Διαφήμιση

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Ερευνα: Τελικά, τα πολλά λεφτά ΔΕΝ φέρνουν την ευτυχία

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Τα χρήματα μπορούν να σας προσφέρουν την ευτυχία, αλλά μόνον όταν δεν υπερβαίνουν τις 76.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε άτομο. Τα περισσότερα μειώνουν το αίσθημα της ευτυχίας, διότι συνοδεύονται από πληθώρα προβλημάτων.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ψυχολόγοι των Πανεπιστημίων Βιρτζίνια και Πέρντιου, αφού ανέλυσαν τα πορίσματα έρευνας της World Gallup Poll σε 1,7 εκατ. άτομα από 164 χώρες, με διαφορετικό βιοτικό επίπεδο και διαφορετικό κόστος ζωής. Συγκρίνοντας τα εισοδήματα των ανθρώπων με το πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους, διαπίστωσαν επίσης πως για να νιώθει συναισθηματικά καλά ένας άνθρωπος πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα από 48.000 έως 60.000 ευρώ.

Την έννοια της καλής συναισθηματικής κατάστασης την όρισαν με κριτήριο τα αισθήματα χαράς, λύπης, ενθουσιασμού ή οργής που κυριαρχούν στην καθημερινότητά του. Από την εν λόγω έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Human Behavior, το πιο ενδιαφέρον πόρισμα είναι, αναμφίβολα, η διαπίστωση ότι πάνω από ένα ύψος εισοδήματος οι άνθρωποι νιώθουν λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Ο Αντριου Τζεμπ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πέρντιου και συντάκτης της σχετικής μελέτης, επισημαίνει ότι πάνω από ένα ύψος εισοδήματος «παρατηρείται ελαφρά κάμψη του αισθήματος της ικανοποίησης».

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει το φαινομενικά παράδοξο πόρισμα, ο κ. Τζεμπ το αποδίδει στο ότι «τα υψηλότερα εισοδήματα συνήθως επιτυγχάνονται με κάποιο τίμημα». Οπως τονίζει ο ίδιος, τα ευρήματα της έρευνας δίνουν μια γενικότερη εικόνα της σχέσης του χρήματος με την ευτυχία σε διάφορους πολιτισμούς και μας διδάσκουν πολλά για τα όρια του χρήματος και καταδεικνύουν ότι «το χρήμα αποτελεί μόνον ένα τμήμα όσων μπορούν να μας κάνουν ευτυχείς».

Σίγουρα, πάντως, είναι στενή η σχέση ανάμεσα στο ύψος του εισοδήματος και στο αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή. Το καταδεικνύουν, άλλωστε, έρευνες για την ευτυχία των Αμερικανών, που βλέπουν τους μισθούς τους καθηλωμένους εδώ και χρόνια, με άμεσο τον αντίκτυπο στην ευτυχία τους. Ερευνα που διεξήγαγαν μέσα στην εβδομάδα η εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup και η εταιρεία παροχής υπηρεσιών υγείας Sharecare έδειξε στασιμότητα σε ό,τι αφορά τη ψυχολογία των Αμερικανών. Ούτε σε μία πολιτεία των ΗΠΑ δεν σημειώθηκε βελτίωση στην ψυχολογία των ανθρώπων. Αυτή η στασιμότητα καταγράφεται για πρώτη φορά στα σχεδόν 10 χρόνια που διεξάγεται η κοινή έρευνα των δύο φορέων. Πολλοί θεωρούν, πάντως, ότι δεν υπάρχουν όρια στο πόση ευτυχία μπορεί να μας δώσει το χρήμα. Ούτε συνάδουν, άλλωστε, άλλες έρευνες με τα πορίσματα της έρευνας των δύο πανεπιστημίων. Το 2013, έρευνα των οικονομολόγων Μπέτσι Στίβενσον και Τζάστιν Βόλφερς, που διδάσκουν στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει κάποιο όριο στο ύψος του εισοδήματος που προσφέρει ευτυχία. «Η σχέση ανάμεσα στην ευτυχία και στο εισόδημα είναι γραμμική και δεν αλλάζει όταν αυξάνονται τα εισοδήματα», τόνισαν οι δύο οικονομολόγοι στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Economic Review.

Λιγότεροι ευτυχείς στις ΗΠΑ

Το χρήμα δεν φαίνεται, πάντως, να αγοράζει την ευτυχία στην Αμερική. Μολονότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει, οι Αμερικανοί είναι λιγότερο ευτυχείς απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Στην τελευταία Παγκόσμια Εκθεση για την Ευτυχία, που έκανε το Sustainable Development Solutions Network, η υπερδύναμη έχει διολισθήσει στην 19η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, βάσει τού πόσο ευτυχείς δηλώνουν οι Αμερικανοί. Πριν από μία δεκαετία, το 2007, οι ΗΠΑ βρίσκονταν στην 3η θέση.

Αυτό συμβαίνει ενώ η οικονομία πάει καλά, τα εισοδήματα των Αμερικανών βελτιώνονται, έστω κι αν απέχουν ακόμη από τα επίπεδα του 2007, αλλά κυρίως η ανεργία έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Οι Αμερικανοί δηλώνουν λιγότερο ευτυχείς και, σύμφωνα με τους ερευνητές, πρέπει να βελτιωθούν και άλλες πτυχές της ζωής τους. Ενδεικτικά αναφέρουν την εκτίμηση πολλών Αμερικανών ότι έχει αυξηθεί η διαφθορά σε σύγκριση με το 2007.

Οι ερευνητές εκτιμούν, πάντως, ότι θα εξισορροπούσε την επιδείνωση μια αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ από περίπου 53.000 δολάρια σε 62.000 δολάρια.

Πηγή:kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]