ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ
Τα 4 εξωφρενικά μέτρα της Σουηδίας την ώρα που τη «θερίζει» ο κορονοϊός
Είναι, θα μπορούσε να πει κανείς, το απόλυτο… πειραματόζωο. Η χώρα της Ευρώπης που εν αντιθέσει με όλες τις υπόλοιπες αποφάσισε να υιοθετήσει μια διαφορετική τακτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κάνοντας all in στην ατομική ευθύνη και αφήνοντας στην άκρη τα σκληρά μέτρα. Εκείνη που άπαντες κοιτάζουν να δουν αν πέτυχε ή αν έσπασε τα μούτρα της τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο σαρωτικό κύμα του κορωνοϊού.
Ο λόγος φυσικά για την Σουηδία. Η σκανδιναβική χώρα έχει επιλέξει το δρόμο της (σχεδόν) απόλυτης ελευθερίας για τους πολίτες της, αρνούμενη να τους περιορίσει λόγω Covid-19.
Όπως έχουμε εξηγήσει και στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος τα γηροκομεία κυρίως της Στοκχόλμης επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να προσβληθούν από τον ιό άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και, δυστυχώς, ν’ ανέβει κατακόρυφα ο αριθμός των πολιτών της που δεν τα κατάφεραν και έχασαν την ζωή τους.
Η Σουηδία (που, θυμίζουμε, πληθυσμιακά είναι πάνω-κάτω στα ίδια με την Ελλάδα, όμως είμαι σαφώς πιο αραιοκατοικημένη) είχε καταγράψει μέχρι και την Παρασκευή 5.969 θανάτους. Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι, ωστόσο, πως έχει μπει για τα καλά στην «καρδιά» του δεύτερου κύματος. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες είχε 4.062 νέες μολύνσεις, ένα νούμερο που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ και που θορύβησε αρκετά τους κυβερνώντες.
«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή και απαιτούνται νέα μέτρα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων συμπολιτών μας έχει αυξηθεί σημαντικά, το ίδιο και οι καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Η σύντομη ανάσα που πήραμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχει τελειώσει. Το πώς ενεργούμε τώρα θα καθορίσει τι είδους Χριστούγεννα θα είμαστε σε θέση να γιορτάσουμε και πώς θα τα γιορτάσουμε», σχολίασε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν- ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, μπήκε και αυτός σε απομόνωση καθώς ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Θα περίμενε, λοιπόν, κάποιος πως έχοντας και την παραδοχή του πρωθυπουργού για το πόσο «στραβά» έχουν πάει τα πράγματα στον τομέα της πανδημίας στην Σουηδία, τα πιο σκληρά μέτρα που προανήγγειλε ο Λεβέν θα ήταν πράγματι… σκληρά- σωστά;
Λάθος. Κι αυτό γιατί γι’ ακόμα μία φορά οι εμπειρογνώμονες αλλά και η πολιτική ηγεσία στράφηκαν στη λύση των συστάσεων.
Πιο συγκεκριμένα, η νέα δέσμη προληπτικών «μέτρων» απέναντι στην πανδημία περιλαμβάνει τα εξής:
- Αποφύγετε τη σωματική επαφή με άτομα εκτός από εκείνα με τα οποία μοιράζεστε το ίδιο σπίτι
- Αποφύγετε εσωτερικούς χώρους στους οποίους μπορεί να σχηματιστεί πλήθος
- Αποφύγετε πάρτι, γάμους, κηδείες και παρόμοιες εκδηλώσεις
- Οι εργοδότες πρέπει να διασφαλίζουν ότι το προσωπικό που μπορεί να εργαστεί από το σπίτι το πράττει και δεν πηγαίνει άσκοπα στη δουλειά.
Αυτά και… τέλος. Ούτε lockdown (έστω κι ένα fast-track 15 ημερών που αποδεδειγμένα μειώνει τα κρούσματα) ούτε απαγόρευση κυκλοφορίας ούτε τίποτα- απλές συστάσεις με την ελπίδα πως θα εφαρμοστούν στην πράξη και θ’ αποφευχθούν τα (πολύ) χειρότερα.
Η Σουηδία, είναι η αλήθεια, έχει φυσικό social distancing λόγω του γεγονότος πως είναι, όπως προείπαμε, αραιοκατοικημένη, και οι κάτοικοί της είναι αρκετά «υπάκουοι», καθώς εμπιστεύονται την κυβέρνηση και ακούν τους ειδήμονες στον τομέα του κορωνοϊού.
Αρκούν, όμως, μερικές συστάσεις σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει γονατίσει σύσσωμο τον πλανήτη, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πράγματα;
Οι Σουηδοί ισχυρίζονται πως μακροπρόθεσμα θ’ αποδειχτεί πως η τακτική τους είναι η καλύτερη και αυτή με τις λιγότερες απώλειες.
Μακάρι- το ευχόμαστε ολόψυχα.
Για την ώρα, πάντως, δε φαίνεται να δικαιώνονται…
Πηγή: menshouse
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.