Ρέθυμνο
Ρέθυμνο: Σημαντική εκδήλωση για τους έμφυλους ρόλους και τις διακρίσεις κατά των Γυναικών | ΦΩΤΟ
Μια ξεχωριστή εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή την ημέρα της γυναίκας και με σκοπό την σωστή ενημέρωση για θέματα που την αφορούν.
Γράφει η Ιωάννα Καψάλη για το Daynight.gr
Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ξεκίνησε από το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας.
Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε και παρακολούθησε μια εισήγηση που υπήρξε άκρως κατατοπιστική για την έμφυλη βία, τις έμφυλες διακρίσεις και τους έμφυλους ρόλους στην κοινωνία και όχι μόνο, ενώ ακολούθησαν κάποια θεατρικά δρώμενα, όπως και μελοποιημένα ποιήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε μια αρκετά ενδιαφέρουσα εισήγηση από την Αλεξία Βαονάκη, Ψυχολόγο και Προϊσταμένη του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας, η οποία αφορούσε τους ρόλους που αναμένει η κοινωνία ότι θα έχει ένας άντρας και μια γυναίκα. Εξαιτίας όλων αυτών πολλές φορές η γυναίκα γίνεται αντικείμενο και έτσι καταλήγουμε στην έμφυλη βία.
Επιπλέον, ένας πρόσφατος όρος, ο οποίος έχει ενσωματοποιηθεί στις νομοθεσίες κάποιων άλλων χωρών, όχι όμως στις Ευρωπαϊκές χώρες, είναι ο όρος γυναικοκτονία, για τον οποίο μίλησε η Αλεξία Βαονάκη. Ανέφερε ότι η γυναικοκτονία είναι έντονη ιδιαίτερα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ωστόσο, υπάρχει σε εξέλιξη μια προσπάθεια από την ΕΕ σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη για μια καμπάνια της spotlife μέσα από την οποία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο.
Στην Ελλάδα όπως ανέφερε η Αλεξία Βαονάκη, δεν έχει ενσωματωθεί ο όρος αυτός στην νομοθεσία και έτσι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβή αριθμό θυμάτων. Παρ’ όλα αυτά εξήγησε ότι είναι πολύ χαρακτηριστικά κάποια παραδείγματα εγκλημάτων όπως αυτό της Τοπαλούδη στη Ρόδο, της κοπέλας που βιάστηκε και δολοφονήθηκε επειδή δεν δέχθηκε να ενδώσει στις διαθέσεις των δραστών, καθώς και της Αγγελικής στην Κέρκυρα που τη σκότωσε ο πατέρας της επειδή είχε σχέση με έναν άνδρα από το Αφγανιστάν.
Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα τα οποία δεν καταγράφονται ως γυναικοκτονίες, αλλά ως ουδέτερου φύλου γιατί δεν προβλέπεται από τη δική μας νομοθεσία, όμως η γυναικοκτονία, είναι μια ακραία μορφή έμφυλης βίας. Αυτό που πολλές φορές αναφερόμαστε στη γυναικοκτονία, αναφέρει η Αλεξία Βαονάκη, είναι το έγκλημα τιμής, το έγκλημα πάθους, η οικογενειακή τραγωδία, η κακιά στιγμή, ενώ όλο αυτό υποκρύπτει στην ουσία την αντρική κυριαρχία πάνω στο σώμα και στις αποφάσεις των γυναικών και για αυτό το λόγο πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για αυτό.
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας λειτουργεί από το 2013 στο Ρέθυμνο με μια κοινωνιολόγο, μια κοινωνική λειτουργό, μια ψυχολόγο και μια νομική σύμβουλο. Το προσωπικό του κέντρου παρέχει κοινωνική και ψυχολογική στήριξη, καθώς και εργασιακή συμβουλευτική και κοινωνική συμβουλευτική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κέντρο μπορούν να απευθύνονται όλες οι γυναίκες και όχι μόνο τα θύματα βίας, καθώς υπάρχουν γυναίκες που είναι θύματα πολλαπλών διακρίσεων, άνθρωποι από μονογονεϊκές οικογένεις, ΑμΕΑ και μετανάστριες που χρειάζονται τη βοήθεια του προσωπικού.
Η Αλεξία Βαονάκη προτρέπει όλες τις γυναίκες του Ρεθύμνου να σπάσουν τη σιωπή τους και να επισκεφθούν το κέντρο για να πάρουν βοήθεια.
Καθημερινά όλο και περισσότερες γυναίκες προχωρούν ένα βήμα μπροστά και βελτιώνουν την ζωή τους, ενώ δέχθηκαν τη βοήθεια του κέντρου.
Δείτε τις φωτογραφίες που ακολουθούν:
[Best_Wordpress_Gallery id=”257″ gal_title=”Ημέρα αφιερωμένη στη Γυναίκα”]