ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Συνταγή για λαχταριστό νηστίσιμο σάμαλι!
Το κλασικό και αγαπημένο μας σάμαλι στη νηστίσιμη εκδοχή του για όσους θέλουν ένα πολύ εύγευστο γλυκό, ενώ ταυτόχρονα έχουν επιλέξει να νηστεύουν! 🙂
Αν είστε λάτρεις των σιροπιαστών, αυτή την συνταγή σίγουρα θα την εκτιμήσετε.
Ένα υπέροχο γλυκό που θα σας μείνει αξέχαστο. Δοκιμάστε το!
Σάμαλι νηστίσιμο
Υλικά:
3 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
2 κούπες ζάχαρη
2 ½ κούπες χυμό πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα
2 βανίλιες
1 ½ κουταλάκι γλυκού μαστίχα τριμμένη
1 φακελάκι μπέικιν –πάουντερ
Ξύσμα ενός λεμονιού
Για το σιρόπι:
4 κούπες ζάχαρη
3 ½ κούπες νερό
¼ της κούπας κονιάκ
Χυμός ενός λεμονιού
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα δυο σιμιγδάλια με το μπέικιν-πάουντερ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, τη μαστίχα και το ξύσμα λεμονιού. Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και τον προσθέτουμε στο σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε καλά το μίγμα για να γίνει αραιός χυλός. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνουμε το ταψί ή το πυρέξ και το πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι. Αδειάζουμε μέσα το μίγμα και το ψήνουμε για 45-50 λεπτά ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά για 5 λεπτά και αφού κρυώσει λίγο το γλυκό το περιχύνουμε με το σιρόπι. (Το ταψί να έχει διαστάσεις 30Χ30).
Καλή σας απόλαυση!