ΚΡΉΤΗ
Πως ο Κώστας από το Αρκαλοχώρι, εκ γενετής κωφός έκανε το θαύμα και… μίλησε!
Όταν έχεις γεννηθεί κωφός και καταφέρνεις να μιλήσεις και να επικοινωνήσεις με τους γύρω σου, δίνεις την αίσθηση πως τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει. Πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο…
Αυτή την αίσθηση δίνει και ο Κωνσταντίνος Κορναράκης, ο οποίος στα 29 του χρόνια, όχι μόνο δεν «κρύφτηκε» πίσω από την αναπηρια του, αλλά μπορεί να αρθρώνει λόγο και να αντιλαμβάνεται ήχους, μέσα από τις… δονήσεις στο έδαφος.
Ο 29χρονος νέος από το Αρκαλοχώρι, σήμερα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι μέσα από τη δύναμη της ψυχής του και τη στήριξη της οικογένειας του, κατάφερε να γίνει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα και ένας λαμπρός νέος επιστήμονας, αφού στις 21 Νοέμβρη θα παραλάβει το πτυχίο του, αποφοιτώντας από τη Σχολή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
«Ο Κωνσταντίνος μου είναι εκ γενετής κωφός. Απουσιάζει ο κοχλίας σε κάθε αυτί του. Το ακουόγραμμα στο οποίο έχει υποβληθεί αρκετές φορές είναι μηδενικό», λέει η μητέρα του, η κ. Πόπη Πρασσανάκη, η οποία λέει συγκινημένη πως: «ότι είχαμε και δεν είχαμε από κάθε άποψη, το δώσαμε για αυτό το παιδί».
«Δεν ήταν εύκολο για μένα αυτό το οποίο ξεκίνησα πριν από 25 χρόνια», λέει από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος.
«Από πέντε χρονών άρχισα να χρησιμοποιώ σταδιακά νοήματα. Από τότε ξεκίνησα με τη στήριξη των γονιών μου να επισκέπτομαι ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι με βοήθησαν», επισημαίνει.
Η πολύ μεγάλη δυσκολία για κάθε κωφό είναι να κατανοήσει τον κάθε ήχο ξεχωριστά. Να μπορεί να αντιληφθεί πως είναι ο ήχος για κάθε γράμμα. Από αυτό το σημείο, μέχρι τη δυνατότητα να αρθρώνει λόγο και να κάνει προτάσεις, πέρασαν 25 ολόκληρα χρόνια.
Στο πλευρό του Κωνσταντίνου, πέρα από τους γονείς του και τους γιατρούς, είχε συμπαραστάτες τους δασκάλους του από το Δημοτικό ως το 3ο Λύκειο Ηρακλείου. Εκεί στην ειδική αίθουσα, μαζί με τους συμμαθητές του, «έχτισε» τις βάσεις για να μπει στο Πανεπιστήμιο και να πραγματοποιήσει το όνειρο του.
Στα 20 του χρόνια, κατάφερε να κάνει το βήμα προς την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έχοντας παράλληλα πετύχει μέσα από τη δίψα του για μάθηση, να αντιλαμβάνεται και Αγγλικά και Γερμανικά! Φυσικά σε αυτήν του την προσπάθεια αρωγός ήταν το εκπαιδευτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου, οι καθηγητές, ο Πρύτανης και η Ομάδα στήριξης φοιτητών, τους οποίους ευχαριστεί ιδιαίτερα
«Βίωσα το ρατσισμό»
Και όμως αυτός ο νέος, βίωσε το ρατσισμό από μικρή ηλικία και χρειάστηκε να βρει τη δύναμη να ξεπεράσει μαζί με την αναπηρία του και την κακεντρέχεια του περίγυρου του. Ο Κωνσταντίνος όπως τονίζει μέσα από το CretePlus.gr βίωσε το ρατσισμό. «Κάποιοι άνθρωποι με περιφρονούσαν και συνεχίζουν να περιφρονούν και είναι άδικο», λέει και στέλνει το μήνυμα σε όλους τους συμπολίτες του που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα: «Δεν πρέπει να τα παρατάνε ποτέ, διότι θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι άνθρωποι με αναπηρία, πως αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας και είναι ισότιμοι με όλους τους αρτιμελείς και υγιείς ανθρώπους»
Και καταλήγει λέγοντας πως το κράτος θα πρέπει να στέκεται επί της ουσίας αρωγός στην προσπάθεια των ατόμων με αναπηρία. «Το κράτος δεν έκανε τίποτα για μένα. Μόνο οι δικοί μου και κάποιοι άνθρωποι, όπως δάσκαλοι θεραπευτές και γιατροί μου, στάθηκαν στο πλευρό μου στην πορεία της ζωής του ως σήμερα», αναφέρει και επισημαίνει πως το πτυχίο του το αφιερώνει σε όλους εκείνους που πίστεψαν σε αυτόν…
Πηγή:creteplus