Κόσμος
10 μικρά κράτη που ούτε τα γνωρίζαμε | ΦΩΤΟ
Στον κόσμο υπάρχουν πάνω από 200 χώρες, που έχουμε ακούσει τα ονόματά τους τουλάχιστον μια φορά. Αλλά υπάρχουν κράτη τόσο μικρά, που η ύπαρξή τους είναι άγνωστη στους περισσότερους, καθώς καταλαμβάνουν μια πολλή μικρή έκταση και περιλαμβάνουν ελάχιστα σπίτια.
Παλάου
Έκταση: 459 τ.χλμ. Πληθυσμός: 21.347 κάτοικοι
Η Δημοκρατία του Παλάου βρίσκεται στο δυτικό Ειρηνικό ωκεανό και περιλαμβάνει περισσότερα από 200 νησιά του αρχιπελάγους των Καρολίνων νήσων. Το Παλάου όπως και τα υπόλοιπα νησιά της Μικρονησίας αποικήθηκαν αρχικά από τους Ισπανούς από τους οποίους πουλήθηκαν στους Γερμανούς το 1899. Κατά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο η περιοχή καταλήφθηκε από τους Ιάπωνες. Από το 1945 τον έλεγχο των νησιών ανέλαβαν οι Η.Π.Α. μέχρι το 1994 οπότε και το Παλάου έγινε ανεξάρτητο κράτος σε ελεύθερη σύνδεση με τις Η.Π.Α. Πρωτεύουσα της χώρας από το 2006 είναι η Μελεκέοκ. Η οικονομία του Παλάου βασίζεται κυρίως στην αλιεία και την αμερικανική βοήθεια που λαμβάνει η χώρα. Πρόεδρος της χώρας είναι ο Τόμι Ρεμενγκεσάου.
Νιούε
Έκταση: 264,46 τ.χλμ. Πληθυσμός: 1.190 κάτοικοι
Το Νιούε, ή Νιού, ή Νιουέι είναι χώρα που βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό 2100 χλμ βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας μέσα στο τρίγωνο που δημιουργείται από την Τόνγκα στα δυτικά, τη Σαμόα στα βόρεια και τα νησιά Κουκ στα ανατολικά. Με τη Νέα Ζηλανδία έχει καθεστώς ελεύθερης σχέσης, από το 1901. Είναι το μεγαλύτερο κοραλλιογενές νησί στον κόσμο με έκταση 260 τετρ. χλμ. και πληθυσμό (κατατάσσεται 224η) 1.444 (εκτ. 2008)[1]. Η οικονομία του νησιού βασίζεται στον τουρισμό, την εμπορία γραμματοσήμων και την παραγωγή τροπικών φρούτων. Μεγάλος αριθμός των κατοίκων (10.000) έχει μεταναστεύσει στη Νέα Ζηλανδία. Κοινώς αποκαλούν το νησί Βράχο, παραπομπή στην παραδοσιακή ονομασία Βράχος της Πολυνησίας. Το όνομα της πρωτεύουσας είναι Αλόφι.
Άγιος Χριστόφορος και Νέβις
Έκταση: 261 τ.χλμ. Πληθυσμός: 52.329 κάτοικοι
Ο Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, επίσημα η Ομοσπονδία Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις είναι ένα νησιωτικό κράτος στην Καραϊβική Θάλασσα και το μικρότερο κράτος του δυτικού ημισφαιρίου. Η πρωτεύουσα και η κυβέρνηση του ομοσπονδιακού αυτού κράτους είναι κυρίως στο μεγαλύτερο νησί του, τον Άγιο Χριστόφορο. Το μικρότερο νησί Νέβις (παλαιά ονομασία: Nuestra Señora de las Nieves) βρίσκεται περίπου 3 χλμ. νοτιοανατολικά του Αγίου Χριστοφόρου και έχει πρωτεύουσα την Τσάρλσταουν. Το μεγαλύτερο νησί του κράτους πήρε το όνομά του από το θαλασσοπόρο Χριστόφορο Κολόμβο, ο οποίος έφτασε στο νησί πρώτος το 1493.
Πριγκιπάτο του Hutt River
Έκταση: 75 τ.χλμ. Πληθυσμός: 30 κάτοικοι
Το Πριγκιπάτο του Hutt River (πρώην επαρχία Hutt River), ιδρύθηκε από τον Leonard Casley το 1970. Το κρατίδιο σχηματίστηκε από τις πέντε οικογένειες που κατέχουν αγροκτήματα στην περιοχή που περνάει ο ποταμός Χατ και βρέθηκαν σε νομική διαμάχη με την κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας για το ποσοστό καλλιέργειας σιταριού. Ουσιαστικά, οι οικογένειες είχαν παράγει ένα ποσό σιταριού που ξεπερνούσε κατά πολύ αυτά που είχαν πει ότι μπορούσαν νομίμως να πωλούν, βάσει νέου νόμου. (στην περίπτωση τους, ήταν 1.000 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο ποσό). Στην αλληλογραφία με τον Κυβερνήτη που ακολούθησε, ο Casley αναφέρθηκε ως «Ο Διοικητής της επαρχίας Hutt River», ένα λάθος, που του δίνει και νόμιμα το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον εν λόγω τίτλο. Αυτό που έκανε στην συνέχεια ήταν να αλλάξει τον τίτλο του σε «His Royal Highness Prince Leonard I» ώστε να επωφεληθεί από ένα παλιό νόμο που έλεγε ότι όποιος ανακατεύεται στις δουλειές ενός βασιλιά, μπορεί να κατηγορηθεί για προδοσία. Έτσι, χρησιμοποίησε αυτό το νόμο για να δικαιολογήσει την απόσχιση της ‘χώρας’ του από την Αυστραλία. Το 1976, η Αυστραλία σταμάτησε την αλληλογραφία με το Πριγκιπάτο του Hutt River και τα επανειλημμένα αιτήματα που να αποδεικνύουν ότι οι κάτοικοι της επαρχίας Hutt River πληρώνουν φόρους στην Αυστραλία. Ως αποτέλεσμα, Ο Casley κήρυξε τον πόλεμο στην Αυστραλία και κατάφερε να ξαναξεκινήσει την αλληλογραφία με το Πριγκιπάτο του αλλά αυτήν την φορά να μην ξαναγίνει αναφορά από μέρους της Αυστραλίας για τους φόρους.
Τουβαλού
Έκταση: 26 τ.χλμ. Πληθυσμός: 10.959 κάτοικοι
Το Τουβαλού είναι κράτος του κεντρικού Ειρηνικού και βρίσκεται 1.050 χλμ. βορείως των Νησιών Φίτζι. Είναι ένα από τα μικρότερα και πλέον απομονωμένα κράτη του κόσμου και αποτελείται από εννέα κοραλλιογενείς βραχονησίδες με μήκος 579 χλμ. και συνολική έκταση λίγο μεγαλύτερη από 26 τ.χλμ. Η Πρωτεύουσα είναι το Φονγκαφάλε και ο πληθυσμός της χώρας είναι 10.782[1] κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2012. Το Τουβαλού ήταν Βρετανική αποικία μέχρι το 1978 οπότε και ανεξαρτητοποιήθηκε. Το 2000 έγινε μέλος του Ο.Η.Ε. Το πολίτευμα της χώρας είναι Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στα πλαίσια της Κοινοπολιτείας. Αρχηγός του Κράτους είναι η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και εκπροσωπείται από τον Γενικό Κυβερνήτη.
Ναουρού
Έκταση: 21 τ.χλμ. Πληθυσμός: 9.591 κάτοικοι
To Ναουρού είναι μια νησιωτική δημοκρατία στον νότιο Ειρηνικό ωκεανό. Παλιότερα ήταν γνωστό ως «Νησί της Χαράς». Είναι η μικρότερη ανεξάρτητη δημοκρατία στον κόσμο, από άποψη πληθυσμού αλλά και έκτασης. Το Ναουρού βρίσκεται 4000 χλμ. βορειοανατολικά της Αυστραλίας. Είναι πρώην βρετανική αποικία. Από το 1888 η Γερμανία, η Βρετανία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία εκμεταλλεύθηκαν τα φωσφορικά του αποθέματα. Μετά την ανεξαρτησία του το 1968, η βιομηχανία φωσφόρου έχει κάνει τους κατοίκους του Ναουρού έναν από τους πλουσιότερους λαούς του κόσμου. Ωστόσο, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η κακή οικονομική διαχείριση και η επικείμενη εξάντληση των αποθεμάτων φωσφόρου έφεραν το Ναουρού στο χείλος της καταστροφής.
Πριγκιπάτο της Σεμπόργκα
Έκταση: 4,91 τ.χλμ. Πληθυσμός: 312 κάτοικοι
To Πριγκιπάτο της Σεμπόργκα είναι ένα μικροέθνος που βρίσκεται στην βορειοδυτική ιταλική περιοχή της Λιγουρίας, κοντά στα γαλλικά σύνορα και με θέα προς το Μονακό. Το πριγκιπάτο συνυπάρχει και διεκδικεί το έδαφος της πόλης Σεμπόργκα, η οποία αποτελεί ιταλικό δήμο. Υπάρχει και μη αναγνωρισμένος στρατός που αποτελείται από τρία άτομα: τον υπουργό Αμύνης και δύο φρουρούς.
Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας
Έκταση: 0,012 τ.χλμ. Πληθυσμός: 113.500 κάτοικοι
Το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα του Ξενώνα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας συχνά αναφέρεται και ως Τάγμα της Μάλτας ή Ιππότες της Μάλτας, είναι τάγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με έδρα τη Ρώμη. Η επίσημη γλώσσα των μελών του είναι τα ιταλικά. Το ρητό του είναι «Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum» (στα λατινικά, «Άμυνα της πίστης και βοήθεια προς τους φτωχούς». Έχει εκτός από σημαία, και «εθνικό» ύμνο, το Ave Crux Alba («Χαίρε Λευκέ Σταυρέ»). Κυβερνήτης βάσει Συντάγματος είναι ο Μέγας Μάγιστρος, του οποίου η θητεία είναι ισόβια. Με ειδική Επιτροπή καθορίζεται η διαχείριση των οικονομικών της κρατικής οντότητας. Το Τάγμα υπόκειται στη διεθνή νομοθεσία. Προέρχεται από τους Ιωαννίτες Ιππότες, μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1050 στην Ιερουσαλήμ ως νοσοκομείο των Αμαλφιτών, με σκοπό να φροντίζει τους φτωχούς και ασθενείς προσκυνητές των Αγίων Τόπων. Η έκτασή του είναι 0,012 τ. χλμ και βρίσκεται σε τρία κτίρια, τα δύο βρίσκονται στη Ρώμη και ένα στο νησί της Μάλτας. Ωστόσο, η χώρα έχει το δικό της νόμισμα, γραμματόσημα, ιστοσελίδα και διαβατήρια που τους δίνουν δωρεάν βίζα σε δεκάδες χώρες.
Sealand
Έκταση: 0,004 τ.χλμ. Πληθυσμός: 27 κάτοικοι
Το Sealand είναι ίσως το πιο γνωστό μικροέθνος του κόσμου και αυτό γιατί οι ιστορίες που το συνοδεύουν είναι αρκετά περίεργες και ενδιαφέρουσες. Βρίσκεται περίπου 10 χλμ. ανοιχτά των ακτών της Αγγλίας και αρχικά ήταν ένα φρούριο που χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και είχε ως στόχο να αποτρέψει τις γερμανικές αεροπορικές επιδρομές. Το 1967, ο Paddy Roy Bates (που στη συνέχεια άλλαξε το όνομα του σε Knock John), «κατέλαβε» το φρούριο και το χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει έναν πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό. Αυτός και η οικογένειά του διεκδίκησαν το φρούριο ως ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης διαβατηρίων. Διάφορα ακραία πράγματα έχουν συμβεί στο Sealand, συμπεριλαμβανομένου και ενός περιστατικού το 1990 όπου ένα βρετανικό πλοίο δέχτηκε τα πυρά με τουφέκια από το Sealand γιατί πέρασε πάρα πολύ κοντά και «εισέβαλε στην επικράτεια του Sealand». Βρήκε ξανά στην επικαιρότητα το 2007, όταν ο ιδρυτής του Pirate Bay επιχείρησε να το αγοράσει ως αντίδραση στους σκληρούς περιορισμούς για τα πνευματικά δικαιώματα στη Σουηδία. (Alexiptoto).
Δημοκρατία της Μολοσσίας
Έκταση: 0,055 τ.χλμ. Πληθυσμός: 7 κάτοικοι
Η Δημοκρατία της Μολοσσίας έχει την έδρα της λίγο έξω από το Ντέιτον στην Νεβάδα και αποτελείται από το σπίτι του προέδρου Kevin Baugh, την αυλή μπρος και πίσω, καθώς και δύο ακίνητα που αγόρασε στην Πενσυλβάνια και Καλιφόρνια. Ισχυρίζεται επίσης, ότι του ανήκει ένα σημείο στον Ειρηνικό Ωκεανό και 49.881 τετραγωνικά μίλια στην Αφροδίτη. Ο ίδιος με στιλ που θυμίζει δικτάτορα, φοράει μια στρατιωτική στολή και μεγάλα γυαλιά ηλίου. Η Δημοκρατία της Μολοσσίας πληρώνει φόρους στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτές τις εισφορές τις χαρακτηρίζει ως «εξωτερική βοήθεια». Μια ποικιλία από παράξενα πράγματα έχουν απαγορευτεί στην Δημοκρατία της Μολοσσίας, όπως: όπλα, θαλάσσιοι ελέφαντες, γατόψαρα, κρεμμύδια και ότι έχει σχέση με το Τέξας, εκτός από την pop star Kelly Clarkson. Τον Μάιο του 2017 η χώρα έκλεισε τα 40 της χρόνια ίδρυσης, εκδίδει τα δικά της διαβατήρια και έχει διαστημικό πρόγραμμα.
Πηγή: tilestwra