ΚΡΉΤΗ
Κρητική Συνταγή: Μυρωδάτοι χοχλιοί με αγριομάραθα και φρέσκα χόρτα!
Υπάρχουν άπειροι τρόποι να μαγειρέψει και να απολαύσει κανείς τους χοχλιούς (σαλιγκάρια). Στην Κρήτη είναι αλήθεια πως οι καλές μαγείρισσες και οι έμπειροι μάγειρες γνωρίζουν αρκετούς και συχνά εντυπωσιάζουν ετοιμάζοντας με φαντασία τον μοναδικό αυτό μεζέ. Ανάμεσα στην μεγάλη ποικιλία και τα ιδιαίτερα γούστα του καθένα μας, υπάρχουν ορισμένες απλές συνταγές που αξίζουν να τις δοκιμάσετε! Μία εξ’ αυτών οι λαχταριστοί χοχλιοί με φρέσκο μάραθο…
Υλικά για 4 άτομα
- 1 κιλό χοχλιούς
- 1 κιλό αγριομάραθα
- 1 μάτσο χόρτα γιαχνερά
- 80 γρ. ελαιόλαδο
- 250 γρ. πατάτες
- 3 κρεμμύδια φρέσκα
- 1 φρέσκο σκόρδο
- 1 τομάτα μέτρια
- 1 κουταλιά της σούπας πελτές
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- Αλάτι πιπέρι
- Μία πρέζα κύμινο
- 1 ½ ποτήρι νερό
Προετοιμασία
Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματάμε τους χοχλιούς για λίγα λεπτά. Τους αφαιρούμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τους καθαρίζουμε. Δηλαδή, αφαιρούμε την μεμβράνη μπροστά από το καβούκι τους και καθαρίζουμε με ένα μαχαίρι το κέλυφος. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Πλένουμε και κόβουμε τα μάραθα και τα γιαχνερά χόρτα σε μεγάλα τεμάχια. Πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες ή στα οχτώ κομμάτια. Τρίβουμε την τομάτα.
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τους χοχλιούς, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο με όλο το ελαιόλαδο . Προσθέτουμε τον πελτέ και μόλις βγάλει το άρωμα του, σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε τα χόρτα και τα μάραθα, την τομάτα , τα μπαχαρικά και περίπου 1 ½ ποτήρι νερό. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου μισή ώρα.