Διαφήμιση

ΥΓΕΙΑ

Μία πρωτεΐνη «ψυχρού σοκ» κατά της άνοιας

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Η ευεργετική δράση της ψυχρολουσίας ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, η εμβάπτιση ή κολύμβηση, σε κρύο νερό, προστατεύει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως το Αλτσχάιμερ και η γεροντική άνοια.

Βρετανοί επιστήμονες, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Τζοβάνα Μαλούτσι, επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Ανοιας του πανεπιστημίου, απομόνωσαν στο αίμα χειμερινών κολυμβητών μία πρωτεΐνη που παράγεται εξαιτίας του «σοκ στο ψύχος». Οπως διαπιστώθηκε από πειράματα σε ποντίκια, η πρωτεΐνη έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει την εκδήλωση άνοιας και μπορεί να αποκαταστήσει από κάποιες εγκεφαλικές βλάβες που προκαλεί.

Οι Βρετανοί ερευνητές, μελετώντας ζώα σε χειμέρια νάρκη, διαπίστωσαν ότι παρότι όταν πέφτουν για ύπνο το 20-30% των εγκεφαλικών συνάψεών τους εξαφανίζεται, ό,τι δηλαδή συμβαίνει σε ανθρώπους που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, μόλις ξυπνούν την άνοιξη, οι συνάψεις επαναδημιουργούνται. Για να μελετήσουν το φαινόμενο, οι ερευνητές προκάλεσαν υποθερμία τόσο σε φυσιολογικά πειραματόζωα όσο και σε κάποια που έπασχαν από Αλτσχάιμερ, ρίχνοντας τη θερμοκρασία του σώματός τους κάτω από τους 35 βαθμούς Κελσίου. Οταν στη συνέχεια επανέφεραν τη θερμοκρασία τους, διαπίστωσαν ότι στα φυσιολογικά πειραματόζωα οι συνάψεις είχαν ξαναδημιουργηθεί, κάτι που ωστόσο, δεν είχε συμβεί σε όσα έπασχαν από Αλτσχάιμερ. Στο αίμα τους, επίσης, οι επιστήμονες απομόνωσαν την πρωτεΐνη RBM3, που θεωρούν ότι διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην αναδημιουργία των συνάψεων. Διαφορετικό πείραμα έδειξε ότι η τεχνητή αύξηση των επιπέδων της RBM3 απέτρεψε τον θάνατο εγκεφαλικών κυττάρων σε πειραματόζωα με Αλτσχάιμερ. Σε μία δεύτερη μελέτη σε χειμερινούς κολυμβητές, διαπιστώθηκε ότι οι συγκεντρώσεις της επίμαχης πρωτεΐνης αυξάνονταν όταν η θερμοκρασία του σώματος έπεφτε κάτω από τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Η δρ Μαλούτσι, παρότι παραδέχεται ότι η έρευνά της βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και δεν έχει δημοσιευθεί σε επιστημονική επιθεώρηση, εκτιμά πως ένα φάρμακο που θα ενισχύει την παραγωγή της RBM3 μπορεί να συμβάλει στην επιβράδυνση της εξέλιξης κάποιων νευροεκφυλιστικών νοσημάτων ή ακόμα και στη μερική αποκατάστασή τους. Οπως η ίδια τονίζει, η καθυστέρηση εμφάνισης των συμπτωμάτων άνοιας ακόμα και για λίγο χρόνο θα έχει συνταρακτικά αποτελέσματα για εκατομμύρια ανθρώπους.

 

Πηγή: kathimerini

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]