Κόσμος
Ο OHE προειδοποιεί: Ελάχιστα χρόνια μας έμειναν μέχρι να καταστραφεί ο πλανήτης
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες, όπως άνοδο της στάθμης των θαλασσών, λιώσιμο των πάγων, αύξηση του αριθμού των έντονων καιρικών φαινομένων, ερημοποίηση και ακόμη και εξαφάνιση ειδών χλωρίδας και πανίδας. Ο πλανήτης κινδυνεύει.
Πέντε χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν ακόμη να αγνοούνται από τον πρόσφατο σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε την πόλη Παλαού, στη νήσο Σουλαουέσι στην Ινδονησία. Την περασμένη Πέμπτη, οι Αρχές της χώρας ανακοίνωσαν τον τερματισμό των ερευνών για τους αγνοουμένους, την ίδια ώρα που περισσότερες από δύο χιλιάδες σοροί έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια της πόλης μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,5 βαθμών και το τσουνάμι που ακολούθησε στις 28 Σεπτεμβρίου. Στις τραγικές συνέπειες προστίθεται και το γεγονός ότι 200.000, περίπου, άνθρωποι χρήζουν επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, ενώ περίπου 80.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν και έχουν βρει προσωρινά καταφύγιο σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς κοντά στα σπίτια τους που έχουν καταστραφεί.
Προ των πυλών οι φυσικές καταστροφές
Παρ’ όλα αυτά, όσο κι αν η φυσική καταστροφή της Ινδονησίας απέχει από τη χώρα μας, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι παρόμοια φυσική καταστροφή πιθανόν να πλήξει και τη λεκάνη της Μεσογείου, λαμβάνοντας υπόψη την κατακλυσμική καταστροφή που φαίνεται να έπληξε τη Μεσόγειο πριν από 3.600 χρόνια με την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης και τη δημιουργία του τεράστιου τσουνάμι, που πιστεύεται πως σήμανε την αρχή του τέλους της Μινωικής Εποχής.
Επίσης τη μεγάλη καταστροφή και τη σεισμική δόνηση μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το τσουνάμι ύψους 25 μέτρων του Ιουλίου του 1956, που πάλι έπληξε τη Σαντορίνη και, κατά τα λεγόμενα της εποχής, είχε φτάσει μέχρι την Κρήτη. Σήμερα, Γερμανοί και Ιταλοί επιστήμονες εκφράζουν τους φόβους τους και για το ηφαίστειο της Αίτνας, το οποίο «γλιστράει» προς τη θάλασσα του Ιονίου, στα ανατολικά του, κάτι που σημαίνει ότι στο μέλλον μπορεί να οδηγήσει σε μαζική κατάρρευση της νοτιοανατολικής πλευράς του, με την αναπόφευκτη συνέπεια της πρόκλησης ενός επικίνδυνου τσουνάμι, κάτι που μπορεί να συμβεί σε μερικές χιλιάδες χρόνια, σε μερικούς αιώνες ή σε μερικά χρόνια (με την πρόβλεψη να είναι αδύνατη). Μήπως ο πλανήτης εκπέμπει SOS;
Η ευθύνη βαραίνει και τους ανθρώπους
Από την άλλη, όμως, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες και για φυσικές καταστροφές, για τις οποίες άμεση ευθύνη φέρουν οι άνθρωποι. Ευρωπαίοι επιστήμονες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που η άνοδος της θερμοκρασίας ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου, θα σημειωθεί αύξηση των καμένων εκτάσεων από πυρκαγιές στις χώρες της Μεσογειακής Ευρώπης κατά 40%. Η μελέτη εκπονήθηκε από Ισπανούς και Ιταλούς ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάρκο Τούρκο του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications και τα πορίσματά της καταδεικνύουν ότι πιθανή αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κατά 1,5 βαθμό θα επιφέρει έντονες συνθήκες ξηρασίας στη Νότια Ευρώπη και κατά συνέπεια στην Κύπρο, οδηγώντας στην αύξηση των καμένων εκτάσεων μέχρι το 2100 κατά 40%. Μάλιστα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ένα ακόμη εφιαλτικότερο σενάριο:
Αν επιβεβαιωθούν τα δυσοίωνα σενάρια περί αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου, τότε θα σημειωθεί διπλασιασμός των καμένων εκτάσεων. Τα φυσικά φαινόμενα φαίνεται αποδεδειγμένα να αυξάνονται ένεκα της κλιματικής αλλαγής και της αφύσικης αύξησης των μέσων θερμοκρασιών, όπως οι καύσωνες που ταλαιπώρησαν την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι αλλά και οι ολοένα αυξανόμενοι τυφώνες που πλήττουν τις ΗΠΑ.
Ο πλανήτης υπερθερμαίνεται και μας καλεί
Το 1975, ο οικονομολόγος Ουίλιαμ Νόρντχαους έθεσε για πρώτη φορά την ιδέα των δύο βαθμών Κελσίου ως ένα ασφαλές όριο για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Παρ’ όλα αυτά, οι προβλέψεις του Νόρντχαους φάνηκαν αρκετά αισιόδοξες κατά τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι, κατεβάζοντας το όριο κατά μισό βαθμό!
Την περασμένη Δευτέρα δόθηκε στη δημοσιότητα από το Διακυβερνητικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPCC) η Ειδική Έκθεση για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1.5 βαθμούς Κελσίου (Special Report on Global Warming of 1.5°C). Στην έκθεσή του ο ΟΗΕ δίνει μία ξεκάθαρη προειδοποίηση: το ενδεχόμενο αύξησης της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες, όπως άνοδο της στάθμης των θαλασσών, λιώσιμο των πάγων, αύξηση του αριθμού των έντονων καιρικών φαινομένων, ερημοποίηση και ακόμη και εξαφάνιση ειδών χλωρίδας και πανίδας.
Η συγκεκριμένη έκθεση, όπως απορρέει από την έγκριση των 195 κρατών-μελών του IPCC, αποτελεί την πιο επίσημη «κραυγή αγωνίας» για τη σημερινή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο πλανήτης ένεκα της κλιματικής αλλαγής και καταδεικνύει πως στο άμεσο μέλλον ο κόσμος θα βιώσει τραγικότερες καταστάσεις από την οικολογική καταστροφή.
Παράλληλα, το WWF καλεί τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους, να καταρτίσουν πιο φιλόδοξα σχέδια κατά της κλιματικής αλλαγής ώς το 2020 και να ανακοινώσουν τις αναθεωρημένες δεσμεύσεις τους κατά την 24η συνδιάσκεψη της Συμφωνίας-Πλαίσιο κατά της Κλιματικής Αλλαγής των Ηνωμένων Εθνών. Ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος του Τομέα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής του WWF Ελλάδος, ανέφερε, μέσω ανακοίνωσης του οργανισμού, πως «η τελευταία έκθεση του IPCC δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο καθυστέρησης για την ανάληψη δράσεων προστασίας από την κλιματική αλλαγή».
Άμεση δράση ζητούν Περιβαλλοντιστές
Η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου, ανέφερε στη «Σ» ότι η Κύπρος, στο πλαίσιο της εφαρμογής των υποδείξεων του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, ανέλαβε μεταξύ άλλων την προώθηση και εφαρμογή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως Φωτοβολταϊκά και Ανεμογεννήτριες, την Ενίσχυση μέτρων εξοικονόμησης ενεργειακής απόδοσης, την Ανάπτυξη των δημοσίων μεταφορών, ώστε να μειωθεί κατά το δυνατό η χρήση ιδιωτικών οχημάτων, και την τοποθέτηση αντιρρυπαντικών φίλτρων σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπως π.χ. στους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.
Παρ’ όλα αυτά, όπως επεσήμανε, χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμα, ώστε η Κύπρος να φτάσει τους επιδιωκόμενους στόχους που αναφέρονται στην Ειδική έκθεση του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ και γι’ αυτό θα πρέπει να αναληφθούν από το Κράτος άμεσες δράσεις περιορισμού της κλιματική αλλαγή χωρίς καθυστέρηση. Ο πλανήτης χρειάζεται λύσεις και τις χρειάζεται τώρα.
Πηγή: sigmalive.com