστικές λύσεις, ακόμη και να μοιράσουν απευθείας χρήμα, αλλά και στοχευμένα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, με ταυτόχρονες ενέσεις ρευστότητας στις αγορές, ώστε να αντιμετωπισθεί ο οικονομικός αντίκτυπος από την επιδημία του Covid-19.
Στην Ευρώπη,Ιταλία και Γερμανία έχουν ήδη ανακοινώσει δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, την ώρα που Ρώμη και Παρίσι ζητούν πανευρωπαϊκή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορωνοϊό. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη την ανάληψη κοινής δράσης απέναντι στον κορωνοϊό. Ήδη η Ε.Ε. έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κανονισμών περί κρατικών ενισχύσεων, ώστε να δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για αύξηση των δημοσίων δαπανών.
Σύμφωνα με το Reuters, η τηλεδιάσκεψη αναμένεται σήμερα, και αποφασίσθηκε αφότου Ιταλία και Γαλλία απηύθυναν έκκληση για πανευρωπαϊκή «απάντηση» στην απειλή που συνιστά ο κορωνοϊκός στην ευρωπαϊκή οικονομία.