Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Κρούσματα της εποχικής γρίπης και στο Ρέθυμνο

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τριπλασιάστηκαν σε μια εβδομάδα οι νεκροί από την γρίπη σε πανελλήνιο επίπεδο. Επιβεβαιώνουν τα δυσάρεστα νέα οι επίσημες ανακοινώσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ. Όσον αφορά στο Ρέθυμνο ένα περιστατικό με τον ιό Η1Ν1 νοσηλεύεται στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Δεκαοκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, οι 12 την τελευταία εβδομάδα, (από τις 21 έως τις 27 Ιανουαρίου), σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Οι 14 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 4 ασθενείς με νοσηλεία εκτός ΜΕΘ. Πρόκειται για 14 άνδρες και 4 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 25 έως 90 έτη. Τα θύματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 117 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 112 με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Εξ’ αυτών εμβολιασμένα ήταν τα 20 (18%).

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις 21 έως τις 27 Ιανουαρίου οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση, ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα και τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Η εποχική γρίπη στο Ρέθυμνο

Ένα περιστατικό με επιβεβαιωμένο τον ιό Η1Ν1, νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπως μας πληροφόρησε ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος κ. Γιώργος Φραγκιαδάκης . Πρόκειται για μια 78χρονη γυναίκα, η οποία αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υγείας και νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου, «το προηγούμενο διάστημα, από αρχές του έτους, είχαμε άλλα τρία περιστατικά σε ενήλικες με γρίπη τύπου Α, που νοσηλεύτηκαν, έγιναν καλά κι έχουν φύγει. Επίσης, νοσηλεία χρειάστηκαν τρία παιδιά με επιβεβαιωμένη γρίπη τύπου Α, τα οποία επίσης έχουν πάρει εξιτήριο». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Περίπου το 50% της κίνησης στην Παιδιατρική Κλινική αφορά σε γριπώδεις συνδρομές.»

Εκείνο πάντως που τόνισε είναι ότι όλα τα περιστατικά που νοσηλεύτηκαν αφορούσαν μη εμβολιασμένα άτομα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εμβολιασμού των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ακόμα και τώρα.

«Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για την Εποχική Γρίπη 2018-2019»

Σύσκεψη με αντικείμενο την πορεία της Εποχικής Γρίπης στην Ελλάδα 2018-2019, πραγματοποιήθηκε την περ. Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, στο Υπουργείο Υγείας υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ι. Μπασκόζο, με τη συμμετοχή ομάδας επιστημόνων από το ΚΕΕΛΠΝΟ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Θ. Ρόζενμπεργκ και εμπειρογνωμόνων από αρμόδιους φορείς.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα της εποχικής γρίπης. Η δραστηριότητα της γρίπης την παρούσα χρονική περίοδο στη χώρα μας είναι αυξημένη όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά βρίσκεται στο αναμενόμενο πλαίσιο για την εποχική γρίπη. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί φέτος με το αντιγριπικό εμβόλιο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Τονίστηκε ότι το εμβόλιο καλύπτει τα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού της γρίπης.

Η σύσκεψη κατέληξε στην ανάγκη εφαρμογής των ακόλουθων μέτρων:

  • Άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια νοσήματα, ηλικία άνω των 60 ετών κ.τ.λ.) θα πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα, παρότι η συνιστώμενη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το φθινόπωρο κάθε έτους. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.
  • Απαιτείται άμεση αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης και έγκαιρης χορήγησης αντιικών, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού, α) σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και β) σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα γρίπης.
  • Είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντηλο, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς), η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πλήρης ανάρρωση των ασθενών μέχρι την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.

Η επιδημιολογική και εργαστηριακή επιτήρηση της γρίπης συνεχίζονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα εξειδικευμένα εργαστήρια της χώρας. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας βρίσκεται σε επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση της αυξημένης νοσηρότητας και των νοσηλευτικών αναγκών.

Υπουργείο Υγείας: «Εμβολιάστε τα παιδιά σας για τη γρίπη»

«O μεγάλος αριθμός απουσιών μαθητών και εκπαιδευτικών από τα σχολεία λόγω της γρίπης οδήγησε τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας να στείλουν σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης οδηγίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, τις οποίες έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας για το τρέχον έτος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τη γρίπη αποτελούν τα σχολεία της Ιθάκης τα οποία έκλεισαν με εντολή του δημάρχου του νησιού λόγω της έξαρσης των ιώσεων.

Εκτός από την Ιθάκη, όμως, και σε πολλά ακόμη σχολεία οι αίθουσες είναι άδειες, γεγονός που οδηγεί τις δημόσιες υπηρεσίες να ενημερώσουν μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς για τα μέτρα τα οποία πρέπει να λάβουν προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα εξάπλωσης της γρίπης.

Η έξαρση της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα και, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την αρχή της φετινής περιόδου (Οκτώβριος 2018) έως και τις 20 Ιανουαρίου 2019 καταγράφηκαν 65 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 64 με νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Εξ αυτών, εμβολιασμένα ήταν τα εννέα (14%) άτομα. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά έξι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι πέντε θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και ένας θάνατος σε ασθενή χωρίς νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Οι γιατροί πάντως επισημαίνουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού και τονίζουν ότι είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης. Το αντιγριπικό εμβόλιο όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, καθώς και στη μείωση απουσιών από την εργασία του σχολείου και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.»

Εθνικός συναγερμός στη Ρουμανία – 1.400 σχολεία κλειστά στη Βουλγαρία

Σε κατάσταση συναγερμού επί της δημόσιας υγείας βρίσκεται η Ρουμανία. Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε επισήμως, ότι η Ρουμανία διανύει επιδημία γρίπης σε εθνικό επίπεδο, αφού καταγράφηκαν τρεις διαδοχικές εβδομάδες επιδημίας και ο αριθμός των νεκρών από την γρίπη αυξήθηκε στους 61 από την αρχή αυτής της περιόδου.

Την ίδια ώρα, στην Βουλγαρία αποφασίστηκε το κλείσιμο 1.400 σχολείων μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου, αφού η γρίπη έχει εξαπλωθεί ανησυχητικά. Συγκεκριμένα, στα 24 από τα 28 συνολικά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας υπάρχει επιδημία γρίπης. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας της Βουλγαρίας, η επιδημία γρίπης αναμένεται να κορυφωθεί αυτή την εβδομάδα.

Πηγή: rethemnosnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ