ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ
«Λαϊνι»: Αυτό είναι το νέο φοβερό Κρητικό Καφενείο της Αθήνας | ΦΩΤΟ
«Ρακή θα πιεις;». Αν δεν έχετε επισκεφθεί μέχρι σήμερα κρητικό καφενείο, οφείλετε να ξέρετε πως η απάντηση στο κέρασμα πρέπει να είναι «ναι». Και δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε μέχρι το νησί για να σας καλωσορίσουν έτσι, φτάνει να βρεθείτε μέχρι τον δρόμο της Αρτεμισίου στον Κεραμεικό, στο «Λαΐνι». Σε ένα μαγαζί που δεν έχει τραπέζια στη μέση του χώρου για να μην έχει κανένας πλάτη σε κανέναν.
Το Λαΐνι είναι η μικρή πήλινη στάμνα, είναι και το όνομα που έδωσαν η Γιούλα Σβυρινάκη και ο Μιχάλης Ψωμαδάκης στο καφενείο που άνοιξαν πριν από περίπου έναν χρόνο.
Οι δύο παιδικοί φίλοι μεγάλωσαν στο Τυμπάκι του Νομού Ηρακλείου και αφού έμειναν για αρκετά χρόνια στη γειτονιά του Κεραμεικού αποφάσισαν να δημιουργήσουν κάτι που να θυμίζει την πατρίδα τους κι όλα τα καλά της γης της, για τα οποία άλλωστε και φημίζεται.
Στην ανοιχτή κουζίνα τους μαγειρεύουν πιάτα όπως χειροποίητα σιουφικτά, κουνέλι τσιγαριαστό ή με χυλοπίτες, αρνί με σταμναγκάθι, χοχλιούς μπουρμπουριστούς ή στιφάδο, διάφορα χόρτα εποχής, αυτά θα τα βρείτε ως πιάτα ημέρας. Όλες τους οι πρώτες ύλες, από τα λαχανικά και τα χόρτα μέχρι το κρέας και τα λουκάνικα έρχονται από την Κρήτη, είτε από τους γονείς τους είτε από παραγωγούς σε όλο το νησί και παρότι αυτό τους αναγκάζει να είναι συνέχεια στο πρακτορείο, δεν πιστεύουν πως υπάρχουν άλλα προϊόντα που θα τους δώσουν το αποτέλεσμα που θέλουν.
Η Κρήτη άλλωστε είναι εύφορη, έχει πλούσια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, έχει αγνό λάδι και ωραία παστά, δικά της τυριά και αποστάγματα. Στο Λαΐνι που θέλει να τη θυμίζει στους θαμώνες του θα δοκιμάσετε αγκινάρες τουρσί και ασκορδουλάκους για μεζέ με τη ρακή, αυγά που παίρνουν γεύση από τη στάκα, αυθεντικό ντάκο με ξινομυζήθρα ή φέτα, φάβα και μαυρομάτικα, φακοσαλάτα και τσιροσαλάτα, γαύρο μαρινάτο, γραβιέρα, γραβιέρα παλαιωμένη και ξηρό ανθότυρο, σκουμπρί και καπνιστό φιλέτο ρέγγας, καπνιστή μπριζόλα και απάκι χοιρινό ή κοτόπουλο, ένα πολύ ζουμερό λουκάνικο ξιδάτο, σύγκλινο ομελέτα, τηγανιά κοτόπουλο, μαραθόπιτα και φοβερή σφακιανόπιτα με μέλι.
Ακόμα και μια λιτή ποικιλία να πάρετε με ντομάτα, αγγούρι, ελιές, ανθότυρο, αυγό, αγκινάρες και παξιμάδι θα καταλάβετε ότι η πρώτη ύλη είναι αγνή, προσεκτικά διαλεγμένη και φυσικά, νόστιμη. Το επιδόρπιο δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από γλυκό του κουταλιού, σταφύλι ή κυδώνι που φτιάχνουν οι δύο οικογένειες. Οι τιμές των πιάτων ξεκινούν από 2 ευρώ και δεν ξεπερνούν τα 5 ευρώ, για να μπορείτε να τρώτε όσο ξαναγεμίζετε το καραφάκι σας (από 2,50 ευρώ η ρακή και από 2 ευρώ το κρασί) αλλά και για να δοκιμάσετε διάφορες γεύσεις.
Όπως σε όλα τα κρητικά καφενεία, έτσι και σ’ αυτό του Κεραμεικού η μπάρα ή τεζάκι σας βοηθάει να γνωρίσετε τον καφετζή, να μιλήσετε δηλαδή με τους ιδιοκτήτες την ώρα που σας μαγειρεύουν και ετοιμάζουν τις παραγγελίες σας. Και σε τραπέζι όμως να καθίσετε εκείνοι θα σε καλωσορίσουν με ένα σφηνάκι ρακή από τα Χανιά ενώ θα σας φιλέψουν ρακόμελο με πορτοκάλι όταν ζητήσετε τον λογαριασμό.
Ο κόσμος που μαζεύει το Λαΐνι είναι τόσο της γειτονιάς όσο και πιο μακρινοί επισκέπτες, είναι Κρητικοί ή απλώς καλοφαγάδες, είναι φοιτητές αλλά και μεγαλύτεροι, είναι και μια γυναίκα που έχει χρόνια να επισκεφθεί το νησί της και όποτε μπαίνει στο μαγαζί βουρκώνει. Όμως η Γιούλα Σβυρινάκη και ο Μιχάλης Ψωμαδάκης θέλουν να είναι όλοι χαμογελαστοί και ευχαριστημένοι, κάτι που καταφέρνουν με την φιλοξενία τους.
Τις καθημερινές παίζει κρητικά και λίγα ρεμπέτικα, τις Κυριακές έχει βεγγέρα με λύρα και λαούτο. Το Λαΐνι σβήνει τα φώτα του καθημερινά στις 2:00 ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο στις 3:00.