Ρέθυμνο
Τι γίνεται με τον αρχαιολογικό πλούτο του Ρεθύμνου;
*Γράφει η Ιωάννα Καψάλη για το Daynight.com.gr
Θλίψη και απογοήτευση προκαλεί το άνοιγμα του φακέλου της αξιοποίησης του αρχαιολογικού πλούτου στην χώρα μας που κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε πολιτιστική κληρονομιά και όμως σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών της UNESCO, τα δεδομένα σκιαγραφούν εικόνα ανέχειας και εγκατάλειψης στον αναξιοποίητο πλούτο που περιμένει ευρωπαϊκά και ιδιωτικά κονδύλια για να διασωθεί και να αναδειχθεί.
Η Φορτέτζα, το ενετικό φρούριο που στολίζει το Ρέθυμνο, χρειάζεται συντήρηση
Στο φρούριο της Φορτέτζας αποκαταστάθηκαν οι περισσότεροι χώροι και λειτουργούν ως εκθεσιακοί και μουσειακοί χώροι. Πέρυσι αποκαταστάθηκε το δίδυμο κτίριο του προμαχώνα του Αγίου Νικολάου και εγκρίθηκε η αποκατάσταση για ένα μέρος του χώρου του προμαχώνα του Αγίου Λουκά για χρήση αναψυκτηρίου, μιας και η τωρινή εγκατάσταση αναψυκτηρίου είναι προσωρινή. Το φρούριο όμως αποφέρει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατ’ έτος στο δήμο Ρεθύμνου, αλλά χρειάζεται παρεμβάσεις αφαίρεσης της άγριας βλάστησης από τα τείχη του, όπως και ειδική σήμανση και προστασία σε επικίνδυνα σημεία του.
Με το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα storm horizon 2020, το οποίο αφορά 6 μνημειακούς χώρους της Ευρώπης που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή, θα αποκατασταθεί το παλιό ιστορικό κέντρο του Ρεθύμνου. Τα μνημεία με σημαντική θέση μέσα σε αυτό θα δεχθούν παρεμβάσεις, όπως αισθητήρες σε προβληματικά σημεία του φρουρίου της Φορτέτζας.
Το μουσείο αρχαιολογικού χώρου της Ελεύθερνας είναι το μοναδικό του είδους που λειτουργεί στην Κρήτη, αποκλειστικά με ευρήματα της σκαπάνης στην Αρχαία Ελεύθερνα. Λειτούργησε πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2016 με μεγάλη επιτυχία και επισκεψιμότητα. Ο χώρος διαθέτει αρχαιότητες από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες με έμφαση στη γεωμετρική περίοδο. Τους πρώτους μήνες δεν διέθετε εισιτήρια στην είσοδο του χώρου, πράγμα που διήρκεσε τέσσερις περίπου μήνες. Τώρα είναι σε αναμονή για να γίνουν προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ ώστε να υπάρξει φύλαξη και να λειτουργήσει μαζί με το μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος της Νεκρόπολης.
Η προσωρινή μουσειακή έκθεση του Αγίου Φραγκίσκου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, διαθέτει αντιπροσωπευτικά ευρήματα από όλες τις περιόδους με χαρακτηριστικές αρχαιότητες από την παλαιολιθική εποχής έως και την ενετοκρατία. Είναι σε αναμονή να εγκριθεί, όμως το ρυμοτομικό σχέδιο για να περιέλθει ιδιοκτησιακά και σε οικοδομήσιμη κατάσταση με ικανοποιητικές προδιαγραφές, ο χώρος που στεγάζει σήμερα τα ΚΤΕΛ, για να ανεγερθεί το νέο αρχαιολογικό μουσείο Ρεθύμνου. Στον παλιό χώρο, τις πρώην φυλακές απέναντι από την είσοδο της Φορτέτζας, θα γίνει αποκατάσταση, χωρίς όμως κάποια συγκεκριμένη εικόνα για το πότε, ενώ στεγάζονται κάποιες υποστηρικτικές λειτουργίες της εφορίας αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.
Σημαντικές και θετικές οι εξελίξεις για το υστερομινωικό νεκροταφείο Αρμένων – Σωματά
Όσο για το υστερομινωικό νεκροταφείο έγινε αποδεκτή η πρόταση για επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ με 1.200.000 ευρώ με σκοπό να δημιουργηθεί νέα περίφραξη, στέγαστρα σε δύο τάφους, νέες διαδρομές και μια πληροφοριακή έκθεση προσβάσιμη σε ΑμεΑ. Είναι το μεγαλύτερο και ανασκαμμένο με ευρήματα νεκροταφείο του οποίου κάποια ευρήματα εκτίθενται στον εκθεσιακό χώρο του Αγίου Φραγκίσκου.