Διαφήμιση

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Ποιος θυμάται το γάλα των παιδικών μας χρόνων;

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Όσοι ήμασταν παιδιά στα μέσα της δεκαετίας του ’80 έχουμε πιεί πολλά κουτιά σοκολατούχο γάλα Carnation.

Οι μαμάδες μας είχαν μεγαλώσει σε οικογένειες με το κατοχικό σύνδρομο, η οποίες θεωρούσαν πρώτιστο χρέος τους να καλοταΐζουν τα παιδιά τους. Που να δεχτεί μια τέτοια μαμά ότι στον κανακάρη της απλά δεν αρέσει η γεύση του γάλακτος; Το θεωρούσε προσωπική της αποτυχία!

Και έσπευδε να πάρει τη ρεβάνς κουβαλώντας στο σπίτι αμέτρητα τεμάχια σοκολατούχου γάλακτος Carnation (Καρνέϊσον) την τυχόν και ξαναπιάσει κατοχή και ξεμέναμε από γάλα… Το συγκεκριμένο σοκολατούχο γάλα άρεσε σε όλα τα παιδιά. Βοηθούσε σ’ αυτό και η τηλεοπτική διαφήμιση με έναν ατρόμητο νέο, τον Καρνέισον που έσωζε ένα ξανθό κορίτσι, τη Λόλα, μέσα από μια φλεγόμενη αποθήκη.

“Τη Λόλα απ’ τη φωτιά ποιος θα τη βγάλει”; Ακόμα και σήμερα, τρεις – τέσσερις δεκαετίες μετά, ηχεί στ’ αφτιά μας ολοζώντανα το πιασάσικο τραγουδάκι της διαφήμισης: “Τη Λόλα απ’ τη φωτιά ποιος θα τη βγάλει; Μόνο ο Carnation που ‘χει δύναμη μεγάλη. Κάθε παιδί τον Carnation θαυμάζει. Ορμά στις φλόγες και με μιας, τη Λόλα βγάζει. Δυνατός και γερός για να γίνεις, κάθε μέρα carnation, κάθε μέρα Carnation να πίνεις”! Εκείνη την εποχή το φρέσκο γάλα ήταν ακόμα άγνωστη λέξη στην Ελλάδα.

Ή έπρεπε να πίνουμε γάλα εβαπορέ ή γάλα της… κατσίκας! Οι άνθρωποι, όμως, τότε ήταν ταλαιπωρημένοι, είχαν στερηθεί πράγματα στα παιδικά τους χρόνια, είχαν τη δικαιολογημένη τάση να ψάχνουν το “εξεζητημένο”.

Μπορεί σήμερα να ακούγεται γελοίο πως εθεωρείτο “εξεζητημένο” το σοκολατούχο γάλα στο τενεκεδένιο κουτί, όμως τότε το Carnation ήταν must για κάθε παιδί. Το κλασικό τενεκεδένιο κουτί με την καφέ ετικέτα και τα γαρύφαλλα έκανε θραύση μεταξύ των παιδιών της εποχής. Αξίζει να σημειωθεί πως τα φαινομενικά άσχετα γαρύφαλλα στην καφέ ετικέτα τελικά… είχαν λόγο ύπαρξης! Carnation (καρνέϊσον) στα αγγλικά σημαίνει… γαρύφαλλο!

Το γάλα που μόνο με μαχαίρι ή ανοιχτήρι κονσέρβας μπορούσες να γευτείς Μεταξύ αυτών που θυμόμαστε χαρακτηριστικά από την εποχή του Καρνέϊσον είναι και η διαδικασία του ανοίγματος. Για να γευτούμε το σοκολατούχο γάλα μας έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε μαχαίρι ή ανοιχτήρι κονσέρβας.

Η μια τρύπα στην κορυφή του κουτιού δεν ήταν αρκετή… Έπρεπε να κάνουμε δύο τρύπες προκειμένου να αρχίσει η ροή του γάλατος. Κι αν δεν καταναλωνόταν όλο αυθημερόν τότε δημιουργούταν μια αποκρουστική κρούστα στην τρύπα. Θυμόμαστε πως μας χαλούσε τη γεύση και δεν θέλαμε να το πιούμε τότε… Η ιδιαιτερότητα αυτή στο άνοιγμα του Carnation ήταν που προετοίμασε το έδαφος για την έλευση ενός άλλου σοκολατούχου γάλακτος, του Υοκο Choco.

Δεν ήταν το ίδιο νόστιμο το συγκεκριμένο γάλα, αλλά βόλευε η συσκευασία του, η οποία μας επέτρεπε να το πίνουμε απλώς χώνοντας ένα καλαμάκι μέσα στην συσκευασία του (πρόδρομος των σημερινών συσκευασιών των χυμών φρούτων)… www.voltarakia.gr Φωτογραφία από το αρχείο του κ. Στακοβιού

Πηγή: voltarakia.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]