Ρέθυμνο
Το οικονομικό «θαύμα» του Δήμου Ρεθύμνης-Δείτε αναλυτικά στοιχεία
Οικονομικά που θα ζήλευαν πολλοί δήμοι της χώρας, αλλά και πολλές μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις εμφανίζουν οι μεγάλοι δήμοι της Κρήτης. Μάλιστα λόγω πληθυσμού ξεχωρίζει ο Δήμος Ρεθύμνου.
Μέσα στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων κατάφερε όχι μόνο να μη χειροτερεύσει την εικόνα βελτίωσης που παρουσίαζε προ κρίσης αλλά να την ισχυροποιήσει περαιτέρω. Δε θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως τα οικονομικά του θα τα ζήλευαν ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις εισηγμένες στο χρηματιστήριο, οι οποίες στα χρόνια της κρίσης τις έπνιξαν τα δάνεια.
Το Ρέθυμνο ως πόλη-πρότυπο και στα οικονομικά
Με βάση τα αποτελέσματα του 2017, αφού του 2018 δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα στην ιστοσελίδα του δήμου και χωρίς να κοιτάμε αυτά που λέγονται προεκλογικά και τα στοιχεία που παρουσιάζονται (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα αμφισβητούμε), αλλά μόνο επίσημα στοιχεία υπογεγραμμένα από ορκωτό ελεγκτή, παρατηρούμε:
Στο τέλος του 2017 ο Δήμος Ρεθύμνης είχε ταμειακά διαθέσιμα 18,3 εκατ. ευρώ! Επιπλέον είχε απαιτήσεις 12,1 εκατ. ευρώ στις οποίες έχουν γίνει απομειώσεις λόγω προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις 2,3 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές του υποχρεώσεις ανέρχονται στα 10,3 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι ο δήμος μπορεί να τις αποπληρώσει και να μείνει με ρευστό περίπου 8 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δανεισμός ανέρχεται στα 6,7 εκατ. ευρώ έναντι 7,2 εκατ. ευρώ το 2016, επομένως ο καθαρός δανεισμός (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) είναι αρνητικός κατά 11,6 εκατ. ευρώ. Αν μάλιστα καταφέρει να εισπράξει μέρος των απαιτήσεων η οικονομική του θέση ισχυροποιείται περαιτέρω.
Ο δήμος εμφάνισε πλεόνασμα (κέρδη) προ φόρων 3,6 εκατ. ευρώ από 2,4 εκατ. ευρώ το 2016. Αν ανατρέξει κάποιος στο 2011, που ήταν η πρώτη χρονιά που του Δήμου με την συνένωση των πρώην Καποδιστριακών Δήμων (Ρεθύμνης, Αρκαδίου, Νικηφόρου Φωκά και Λαππαίων) παρατηρεί πως τότε οι συνολικές υποχρεώσεις ήταν στα 17,8 εκατ. ευρώ από 18,3 εκατ. ευρώ το 2010 με τα τραπεζικά δάνεια να ανέρχονται στα 9,2 εκατ. ευρώ από 9,6 εκατ. ευρώ. Τότε οι απαιτήσεις ανέρχονταν στα 9,5 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 14 εκατ. ευρώ. Και τότε είχε αρνητικό καθαρό δανεισμό 4,8 εκατ. ευρώ, ο οποίος έφτασε να έχει υπεριπλασιαστεί στο τέλος του 2017. Πρόκειται πραγματικά για εξαιρετική επίδοση για όσους παρακολουθούν τους ισολογισμούς.
Τι συμβαίνει σε Χανιά και Ηράκλειο
Πολύ καλό ισολογισμό έχουν για παράδειγμα και τα Χανιά, που όμως έχουν σημαντικά υψηλότερο πληθυσμό. Τα ταμειακά διαθέσιμα το 2017 ήταν στα 22,6 εκατ. ευρώ με τις συνολικές υποχρεώσεις στα 6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές 3,3 εκατ. ευρώ άρα ο καθαρός δανεισμός ήταν αρνητικός κατά 19,3 εκατ. ευρώ. Ο δήμος Χανίων εμφάνισε μικρότερο πλεόνασμα έναντι του δήμου Ρεθύμνης το 2017.
Ο δήμος Ηρακλείου είχε ταμειακά διαθέσιμα 44,3 εκατ. ευρώ και σύνολο υποχρεώσεων 29,6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές τα 25,5 εκατ. ευρώ, επομένως έχει καθαρό δανεισμό επίσης αρνητικό κατά 18,8 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως αναφορικά με το Δήμο Αγίου Νικολάου στην ιστοσελίδα του δεν βρήκαμε ισολογισμούς αλλά στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμών, οπότε η σύγκριση δεν θα ήταν σωστή.