ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ
Μπαμπάς και γιος γύρισαν όλα τα Βαλκάνια με μηχανή! | ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Με συνεπιβάτη τον 14χρονο γιο του Γιώργο ο καθηγητής φυσικής αγωγής Κωνσταντίνος Μητσάκης ανήμερα της γιορτής του Πατέρα την Κυριακή 21 Ιουνίου ξεκίνησαν με τη μοτοσυκλέτα τους το γύρο των Βαλκανίων. Μέσα σε 19 ημέρες έτρεξαν πάνω σε δύο ρόδες 5.500 χιλιόμετρα και εν μέσω των αποκλεισμών και των περιορισμών της πανδημίας επισκέφθηκαν πέντε χώρες, ενώ σε δύο δεν τους επιτράπηκε η είσοδος λόγω των μέτρων αποκλεισμού.
Μπήκαν στην Βουλγαρία, πέρασαν Ρουμανία, βρίσκονταν στο Βελιγράδι όταν η ελληνική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή ανακοίνωσε το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία, πέρασαν άρον άρον στο Κόσοβο και στην Αλβανία και επέστρεψαν στην πατρίδα μέσω της Κακαβιάς θυσιάζοντας το πέρασμα τους από τη Βόρεια Μακεδονία. Εδώ και λίγες ώρες μπαμπάς και γιος βρίσκονται στο σπίτι τους στο Περιστέρι γεμάτοι από ωραίες εμπειρίες και χιλιάδες εικόνες από τις φωτογραφικές μηχανές και τα βίντεο τους.
1,6 εκατ. χιλιόμετρα σε όλες τις ηπείρους
Ο Κώστας Μητσάκης είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει καλύψει περισσότερο από 1,6 εκατ. χιλιόμετρα σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη και έχει εκδώσει 12 βιβλία με τις μοναδικές εμπειρίες των ταξιδιών του από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 μέχρι σήμερα. Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού όμως, το οδοιπορικό τους στα… καλντερίμια των Βαλκανίων έχει ξεχωριστή σημασία και οι αναφορές τους αποτελούν και έγκυρη ειδησεογραφική αξία για το πως αντιμετωπίζουν οι γείτονες τον κίνδυνο του covid-19.
Έκπληξη και ερωτηματικά
Το γενικότερο συμπέρασμα είναι μία έκπληξη αλλά και ένα μεγάλο ερωτηματικό. Όπως αποκάλυψε στο ethnos.gr σε κανέναν συνοριακό σταθμό δεν τους έγινε έλεγχος για κορονοϊό ούτε τέθηκε ζήτημα καραντίνας κατά την είσοδο τους, είτε και κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα. «Ακούμε για μέτρα σε όλα τα Βαλκάνια αλλά πουθενά δεν έγινε ειδικός υγειονομικός έλεγχος σε μένα και στον Γιώργο. Εννοώ δε μας πήραν θερμοκρασίες, δε συμπληρώσαμε αιτήσεις δε μας ζήτησαν σχέδιο κίνησης, ούτε και μας ζητήθηκε να μπούμε σε καραντίνα», μας λέει ο Κωνσταντίνος Μητσάκης.
Πού ήταν κλειστά τα σύνορα
Μοναδική εξαίρεση ήταν η Βοσνία Ερζεγοβίνη και η Κροατία που είχαν κλειστά τα σύνορά τους: «Δεν απέκλεισαν μόνο εμάς. Γενικά είναι κλειστά τα σύνορα των συγκεκριμένων χωρών για οδική διέλευση και έτσι δεν είχαμε την ευκαιρία να τις επισκεφτούμε. Εφόσον θέλαμε να μπούμε έπρεπε να μείνουμε σε καραντίνα 14 ημερών».
Απόκοσμο σκηνικό και φιλοξενία
Ωστόσο όπως λέει ο Κωνσταντίνος Μητσάκης σε όλες τις χώρες υπήρχε μία απόκοσμη υποτονικότητα, ενώ όπου στάθμευσαν για ανεφοδιασμό, διαμονή, διατροφή ή για να επισκεφθούν αξιοθέατα όλοι οι Βαλκάνιοι εξέφραζαν την έκπληξη τους και τον θαυμασμό τους για το εγχείρημα τους και άπαντες ήταν πολύ φιλικοί: «Η αλήθεια είναι πως όπου και να πήγαμε τύχαμε θερμής και φιλικής υποδοχής σε σημείο που πραγματικά μας συγκινούσε. Ειδικά όταν μάθαιναν πως είμαστε μπαμπάς και γιος. Στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στη Σερβία, στο Κόσοβο και στην Αλβανία όλοι μας υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό. Ειδικά στην Αλβανία όλοι μιλάνε ή καταλαβαίνουν ελληνικά και στο Αργυρόκαστρο που μείναμε τύχαμε άριστης φιλοξενίας».
Διαβάστε τη συνέχεια στο ethnos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.