Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Δείτε το άκρως επικίνδυνο ψάρι που ξεβράστηκε χθες στο λιμάνι! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας Λαγοκέφαλος εμφανίζεται -έστω και απρόσκλητος- στα νερά του Ρεθύμνου. Πριν από ένα μήνα περίπου, ένας Λαγοκέφαλος είχε κάνει την εμφάνισή του στην παραλία της πόλης (στο ύψος του Αγνώστου Στρατιώτη), σκορπίζοντας σκεπτικισμό στους ψαράδες και στους γνώστες του θαλάσσιου κόσμου.

Κι αυτό διότι, το συγκεκριμένο είδος ψαριού είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου, καθώς η κατανάλωσή του χωρίς να απομακρυνθούν πριν το μαγείρεμα μέρη του που περιέχουν τη δηλητηριώδη τοξίνη τετραδοτοξίνη, μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση, ακόμη και θάνατο.

 

 

Πληροφορίες για τον Λαγοκέφαλο:

Ο λαγοκέφαλος (επιστημονική ονομασία: Lagocephalus sceleratus) είναι ψάρι που ζει κυρίως στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Μετά το 2003 εμφανίστηκε και στη Μεσόγειο, καθώς και στο Αιγαίο, ως λεσσεψιανός μετανάστης, μεταναστεύοντας δηλαδή από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ στη Μεσόγειο. Έχει παρατηρηθεί σοβαρή οικολογική καταστροφή στον κόλπο του Μεραμπέλλου από την παρουσία ειδικά του λαγοκέφαλου.

Για να καταλάβετε την… αθώα του φύση, μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ καταβροχθίζει ένα μεταλλικό κουτάκι μπύρας!

 

Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου 1.000 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Ολα αυτά τα είδη λέγονται «Λεσσεψιανά», από το επώνυμο του Γάλλου μηχανικού Φερδινάνδου Λεσσέψ που κατασκεύασε τη διώρυγα. Οπως τονίζει στο Εθνος ο  δρ Στέφανος Καλογήρου, ο οποίος είναι συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, η πρώτη παρατήρηση του λαγοκέφαλου -φυσικός χώρος του οποίου είναι η Ερυθρά Θάλασσα, ο Ειρηνικός και ο Ινδικός Ωκεανός- στη Μεσόγειο έγινε το 2003 και συγκεκριμένα στα νότια παράλια της Τουρκίας. «Στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο μπήκε από τα Δωδεκάνησα, όπου εντοπίζονται και οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί του. Εχει ραγδαία εξάπλωση και πλέον το συναντάμε στο Ιόνιο, στα παράλια της Κροατίας, στη Μάλτα και την Τυνησία», σημειώνει.

 

Πώς θα ξεχωρίσετε τον Λαγοκέφαλο;

  • Το χρώμα της ράχης του είναι μπλε ασημί και έχει πολλές μαύρες βούλες.
  • Το κεφάλι του μοιάζει με του λαγού, από εκεί άλλωστε πήρε το όνομά του
  • Εχει κοφτερά δόντια και φουσκώνει όταν απειλείται

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ