Ρέθυμνο
Πάνω από 10 αρχαία λαξευμένα πατητήρια στο Ρέθυμνο
Στη φάση της προμελέτης η διαδικασία για το φωτισμό των μνημείων της πόλης
Στη διερεύνηση της δυνατότητας ανάδειξης αρχαίων πατητηριών, που υπάρχουν σε αφθονία στην ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου, στοχεύει ο Δήμος Ρεθύμνης με επίκεντρο τη συντήρηση, την ανάδειξή τους, αλλά και τη δημιουργία διαδρομών που θα αποτελέσουν πόλο έλξης για την προσέλκυση επισκεπτών με παράλληλη αναβάθμιση της ποιότητας του τουρισμού.
Είναι μια πολλά υποσχόμενη διαδικασία, όπως επεσήμανε μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Ρεθύμνης κος Μίνως Αλεφαντινός, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε τα αρχαία πατητήρια που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή του Ρεθύμνου ως «χρυσάφι το οποίο έχουμε στο σεντούκι μας και οφείλουμε να αναδείξουμε και μέχρι σήμερα δεν τα έχουμε αξιολογήσει όσο θα έπρεπε».
Πρόκειται για αρχαία πατητήρια τα οποία στην ουσία ήταν κατασκευές που λειτουργούσαν με τρόπο όμοιο με το σημερινό, λαξευμένες σε βράχους και κυρίως σε επικλινές έδαφος. Τα αρχαία πατητήρια μαρτυρούν στοιχεία τόσο για την αγροτική και παραγωγική διαδικασία της εποχής, αλλά και τη ζωή και τις συνήθειες των ανθρώπων που κατοικούσαν στις περιοχές αυτές.
Με στόχο την περαιτέρω διερεύνηση για την ανάδειξή τους, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του κου Αλεφαντινού με τον ερευνητή και γεωλόγο Στέλιο Μανωλιούδη, ο οποίος έχει προχωρήσει στην έρευνά του σε καταγραφή αρχαίων πατητηριών στο Ρέθυμνο.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο νομός διαθέτει πάνω από δέκα αρχαία λαξευμένα πατητήρια, τα οποία πιθανότατα χρονολογούνται στους ελληνιστικούς χρόνους και πλέον ο Δήμος διερευνά τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ακριβή καταγραφή τους στο πλαίσιο μελέτης, με στόχο να καθαριστούν, να σημανθούν και να δημιουργηθούν διαδρομές που θα τα συνδέουν μεταξύ τους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για περαιτέρω ανάδειξη του πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου που διαθέτει ο νομός.
Ο κος Αλεφαντινός επεσήμανε: «Διερευνούμε τις δυνατότητες να γίνει μια μελέτη η οποία θα περιλαμβάνει τον καθαρισμό, τη σήμανση και τη δημιουργία διαδρομών, διαδικασία που θα τα αναδείξει και θα τα κάνει επισκέψιμα. Αναμφίβολα, αποτελούν σημεία αναφοράς για την προσέλκυση υψηλού επιπέδου επισκεπτών που είναι κυρίως όσοι επισκέπτες ενδιαφέρονται γι’ αυτά. Έχω αναλάβει την υποχρέωση, σε συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, να εμπλουτίσουμε τον κατάλογο και να προχωρήσουμε σε μελέτη για να δημιουργήσουμε μονοπάτια πάντα με μια επιστημονική προσέγγιση. Στο Δήμο Ρεθύμνης και την ενδοχώρα υπάρχουν διάσπαρτα δεκάδες αρχαία πατητήρια».
Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης ο Δήμος Ρεθύμνης αναμένεται να αναζητήσει τη χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο έργο μέσω ένταξής του \στο πρόγραμμα LEADER.
Εν αναμονή της προμελέτης για το φωτισμό των μνημείων της πόλης
Στο μεταξύ, ο Δήμος Ρεθύμνης προχωράει τη διαδικασία για τον φωτισμό των μνημείων της πόλης καθώς αναμένεται η ολοκλήρωση της προμελέτης από τους αρχιτέκτονες, ειδικευμένους στον σχεδιασμό φωτισμού, προκειμένου στη συνέχεια να μπορέσει να υλοποιηθεί.
Όπως τόνισε στην Κρητική Επιθεώρηση ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κος Μίνως Αλεφαντινός η πρώτη φάση του σχεδιασμού θα περιλαμβάνει τον φωτισμό του τέμενους Βαλιδέ, το Τζαμί Νερατζέ (Ωδείο Ρεθύμνου), το τζαμί Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, το Παλαιοντολογικό μουσείο, το Ρολόι στηνΜητρόπολη Ρεθύμνης καθώς και την πλατεία και την Εκκλησία στη Μικρή Παναγία.
Τα σημεία αυτά είναι τα πρώτα που θα φωτιστούν με στόχο να αναδειχθούν περαιτέρω, ενώ το συνολικό έργο που θα συμπεριλάβει το σύνολο των μνημείων της πόλης, θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του δήμου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ
Πηγή: goodnet.gr