Ρέθυμνο
«Εγκληματικές ενέργειες στην Creta Farms»
Βαρύτατες εγκληματικές πράξεις εις βάρος της εισηγμένης κατά τα τελευταία 18 χρόνια, καταγγέλλει ο K. Δομαζάκης, κατηγορώντας τον αδελφό του Μάνο. Οι μεταφορές χρημάτων οι υπερτιμολογήσεις, οι ανύπαρκτες επενδύσεις και η ζημιά 20 εκατ. από… 2 εστιατόρια!
Όργιο συνειδητής και σκόπιμης κακοδιαχείρισης, η οποία επέφερε ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, έλαβε χώρα στην εισηγμένη αλλαντοβιομηχανία Creta Farm, τα τελευταία -τουλάχιστον- 18 χρόνια, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη, μεγαλομέτοχο της εταιρείας και επί σειρά ετών διευθύνοντα σύμβουλό της.
Με επιστολή-καταγγελία προς τις πιστώτριες τράπεζες της Creta, με ημερομηνία 14 Μαΐου, την οποία έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr, ο πρόσφατα αποπεμφθείς από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου Κ. Δομαζάκης καταγγέλλει «βαρύτατες εγκληματικές πράξεις εις βάρος της εταιρικής περιουσίας», ζητώντας μεταξύ άλλων από τις τράπεζες να συνδράμουν στο αίτημα διαχειριστικού ελέγχου.
Για το σύνολο των εγκληματικών πράξεων ο Κ. Δομαζάκης κατηγορεί τον αδερφό του, Εμμανουήλ Δομαζάκη, προσάπτοντάς του, μάλιστα, δόλο, καθώς αναφέρει ότι τελέστηκαν «υπό τον διαρκή σχεδιασμό, καθοδήγηση και οργάνωση του Εμμ. Δομαζάκη, με τη συνδρομή πολλών προσώπων, εντός και εκτός εταιρείας».
Πρόκειται για βαρύτατες διατυπώσεις, που παραπέμπουν, χωρίς να αναφέρεται ευθέως, σε εγκληματική οργάνωση, η οποία δρούσε με στόχο να απομυζήσει την αλλαντοβιομηχανία.
Μιλώντας στο Euro2day.gr, πάντως, ο Εμμανουήλ Δομαζάκης αρνήθηκε κατηγορηματικά όσα βαρύτατα του καταλογίζει ο αδερφός του, συμπληρώνοντας ότι ενδέχεται να κινηθεί άμεσα, καταθέτοντας αγωγές εναντίον του.
Σημειώνεται ότι ο κ. Εμμ. Δομαζάκης αποτελεί επίσης μεγαλομέτοχο της Creta (Κων/νος και Εμμανουήλ Δομαζάκης κατέχουν έκαστος από 40,08%) και επί σειρά ετών εκτελεστικό μέλος της διοίκησης, με την ιδιότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου, ακριβώς όπως και ο αδελφός του. Μετά την ανασυγκρότηση, δε, του Διοικητικού Συμβουλίου κατέχει τις θέσεις προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.
Γεγονός, πάντως, είναι ότι τα δύο αδέρφια συνδιοικούσαν την αλλαντοβιομηχανία, επί σειρά ετών, σε αγαστή συνεργασία. Υπό το παραπάνω πρίσμα, προκαλούνται εύλογα ερωτήματα για το πώς διενεργούνταν, επί τουλάχιστον 18 χρόνια, εγκληματικές ενέργειες εις βάρος της εταιρικής περιουσίας και υπήρχαν φαινόμενα σήψης, χωρίς ο Κ. Δομαζάκης να το αντιλαμβάνεται, όπως υποστηρίζει.
Ως άλλοι Διόσκουροι, οι δύο αδερφοί εμφανίζονταν σχεδόν πάντα μαζί στα σημαντικά επιχειρηματικά ραντεβού, διέθεταν βαθιά γνώση της εταιρείας, σύμφωνα με ανθρώπους που τους γνωρίζουν, κι όπως αποδεικνύεται από την επί σειρά ετών συγκατοίκησή τους στη διοίκηση της εταιρείας, συμφωνούσαν σε όλα τα σημαντικά θέματα.
Την παραπάνω δυσπιστία της αγοράς συμμερίζονται ως φαίνεται και οι τραπεζίτες-πιστωτές της εταιρείας, οι οποίοι, υπό το βάρος της όλης υπόθεσης, έχουν πλέον«μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης» απέναντι σε αμφότερους τους αδελφούς και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχουν στραφεί στην αναζήτηση τρίτης λύσης.
Ο ίδιος ο Κ. Δομαζάκης πάντως ισχυρίζεται ότι υπήρξε… «αφελής», καθώς εμπιστεύτηκε απόλυτα τον αδερφό του και υπέγραφε ό,τι χρειαζόταν, χωρίς κάποιες φορές να έχει ίδια γνώση. Δηλώνει ότι δεν είχε σχέση με την οικονομική διαχείριση, ούτε την ευθύνη των επενδύσεων και των αγορών εξοπλισμού, καθώς είχε επιφορτισθεί με τους τομείς παραγωγής, έρευνας-ανάπτυξης και πωλήσεων.
Ωστόσο, το ακριβώς αντίθετο υποστηρίζει ο αδελφός του, χρεώνοντας στον Κ. Δομαζάκη την ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης. Θέμα που προφανώς θα ξεκαθαριστεί ως προς το τυπικό του μέρος, από το ποιες υπογραφές θα προκύψουν, σε ποιες συναλλαγές και δοσοληψίες, εφόσον λάβει χώρα διαχειριστικός ή άλλου τύπου αναλυτικός έλεγχος.
Αν, πάντως, αποδειχθεί ότι οι καταγγελίες ισχύουν, θα πρέπει να τεθεί σοβαρά επί τάπητος η αποτελεσματικότητα των εγχώριων ελεγκτικών μηχανισμών, προεξάρχουσας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν επί 18 χρόνια φαινόμενα κακοδιαχείρισης από βασικούς μετόχους σε εισηγμένη εταιρεία και αυτά να έρχονται στο φως ως αποτέλεσμα της μεταξύ τους διαμάχης και όταν πλέον η εταιρική περιουσία έχει λεηλατηθεί.
Μόνο η αναφορά ότι η Creta Farm δούλευε την τελευταία 12ετία με μεσοσταθμικό μικτό περιθώριο κέρδους 47%, αλλά δεν εμφάνιζε κέρδη, ενώ αθροιστικά είχε πωλήσεις 1,1 δισ. θα πρέπει να προβληματίσει αρχές και τράπεζες.
Η ροή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από Creta σε εταιρεία των αφών Δομαζάκη
Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα καταγγελία Κ. Δομαζάκη προς τις πιστώτριες τράπεζες της Creta Farm να αφορά στη μεταφορά χρημάτων από το ταμείο της αλλαντοβιομηχανίας στην εταιρεία Novaplot, η οποία ελέγχεται εξ ημισείας από τον ίδιο και τον αδερφό του, Εμμ. Δομαζάκη. Χωρίς να λέγεται ευθέως, αφήνεται να εννοηθεί ότι οι μεταφορές έγιναν χειροκίνητα από στελέχη της εταιρείας, τα οποία κατονομάζει στην επιστολή του.
Από τις 6 έως τις 23 Ιουλίου του 2015, την περίοδο, δηλαδή, της τραπεζικής αργίας (29/6-20/7) αμέσως μετά το Δημοψήφισμα, φέρονται να μεταφέρθηκαν από το ταμείο της αλλαντοβιομηχανίας στην Κύπρο 730.000 ευρώ.
Εξ αυτών, οι 650 χιλ. ευρώ κατατέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Creta στην Κύπρο, ενώ οι υπόλοιπες 80 χιλ. ευρώ σε λογαριασμό της Novaplot, χωρίς η τελευταία να έχει καμία συμβατική σχέση με την Creta, ενώ δεν εκδόθηκε κανένα παραστατικό για τις καταβολές. Από το ποσό των 80 χιλ. ευρώ, οι 56.858,11 ευρώ εμβάστηκαν από τη Novaplot σε λογαριασμό του Εμμ. Δομαζάκη σε τράπεζα των ΗΠΑ.
Κατά τη διετία 17 Δεκεμβρίου 2015 με 11 Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα πάντα με τον Κ. Δομαζάκη, 18 αποστολές χρημάτων, μέσω εμβασμάτων, από την Creta στη Novaplot, συνολικής αξίας 410,2 χιλ. ευρώ. Οι αποστολές διενεργήθηκαν κατόπιν ενυπόγραφων εντολών του Εμμ. Δομαζάκη, χωρίς -όπως ισχυρίζεται ο αδελφός του- να διαπιστώνεται νόμιμη αιτία και με εμπλοκή προσώπων της οικονομικής διεύθυνσης.
Από το παραπάνω ποσό, που εμβάστηκε στη Novaplot, οι 318.116.65 ευρώ κατέληξαν σε προσωπικό λογαριασμό του Εμμ. Δομαζάκη στις ΗΠΑ, υποστηρίζει ο αδερφός του.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και «καυτά». Πώς μεταφέρθηκαν 730 χιλ. ευρώ από το ταμείο της εταιρείας στην Κύπρο, στο διάστημα της τραπεζικής αργίας και ενόσω είχαν επιβληθεί τα capital controls;
Με ποια παραστατικά καταβάλλει η εισηγμένη εταιρεία στη Novaplot, που αποτελεί εταιρεία συμφερόντων των αφών Δομαζάκη, 80 χιλ. ευρώ στο διάστημα 6 με 23 Ιουλίου 2015 και άλλες 410 χιλ. ευρώ στη διετία 17/12/2015 με 11/12/2017;
Σημειώνεται ότι η ύπαρξη της Novaplot αποκαλύφθηκε μόλις πρόσφατα, ως απόρροια της οξύτατης διαμάχης μεταξύ των αδερφών Δομαζάκη. Έχει γραφτεί μάλιστα ότι η εταιρεία κατέχει ευρεσιτεχνίες και σήματα (τα «Εν Ελλάδι»;), που χρησιμοποιεί η Creta, γεγονός που φαίνεται ναπαραδέχονται αμφότεροι οι αδελφοί.
Πρόσθετα ερωτήματα προκαλούν και οι πληροφορίες ότι είχαν αποκρύψει την ύπαρξή της ως «συνδεδεμένης εταιρείας» από τους ορκωτούς ελεγκτές, με αποτέλεσμα να μην καταγράφεται στις λογιστικές καταστάσεις!
Πρόκειται για πληθώρα ερωτημάτων που χρήζουν άμεσων απαντήσεων, καθώς οι καταγγελίες (τις οποίες προφανώς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το Euro2day.gr) αφορούν στο ταμείο εισηγμένης εταιρείας και καταρρίπτουν κάθε έννοια εταιρικής διακυβέρνησης και προστασίας των μετόχων μειοψηφίας από όσους κατέχουν δεσπόζουσα θέση.
Ζημιά 20 εκατ. ευρώ από δύο εστιατόρια «Ντάκος»!
Κατά την τριετία 2006-2009 ο όμιλος λειτούργησε δύο εστιατόρια, με την επωνυμία«Ντάκος», τα οποία ειδικεύονταν στην κρητική διατροφή. Το εγχείρημα δεν είχε επιτυχία, αφού σε σύντομο χρονικό διάστημα τα εστιατόρια έκλεισαν.
Σύμφωνα όμως με την επιστολή του Κ. Δομαζάκη, τα εταιρικά κεφάλαια που έχασε ο όμιλος για μισθώματα, διαμορφώσεις χώρων, μισθούς, εξοπλισμό, προμήθειες κ.λπ. ανήλθαν σε περίπου… 20 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του παραπάνω επιχειρηματικού σχεδίου έγινε, σύμφωνα με τον Κ. Δομαζάκη, με αποκλειστική πρωτοβουλία και αποφάσεις του Εμμ. Δομαζάκη.
Είναι, πάντως, τουλάχιστον αξιοπερίεργο, η Creta να χάνει από μια επένδυση μόλις δύο εστιατορίων 20 εκατ. ευρώ και ο Κ. Δομαζάκης, ως βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος, να μην αντιλαμβάνεται, αφενός, το μέγεθος της ζημιάς, αφετέρου, ότι αυτό δεν συνάδει με την εμβέλεια του εγχειρήματος.