A banyan tree in #Pakistan has been under arrest for the past 100 years: http://bit.ly/2bHepQe
Κόσμος
Το 1898 ένας μεθυσμένος Βρετανός στρατηγός διέταξε την σύλληψη αυτής της ινδικής συκιάς στο Πακιστάν
Ένα από τα στερεότυπα των Βρετανών είναι ότι τείνουν να μεθούν και να καταλήγουν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όταν βρίσκονται στο εξωτερικό. Το στερεότυπο αυτό δεν θα μπορούσε να επιβεβαιώσει με καλύτερο τρόπο ο στρατηγός Τζέιμς Σκουίντ που το 1898, κατά την διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας,διέταξε την σύλληψη μιας ινδικής συκιάς. Το δέντρο παραμένει αλυσοδεμένο ακόμα και σήμερα.
Όσο περίεργη και εάν είναι η ιστορία, η οποία έχει απασχολήσει κατά καιρούς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και ήρθε ξανά στην επικαιρότητα μετά από ένα δημοσίευμα της πακιστανικής εφημερίδας «Dawn», είναι πέρα για πέρα αληθινή. Το δέντρο πράγματι συνελήφθη στην περιοχή Khyber με εντολή του Βρετανού στρατηγού Σκουίντ, όταν αυτός, έχοντας καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, άρχισε να βλέπει το δέντρο να κινείται απειλητικά εναντίον του.
«Το 1898, ένας μεθυσμένος Βρετανός στρατηγός διέταξε τον λοχία να συλλάβει το δέντρο, καθώς πίστευε ότι κινούνταν απειλητικά εναντίον του. Έκτοτε, το δέντρο παραμένει αλυσοδεμένο», αναγράφει η πινακίδα που έχει τοποθετηθεί πάνω στο δέντρο.
Βέβαια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν την συγκεκριμένη κίνηση ως μια μέθοδο εκφοβισμού του υποταγμένου πακιστανικού λαού από τους Βρετανούς αποικιοκράτες. Η Daily Tribune είχε δημοσιεύσει την ιστορία το 2013 και επικαλούνταν τα λόγια ενός κατοίκου της περιοχής: «Οι Βρετανοί ουσιαστικά άφηναν να εννοηθεί στους ντόπιους ότι εάν τολμούσαν να αντιδράσουν στη Βρετανική Αποικιοκρατία, θα τιμωρούνταν με παρόμοιο τρόπο».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Tribune, το αλυσοδεμένο δέντρο θα μπορούσε να συμβολίζει σήμερα και την επιβολή των Ταλιμπάν και τις αυστηρές ποινές τους. Πιο συγκεκριμένα, το γεγονός ότι το δέντρο είναι αλυσοδεμένο χωρίς να έχει προβεί σε κάποιο αδίκημα, θυμίζει μια σειρά νόμων που εφαρμόζονται σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και επιτρέπουν την τιμωρία όχι μόνο του ανθρώπου που παραβίασε τον νόμο, αλλά και των συγγενών του.