ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ
Όλγα Κεφαλογιάννη: Πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο του τουρισμού
«Ο τόπος σαφέστατα πρέπει να γυρίσει σελίδα, δεν μπορεί όμως να μένουν σκιές και ομηρίες σε υποθέσεις όπως αυτή της Novartis που κατηγορήθηκε ο μισός πολιτικός κόσμος, σε μια απίστευτα σκοτεινή ιστορία, με χαρακτηριστικά εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων. Χρειάζονται καθαρές απαντήσεις το συντομότερο δυνατό»: το μήνυμα αυτό στέλνει, μέσω της συνέντευξής της στο libre.gr., η Όλγα Κεφαλογιάννη.
«Αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι ένας συνολικός επανασχεδιασμός του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Η οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται ιδιαίτερα μεγάλη. Το πώς θα κατανεμηθούν αυτοί οι πόροι, θα είναι το μεγάλο στοίχημα του επόμενου διαστήματος», επισημαίνει εξάλλου για την οικονομική συγκυρία η βουλευτής της ΝΔ και φέρνει το παράδειγμα του τουρισμού, εκεί όπου καλούμαστε να σχεδιάσουμε ένα νέο μοντέλο «με έμφαση στην αειφορία και τον πολιτισμό, αποσκοπώντας στο να προσελκύσουμε επισκέπτες υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου».
Για το θέμα των πορειών στο κέντρο της Αθήνας, η Όλγα Κεφαλογιάννη επισημαίνει πως «ήρθε η ώρα να μπουν κανόνες που να γίνουν σεβαστοί από όλους. Είμαστε ώριμοι πλέον να συζητήσουμε αυτούς τους κανόνες και να βρούμε μια ρύθμιση που θα σέβεται τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όλων».
Για το «Μεγάλο Περίπατο», τέλος, η βουλευτής Α’ Αθηνών του κυβερνώντος κόμματος ξεκινά από τη γενική παρατήρηση, ότι «οι όποιες αλλαγές γίνονται στην πόλη σχεδόν πάντα προκαλούν αντιδράσεις. Ιδίως όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση και οι πολίτες νιώθουν ότι αιφνιδιάζονται». Γι’ αυτό και, προσθέτει, «καλό είναι οι αλλαγές που προωθούνται να είναι συνολικές, να έχουμε την πλήρη εικόνα, να μην γίνονται αποσπασματικές ενέργειες, να στηρίζονται σε μελέτες και σε διαβούλευση». Για να κλείσει με νόημα, «ποτέ δεν είναι αργά για ένα ουσιαστικό διάλογο για το μέλλον της πόλης. Ιδίως όταν προχωράμε σε παρεμβάσεις στην καρδιά της».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της βουλευτού Α’ Αθηνών της ΝΔ, Όλγας Κεφαλογιάννη, στο libre.gr.:
–Η ενασχόληση με σκάνδαλα, εντός και εκτός εισαγωγικών, των κυβερνήσεων Σαμαρά και Τσίπρα πιστεύετε πως βοηθάει τον τόπο να γυρίσει σελίδα;
Δεν μπορούμε να τα βάζουμε όλα κάτω από την ίδια σκέπη και να γενικεύουμε. Οι γενικεύσεις είναι πάντα επικίνδυνες γιατί βοηθούν στην απαξίωση της πολιτικής, στην ισοπέδωση των θεσμών και στον εξευτελισμό της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό κάθε περίπτωση πρέπει να κρίνεται ξεχωριστά, με τα στοιχεία που υπάρχουν. Και πάνω από όλα, να πέφτει φως παντού.
Ο τόπος σαφέστατα πρέπει να γυρίσει σελίδα, δεν μπορεί όμως να μένουν σκιές και ομηρίες σε υποθέσεις όπως αυτή της Novartis που κατηγορήθηκε ο μισός πολιτικός κόσμος, σε μια απίστευτα σκοτεινή ιστορία, με χαρακτηριστικά εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων.
Χρειάζονται καθαρές απαντήσεις το συντομότερο δυνατό.
–Κυρία υπουργέ, έχετε το διπλό προνόμιο, να εκλέγεσθε σε μια εκλογική περιφέρεια με χιλιάδες υπαλλήλους, εμπόρους και επαγγελματίες, αλλά την ίδια στιγμή οι «ρίζες» σας είναι από μια περιοχή με σημαντική αγροτική και τουριστική παρουσία. Πώς θα περιγράφατε την οικονομική κατάσταση του πολίτη σήμερα, σε ποιους τομείς πρέπει να δράσει επειγόντως η κυβέρνηση;
Στα 12 χρόνια που βρίσκομαι στο κοινοβούλιο, από το 2007, είχα όντως την τιμή να εκλέγομαι αρχικά στον τόπο καταγωγής μου, στο Ρέθυμνο, και μετά στην Αθήνα, στην πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω. Αυτό μου δίνει μια σφαιρική εικόνα, όχι μόνο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν διαφορετικές κατηγορίες συμπολιτών μας, όσο και για τον ρόλο του βουλευτή.
Πιστεύω ότι ο βουλευτής πρέπει να βρίσκεται διαρκώς δίπλα στους πολίτες, να ακούει, να κωδικοποιεί και να μεταφέρει τα αιτήματα τους, είτε ανήκει στην αντιπολίτευση είτε στη συμπολίτευση. Ιδίως, σε εποχές δύσκολες, όπως αυτή που διανύουμε τώρα. Με την υγειονομική κρίση, την πανδημία και τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί. Η κυβέρνηση πήρε μια σειρά θετικών μέτρων για να αντιμετωπίσει τα πρώτα αποτελέσματα της κρίσης.
Αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι ένας συνολικός επανασχεδιασμός του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Η οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται ιδιαίτερα μεγάλη. Το πώς θα κατανεμηθούν αυτοί οι πόροι, θα είναι το μεγάλο στοίχημα του επόμενου διαστήματος.
Θα είναι μια δουλειά που χρειάζεται γνώση και εμπειρία της πραγματικής οικονομίας και φυσικά την πολιτική στρατηγική για την πορεία της Ελλάδας την επόμενη δεκαετία.
–Σε μια συγκυρία – σταυροδρόμι για τον τόπο, ένεκα των δυσκολιών αλλά και των προκλήσεων, θυμήθηκα μια παλιότερη εξαγγελία του πρωθυπουργού, από την Κρήτη μάλιστα, τον Ιούλιο του 2018, για ενιαίο υπουργείο Πολιτισμού – Τουρισμού. Πιστεύετε πως είναι αίτημα και των καιρών πια;
Ο πρωθυπουργός τότε είχε μιλήσει πολύ σωστά για την ανάγκη ο πολιτισμός και τουρισμός να βρίσκονται υπό ενιαία «ομπρέλα» σε επίπεδο διοίκησης. Ο τουρισμός είναι ένας δυναμικός κλάδος της οικονομίας που όμως πρέπει να τον προσεγγίσουμε με μεγαλύτερο σεβασμό στο φυσικό και στο πολιτιστικό περιβάλλον, να εμπλουτίσουμε την τουριστική προσφορά και να της προσδώσουμε ποιοτικότερα χαρακτηριστικά αλλάζοντας και εδώ το τουριστικό μοντέλο της χώρας.
Να ξεφύγουμε από το παρελθόν μας, ό,τι είχε να δώσει το έδωσε, και να σχεδιάσουμε ένα νέο τουριστικό μοντέλο με έμφαση στην αειφορία και τον πολιτισμό, αποσκοπώντας στο να προσελκύσουμε επισκέπτες υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου.
Ο πολιτισμός είναι το τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Θα πρέπει να αξιοποιείται όχι μόνο για τις μεγάλες αναπτυξιακές του δυνατότητες, αλλά και γιατί αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής μας αυτοπεποίθησης.
–Τα προβλήματα των πολιτών πολλά, λοιπόν, κυρία υπουργέ, είναι η σωστή στιγμή για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τις διαδηλώσεις;
Το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι είναι Συνταγματικά κατοχυρωμένο. Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να το αμφισβητεί. Όμως αντίστοιχα συνταγματικά κατοχυρωμένο είναι και το δικαίωμα του κάθε πολίτη να ασκεί απρόσκοπτα και ελεύθερα την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα του.
Ειδικά στην Αθήνα οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι έμποροι του κέντρου αλλά και οι επισκέπτες έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολλά χρόνια από τις διαδηλώσεις που παραλύουν το κέντρο της πόλης. Σας θυμίζω την παρακμή του κέντρου την προηγούμενη δεκαετία, ειδικά στα πρώτα χρόνια της κρίσης, με τις αλλεπάλληλες πορείες, τα επεισόδια και την ερημοποίηση ολόκληρων δρόμων.
Νομίζω ήρθε η ώρα να μπουν κανόνες που να γίνουν σεβαστοί από όλους. Είμαστε ώριμοι πλέον να συζητήσουμε αυτούς τους κανόνες και να βρούμε μια ρύθμιση που θα σέβεται τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όλων. Αυτό είναι η Δημοκρατία στην πράξη.
–Η ένστασή σας για το «Μεγάλο Περίπατο» αφορά το αισθητικό μέρος του ή την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού, ή και τα δύο;
Θα ξεκινήσω με μία γενική παρατήρηση ότι οι όποιες αλλαγές γίνονται στην πόλη σχεδόν πάντα προκαλούν αντιδράσεις. Ιδίως όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση και οι πολίτες νιώθουν ότι αιφνιδιάζονται.
Γι’ αυτό καλό είναι οι αλλαγές που προωθούνται να είναι συνολικές, να έχουμε την πλήρη εικόνα, να μην γίνονται αποσπασματικές ενέργειες, να στηρίζονται σε μελέτες και σε διαβούλευση.
Όλοι και όλες συμφωνούμε ότι θέλουμε μια πρωτεύουσα με λιγότερα αυτοκίνητα και περισσότερο ελεύθερο χώρο για όλους.
Από εκεί και πέρα όμως μπαίνουν και άλλα κριτήρια, όπως το λειτουργικό, το αισθητικό, ο σεβασμός στην ιστορικότητα της περιοχής. Θα τα δούμε όλα στην πράξη όταν το έργο πάρει μια μορφή που μπορεί να κριθεί.
–Ο δήμαρχος Αθηναίων -αναρωτιέμαι αν είχε κάποια επικοινωνία με τους βουλευτές της πόλης- προτάσσει από την πλευρά του την «απελευθέρωση και επανάκτηση του δημόσιου χώρου» και προσθέτει, «τζάμπα σχέδιο δεν υπάρχει (από τη συνέντευξή του στο «Βήμα»). Τι λέτε;
Κρατάω από τις δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είναι πιλοτικό και ότι θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση έτσι ώστε να υπάρξουν οι απαιτούμενες προσαρμογές και βελτιώσεις.
Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να δούμε τις μελέτες πάνω στις οποίες έχει βασιστεί το σχέδιο. Να δούμε την πλήρη ανάπτυξη και τα στάδια εφαρμογής του. Η γνώμη των ειδικών, αυτών που σχεδίασαν την παρέμβαση χρειάζεται να δημοσιοποιηθεί.
Ποτέ δεν είναι αργά για ένα ουσιαστικό διάλογο για το μέλλον της πόλης. Ιδίως όταν προχωράμε σε παρεμβάσεις στην καρδιά της.
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.