Ρέθυμνο
Κρήτη: Μαθητές επισκέπτονται ηλικιωμένους για να μάθουν τον «Δρόμο του Μαλλιού!» | ΦΩΤΟ
Οι μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο Αγγελιανών ολοκλήρωσαν την πρώτη ενότητα των επισκέψεων του στο ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ (Κ.Η.Φ.Η) Δ. Μυλοποτάμου, εκεί όπου συζήτησαν κι έμαθαν από τους ηλικιωμένους τον «Δρόμο του Μαλλιού»!
Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν με το μαγικό τρόπο που είδαν το μαλλί των προβάτων να μετατρέπεται σε κλωστή και η κλωστή σε ύφασμα , παρακολουθώντας παράλληλα και τη χρήση τους στον αργαλειό!
Ήταν ένα ταξίδι στο χρόνο για όλους, αλλά κυρίως για τους ηλικιωμένους που μεταλαμπάδευσαν στα παιδιά αρχέγονες τεχνικές, που μεγάλωσαν έθρεψαν και ζέσταναν γενιές και γενιές!
Δείτε φωτογραφίες στο άλμπουμ που ακολουθεί:
[Best_Wordpress_Gallery id=”227″ gal_title=”ΚΗΦΗ Μυλοποτάμου”]
Ο Δρόμος του Μαλλιού
«Τότε στις κουρές που οι νεαροί έφτιαχναν τα “μποκάρια” και τα μικρότερα παιδιά τα σάκιαζαν. Έδιναν ένα σακί σ αυτούς που βοήθησαν στην κούρα, μαζί μ ένα μονοπλάτη κρέας, έτσι συνήθιζαν. Τα υπόλοιπα σακιά με το μαλλί τα έπαιρναν στο σπίτι τους.
Εκεί οι κοπελιές αφού το καθάριζαν απο τα ξυλαράκια , τους ατριβολους, τα μαμούνια και τις βερβελες, το ζεμάτιζαν με καυτό νερό το ξέπλεναν πολλές φορές με κρύο νερό, & το απλωναν για να στεγνώσει!
Σαν στέγνωνε σειρα είχε το ” ξασιμο” με τα επιδέξια χέρια να το μετατρέπουν σε “συννεφάκι” όπως μας το λένε τα παιδιά χαριτολογώντας.
Το αφράτο πια μαλλί μετατρέπετε σε “τουλουπια” για να διευκολυνθεί η “κλώστρα” που θα το βάλει στη “ρόκα” για να το γνέθει λίγο – λίγο στο αδραχτι, με το σφοντύλι και το αγκινάρι καλόφτιαγμένα, αλλιώς δεν κάνει δουλειά.
Με το τυλιγαδι θα φτιάξουν τα “διπλά” για να τα “βάψουν” με τα χρώματα που ήθελαν ανάλογα με τις ανάγκες του ” ανυφαντικου”. Αφού στεγνώσουν θα μπουν στην “ανεμη” και θα αναλάβει σειρά με τα κατάλληλα εργαλεία που είναι το “θρομυλι” και ο “αδραχτος” η “Μασουριστρα” για να “μασουρισει” το” νήμα” η να το τυλίξει στον “πάπυρο” ανάλογα με το “ανυφαντικο” που θέλα “στέσει ” η Ανυφαντου, ή θα το κουβαριασει αν το πλέξει με “βελόνες” ή βελονάκι για τις ανάγκες της οικογένειας!»