Διαφήμιση

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Κορονοϊός: Πώς πήγαν όλα λάθος στην Ευρώπη-ξανά-και ο ιός σαρώνει

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Αφού μείωσε επιτυχώς το πρώτο κύμα των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων από κορωνοϊό, η Ευρώπη βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το τι μπορεί να πήγε στραβά.

Οι ημερήσιοι αριθμοί κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο αυτή την εβδομάδα έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα-ρεκόρ άνω των 45.000 μέσα σε διάστημα 14 ημερών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, και ήδη έχουν αρχίσει να επιβάλλονται νέοι περιορισμοί σε μέρη που είχαν ήδη ανοίξει τα σύνορά τους. Οι ηγέτες πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη εκφράσει τους φόβους τους για την πίεση που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία τους επόμενους μήνες αλλά και την επικείμενη προοπτική νέων εθνικών lockdowns.

Το ποσοστό θανάτων στην Ευρώπη παρέμεινε σταθερό για 72 ημέρες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης, αν και η Βουλγαρία, η Κροατία, η Μάλτα, η Ρουμανία και η Ισπανία βλέπουν αύξηση του ποσοστού των θανάτων.

Τι φταίει;

Υπάρχουν τάσεις που μπορούν να εξηγήσουν την επιδείνωση. Το δεύτερο κύμα έρχεται αμέσως μετά την καλοκαιρινή περίοδο των διακοπών, καθώς οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στα αστικά κέντρα και τα παιδιά πίσω στις σχολικές αίθουσες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε πως η αύξηση μπορεί να οφείλεται, εν μέρει, στην χαλάρωση των μέτρων και στο γεγονός ότι ο κόσμος παύει να είναι τόσο προσεκτικός, με τα στοιχεία να δείχνουν πως οι νέοι είναι αυτοί που ευθύνονται για το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Παρά τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και τους πρόσφατος θανάτους στην Ευρώπη, η ήπειρος εξακολουθεί να είναι σε καλύτερη θέση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιο συγκεκριμένα, η Ευρώπη κατέγραψε 4,4 εκατομμύρια κρούσματα και 217.278 θανάτους σε πληθυσμό 750 εκατομμυρίων πολιτών, ενώ οι ΗΠΑ 6,7 εκατομμύρια κρούσματα και 198.000 θανάτους σε πληθυσμό 330 εκατομμυρίων.

Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες ότι το Hνωμένο Βασίλειο «ετοιμάζεται για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού» και πως ήταν «αναπόφευκτο», καθώς οι αριθμοί των καθημερινών κρουσμάτων πέρασα τα 4.000 για πρώτη φορά από τον Μάιο.

«Προφανώς εξετάζουμε πολύ προσεκτικά την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον. «Δεν υπάρχει αμφιβολία, όπως έχω πει εδώ και εβδομάδες, ότι θα μπορούσαμε και βλέπουμε ένα δεύτερο κύμα να έρχεται. Το βλέπουμε στην Γαλλία, στην Ισπανία, σε όλη την Ευρώπη. Ήταν απολύτως αναπόφευκτο να το δούμε και στην χώρα μας. Δεν θέλω να μπούμε σε δεύτερο εθνικό lockdown. Ο μόνος τρόπος για να το αποφύγουμε είναι εάν οι άνθρωποι ακολουθήσουν τις οδηγίες».

Πιθανό δεύτερο εθνικό lockdown στην Αγγλία

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη με πάνω από 40.000 ενώ την ίδια ώρα ανακοινώθηκαν και νέοι περιορισμοί στις κοινωνικές συναθροίσεις αυτή την εβδομάδα.

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι αντιμέτωπος με μια αυξανόμενη αντίδραση ακόμη και από τους υποστηρικτές του στον Τύπο της Βρετανίας, με την Daily Telegraph και το Spactator να αμφισβητούν το κυβερνητικό σχέδιο και τον αρθρογράφο των Times of London Μάθιου Πάρις, να γράφει πως «η λάμψη του Τζόνσον έχει χαθεί».

Τα σκληρά τους λόγια έρχονται εν μέσω ευρείας κριτικής για το καταρρέον σύστημα των τεστ και της ανίχνευσης των κρουσμάτων που ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχεται πως έχει «τεράστια προβλήματα».

Μεγάλες αυξήσεις κρουσμάτων κορωνοϊού και σε Γαλλία και Ισπανία

Παράλληλα με την Μεγάλη Βρετανία, νέοι περιορισμοί ανακοινώθηκαν χθες και στην Μαδρίτη, η οποία μετρά περίπου το 1/3 των συνολικών κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ισπανία, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Υγείας. Η χώρα σημείωσε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων (12.183) στις 11 Σεπτεμβρίου και έχει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη με πάνω από 600.000 και περισσότερους από 30.000 θανάτους.

Η Γαλλία κατέγραψε 13.215 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της, τον υψηλότερο αριθμό από τον Απρίλιο. Τα στοιχεία έδειξαν επίσης μια αυξανόμενη τάση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία με 3.626 νέους ασθενείς τις προηγούμενες 7 ημέρες. Στο Μπορντό, οι κλίνες εντατικής βρίσκονται στα όριά τους.

Η Τσεχία από την πλευρά της, ανέφερε ένα ρεκόρ 3.130 νέων κρουσμάτων χθες, με τις μάσκες να γίνονται υποχρεωτικές στα σχολεία, ενώ η Ολλανδία ανέφερε 1.977 νέα κρούσματα. Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων διπλασιάστηκε μέσα σε μία εβδομάδα. «Με το R στο 1,4, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε τρεις εβδομάδες σε πάνω από 10.000 κρούσματα την ημέρα» δήλωσε. «Δεν χρειάζεται να είσαι μαθηματικό ή ιολόγος για να καταλάβεις ότι αυτοί οι αριθμοί θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στα νοσοκομεία» προειδοποίησε. Εστιατόρια, καφέ και μπαρ και έξι ολλανδικές περιοχές θα βρεθούν αντιμέτωπα με νέα περιοριστικά μέτρα από αύριο.

Η Ιταλία κατέγραψε επίσης τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από τον Μάιο χθες, με 1.907 νέα κρούσματα. Η Πολωνία κατέγραψε 1.002 σήμερα.

Πού πήγαν στραβά τα πράγματα

Ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης Χανς Κλουτζ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα για τους ανησυχητικούς ρυθμούς μετάδοσης» και την «πολύ σοβαρή κατάσταση» στην περιοχή, προσθέτοντας πως τα εβδομαδιαία κρούσματα έχουν ξεπεράσει αυτά που αναφέρονταν κατά την περίοδο αιχμής του Μαρτίου.

Ενώ υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες – αυτές ηλικίας 50 έως 79 ετών – την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Κλους, το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι μεταξύ των ηλικιών 25 και 49 ετών. Στα τέλη Αυγούστου, ο Κλους είπε πως η σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων της Ευρώπης θα μπορούσε να εξηγηθεί εν μέρει από την «χαλάρωση της δημόσιας υγείας και των κοινωνικών μέτρων, όπου οι Αρχές χαλάρωσαν μερικούς από τους περιορισμούς και ο κόσμος επίσης. Είπε ότι «ανησυχούσε πολύ με το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι καταμετρώνται μεταξύ των κρουσμάτων» συμβουλεύοντάς τους να μην συμμετέχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις και πάρτι.

Σε αρκετές χώρες, τα κρούσματα αυξάνονται ιδιαίτερα γρήγορα σε πυκνοκατοικημένες πόλεις, όπου οι άνθρωποι επιστρέφουν στα γραφεία, σχολεία και δημόσιος χώρους μετά την μείωση των μέτρων που ακολούθησε της κορύφωσης την άνοιξη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]