ΚΡΉΤΗ
76 χρόνια από την Μάχη της Κρήτης που «γράφτηκε» στην στρατιωτική ιστορία!
Σήμερα συμπληρώνονται 76 χρόνια από την ιστορική Μάχη της Κρήτης που εξακολουθεί να αποτελεί «μνημείο» παλικαριάς, αυταπάρνησης και αυθεντικού πατριωτισμού! Το πρωί της 20ης Μαΐου 1941 οι κρητικοί στρατιώτες και άμαχοι, από κοινού με τους συμμάχους, υποδέχθηκαν σκληρά μαχόμενοι τις εκλεκτές μονάδες αλεξιπτωτιστών της Ναζιστικής Γερμανίας που εθεωρείτο πως θα είχαν εύκολο έργο προς την κατάκτηση του στρατηγικής σημασίας νησιού.
Γράφει για το daynight.gr ο Αντώνης Τσαλίκης
Παρά τις αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις των στρατηγών, η ονομαζόμενη «επιχείρηση Ερμής» μετατράπηκε τελικά σε νεκροταφείο των ναζί αλεξιπτωτιστών όπως είχε δηλώσει ο ∆ιοικητής του ΧΙ Γερµανικού Σώµατος Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Στούντεντ. Τα λανθασμένα στοιχεία που είχε μεταβιβάσει η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, η αστήρικτη υπεραισιοδοξία των διοικητών και κυρίως το πρωτόγνωρο πάθος με το οποίο πολέμησαν ιδιαίτερα οι άμαχοι κρητικοί, ήταν τα στοιχεία που μετέτρεψαν την άνετη επικράτηση των Γερμανών σε μία σθεναρή αντίσταση 9 ημερών που κόστισε τουλάχιστον 4.000 ζωές Γερμανών στρατιωτών.
Ήδη από τα πρώτα «κύματα» ρίψης αλεξιπτωτιστών το πρωί της 20ης Μαϊου στα Χανιά και στο αερόδρομιο του Μάλεμε, φάνηκε πως η αντίσταση θα είναι αρκετά πιο έντονη από ότι ανέμεναν οι Γερμανοί. Οι Έλληνες, οι Βρετανοί και οι Νεοζηλανδοί στρατιώτες, είχαν τοποθετηθεί στις κατάλληλες θέσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις σκότωναν τους εκατοντάδες αλεξιπτωτιστές πριν καν πατήσουν το πόδι τους στο χώμα της Κρήτης. Άμεση ήταν και η αντίδραση αμάχων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων που πολέμησαν θαρραλέα προς τεράστια έκπληξη του εχθρού που είδε να του επιτίθενται ακόμη και με πέτρες σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες!
Η αρχική αυτή έκπληξη δεν μετριάστηκε εντός των επόμενων ημερών καθώς σε οποιοδήποτε σημείο της Κρήτης επιχειρούσαν οι Γερμανοί, οι μάχες ήταν σφοδρές και χωρίς το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Άξιο αναφοράς το γεγονός πως οι Ναζί διοικητές εκτιμούσαν πως θα είχαν υπό τον έλεγχό τους μέσα σε ένα 24ωρο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο! Η πραγματικότητα ωστόσο τους έκαμψε το ηθικό και χρειάστηκαν ισχυρές επιπλέον δυνάμεις για να αλλάξει η ροή των στρατιωτικών γεγονότων.
– Την σημερινή ημέρα μνήμης αξίζει να παρακολουθείσετε την εκπομπή «Η Μηχανή του Χρόνου» που παρουσιάζει με εξαιρετικό τρόπο τα σημαντικότερα γεγονότα από τη Μάχη της Κρήτης –
Αν και η άμυνα των Συμμάχων προς το βράδυ της 2οης Μαϊου κρατούσε ακόμη, οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το αεροδρόμιο του Μάλεμε και το κράτησαν υπό τον έλεγχό τους παρά τις επιθέσεις Ελλήνων και Βρετανών στρατιωτών, με κύρια επιδίωξη την ενίσχυση των δυνάμεων από αέρος καθώς η αρχική απόπειρα των Ναζί να στείλουν βοήθεια από θαλάσσης, συντρίφτηκε από τα Αγγλικά πολεμικά καράβια με φοβερές απώλειες για τους Γερμανούς.
Μετά από αυτή την αποτυχημένη προσπάθεια και με το αερόδρομιο του Μάλεμε δικό τους, την δεύτερη ημέρα οι ρίψεις Γερμανών αλεξιπτωτιστών συνεχίστηκαν με μεγαλύτερη πυκνότητα, αλλά και περισσότερες απώλειες για τους εισβολείς που συνεχίζαν να αντιμετωπίζουν παθιασμένη αντίσταση σε πολλά σημεία επιχειρήσεων.
Παρά τους εκατοντάδες νεκρούς, οι Γερμανοί με τις συνεχείς ενισχύσεις που έφταναν ακατάπαυστα κατόρθωσαν να δημιουργήσουν και άλλα προγεφυρώματα τα οποία συνδέονταν μεταξύ τους και ετοιμάζονταν για μία μεγάλης έκτασης γενική επίθεση. Η κατάσταση για τους αμυνόμενους Έλληνες και Συμμάχους ήταν πλέον πολύ δύσκολη και την εβδόμη μέρα αποφασίζεται η εκκένωση της Κρήτης από το συμμαχικό στρατό.
Τότε, οι κατακτητές του Χίτλερ στράφηκαν με τρομερό μίσος πάνω στον άμαχο πληθυσμό του νησιού, ως τιμωρία για την ηρωική του αντίσταση όλες τις προηγούμενες ημέρες. Λεηλατούν, δολοφονούν, καίνε, καταστρέφουν. Οι βαρβαρότητες εναντίον των κρητικών αμάχων, με συλλήψεις, ομαδικές εκτελέσεις, με στρατόπεδα συγκέντρωσης κ.τ.λ, άρχισαν αμέσως με την Γερμανική κατοχή της νήσου και συνεχίστηκαν για αρκετούς μήνες. Τα πρώτα θύματα του τυφλού μίσους ήταν η Κάνδανος (1 Ιουνίου 1941) και λίγες εβδομάδες αργότερα τα Ανώγεια, η Βιάννος και άλλα χωριά.
Το γεγονός ότι η Γερμανική «πολεμική μηχανή» βρέθηκε απρόσμενα αντιμέτωπη με ένα λαό σχεδόν άοπλο και συγκλονιστικά αδάμαστο, που με την ψυχή γεμάτη πατριωτισμό ορμούσε με τις παραδοσιακές φορεσιές, τις τσουγκράνες και τα δρεπάνια, πετσοκόβοντας τους πάνοπλους αλεξιπτωτιστές, ήταν μία εξέλιξη που γράφτηκε με κεφαλαία γράμματα στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία και έκανε ακόμη και τους ίδιους του Γερμανούς να παραμιλάνε!
Απόλυτα χαρακτηριστικό αποτέλεσμα όλων όσων εξελίχθηκαν κατά την διάρκεια των μαχών στη Κρήτη, είναι το γεγονός πως τα νέα που έφταναν όλες τις παραπάνων ημέρες στο αρχηγείο του Χίτλερ είχαν τέτοια βαρύτητα για τον στρατηγικό σχεδιασμό, που τον ανάγκασαν κυριολεκτικά να διατάξει τον τερματισμό κάθε αεραποβατικής επιχείρησης στο μέλλον του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου! Οι Σύμμαχοι από την πλευρά τους, εντυπωσιάστηκαν τόσο από τις σπουδαίες δυνατότητες των αλεξιπτωτιστών στη μάχη, ώστε δημιούργησαν τις δικές τους αεραποβατικές δυνάμεις με τις οποίες κατάφεραν σημαντικές νίκες στη συνέχεια των μαχών τα επόμενα χρόνια σε διάφορα σημεία της Ευρώπης.
Η παραπάνω αφηγήση των γεγονότων που έχει μεταφερθεί από γενιά σε γενιά κρητικών για την Μάχη της Κρήτης, είναι το σπουδαίο κληροδότημα των ανθρώπων που το 1941 πάλεψαν παλικαρίσια, με πίστη και πατριωτισμό σε συγκρούσεις που αν και άνισες δεν τους λύγισαν! Έδωσαν όση δύναμη είχαν μέσα τους ,για όλα όσα αγαπούσαν και έμειναν στην ιστορία ως Ήρωες…