ΚΡΉΤΗ
Παραδοσιακό Κρητικό Μαγγίρι
Ο χειμώνας πλησιάζει, η θερμοκρασία σταδιακά κατεβαίνει και η όρεξη μας για ζεστά πιάτα όλο και μεγαλώνει! Αν και απλή, μία από τις πιο αγαπημένες “ζεστές” κρητικές συνταγές είναι το μαγγίρι… Το παραδοσιακό κρητικό ζυμαρικό που είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένο με τα δύσκολα φτωχά χρόνια του νησιού, όπου ήταν η ιδανική επιλογή για να “χορτάσει” οικονομικά ολόκληρη η οικογένεια.
Το μαγγίρι είναι ένα ζουμερό φαγητό που μπορείτε να το απολαύσετε είτε με πασπαλισμένο με αρκετό τυρί, κατά προτίμηση ανθότυρο, είτε και σκέτο σε περίοδο νηστείας. Πρόκειται ουσιαστικά για πηχτή σούπα ζυμαρικών που είναι ότι πρέπει για τις κρύες ημέρες που ακολουθούν!
Η Συνταγή:
Υλικά:
Για τη ζύμη:
1 κούπα αλεύρι σταρένιο
1 κούπα αλεύρι σκληρό
(εναλλακτικά δύο κούπες αλεύρι σκληρό)
½ κούπα χλιαρό νερό (ίσως και 1-2 κουταλιές ακόμη)
Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
Για το μαγείρεμα:
Περίπου 1,5 λίτρο νερό
½ κούπα λάδι
Λίγο αλάτι
Για το σερβίρισμα:
Τριμμένο τυρί (κατά προτίμηση κρητικό ανθότυρο ή κεφαλοτύρι)
Εκτέλεση:
Σε λεκάνη ζυμώματος βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε το νερό με το λάδι. Ζυμώνουμε να γίνει μια μάλλον σφικτή ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα περίπου.
Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και ανοίγουμε φύλλο λεπτό αλλά όχι και αέρινο. Το τυλίγουμε στο ξυλίκι, και το κόβουμε κατά μήκος τυλιγμένο. Τα κομμάτια που προκύπτουν τα κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια πλευράς 1 ή 1,5 εκατοστών.
Τα αλευρώνουμε να μην κολλήσουν και τα μαζεύουμε σε ένα σουρωτήρι. Όταν τελειώσουμε με όλη τη ζύμη τα αφήνουμε να στεγνώσουν για ένα μισάωρο.
Τα μαγειρεύουμε ως εξής:Βάζουμε το νερό με λίγο αλάτι να βράσει, κουνάμε το μαγκίρι μέσα στο σουρωτήρι να φύγει το περίσσιο αλεύρι και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μισά ως δύο τρίτα απ’ αυτά.
Λίγο μετά, βάζουμε σε τηγάνι το λάδι και όταν κάψει ρίχνουμε τα υπόλοιπα να τηγανιστούν ανακατεύοντας τα να μην καούν. Όταν ροδίσουν ελαφρά και γίνουν τραγανά, τα αδειάζουμε μαζί με το λάδι τους στην κατσαρόλα που βράζουν τα υπόλοιπα.
Προσεκτικά βέβαια γιατί φουσκώνει απότομα το νερό όταν πέσει το βραστό λάδι!
Αφήνουμε να βράσουν για πολύ λίγο όλα μαζί και σερβίρουμε με μπόλικο τυρί.
Πηγή: www.cretangastronomy.gr / Φωτογραφία: www.greekgastronomyguide.gr