PLUS +
Ρώσος ολιγάρχης έχασε το σούπερ-γιοτ που κάποτε μόστραρε στην Κρήτη!
Το καλοκαίρι του 2018, οι Χανιώτες είχαν μείνει με το στόμα ανοικτό, βλέποντας το μεγαλύτερο σκάφος του κόσμου να ξεπροβάλλει στα ανοικτά της Γεωργιούπολης, πίσω από το χτισμένο μέσα στη θάλασσα εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Αυτό το σκάφος, το Dilbar, που δεν περνά ποτέ απαρατήρητο στα ταξίδια του στη Μεσόγειο, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου για έναν πολύ διαφορετικό λόγο.
Το αξίας 600 εκατ. δολαρίων superyacht κατασχέθηκε από τις γερμανικές αρχές σε ναυπηγείο του Αμβούργου. Ο λόγος είναι γιατί ο ιδιοκτήτης του, Αλίσερ Ουσμάνοφ, βρίσκεται στη λίστα των Ρώσων δισεκατομμυριούχων που αντιμετωπίζουν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εισβολή στην Ουκρανία. Ο επιχειρηματίας που έχει δηλώσει «υπερήφανος που γνωρίζει τον Πούτιν», έχει χαρακτηριστεί από το Forbes ως «ο σκληρός της Ρωσίας».
Το Dilbar βρισκόταν στα ναυπηγεία της Blohm+Voss από τον Οκτώβριο. Οι ουκρανικές αρχές δηλώνουν ότι πλέον, το superyacht θα σταλεί στη χώρα τους, όπου θα υποστεί μετατροπές για να γίνει πολεμικό σκάφος από το οποίο θα εκτοξεύονται πύραυλοι.
Θα πρόκειται για ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του μεγαλύτερου σε όγκου ιδιωτικού σκάφους που πλέει στις θάλασσες, το οποίο διαθέτει δύο ελικοδρόμια, εσωτερική πισίνα και πολυτελέστατους χώρους 3.800 τετραγωνικών μέτρων που σε πιο ανέμελες εποχές προσέφεραν στους επισκέπτες του απόλυτη προστασία από τα περίεργα βλέμματα και τους φακούς των παπαράτσι.
Ο Ουσμάνοφ λέγεται ότι πλήρωσε 600 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει το megayacht, στο οποίο έδωσε το όνομα της μητέρας του. Εξάλλου, κανένα τίμημα δεν είναι υπερβολικά υψηλό για τον πέμπτο πλουσιότερο από τους Ρώσους ολιγάρχες, που σύμφωνα με το Forbes διαθέτει προσωπική περιουσία 14 δισ. δολαρίων.
Και το σίγουρο είναι ότι στον Ουσμάνοφ αρέσουν τα πολυτελή… παιχνίδια του. Ο 68χρονος επιχειρηματίας έδωσε τουλάχιστον 200 εκατ. δολάρια για να αγοράσει ένα Airbus A340-300 και δεν δίστασε να ξοδέψει άλλα τόσα για να διαμορφώσει το εσωτερικό του σύμφωνα με τα γούστα και τις ανάγκες του. Το μεγαλύτερο ιδιωτικό αεροσκάφος σε ολόκληρη τη Ρωσία είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας που το προστατεύουν από κάθε πιθανή επίθεση, ενώ διαθέτει και «δωμάτιο πανικού» από υλικά υψηλής αντοχής, ικανά να κρατήσουν ζωντανούς τους υψηλούς επιβάτες του ακόμα και σε μια συντριβή.
Αυτή είναι η μεγάλη ζωή την οποία ονειρευόταν ο Άλισερ Ουσμάνοφ σαν παιδί, όταν ξεκινούσε από το χωριό του στο Ουζμπεκιστάν για το Moscow State Institute of International Relations, τη σχολή που έχει βγάλει πολλούς Ρώσους διπλωμάτες και κατασκόπους. Η ιστορία του, βέβαια, έχει και σκοτεινά σημεία. Από τις σπουδές διεθνούς δικαίου και τα πρωταθλήματα ξιφομαχίας στα οποία αγωνιζόταν στα νιάτα του, βρέθηκε πίσω από τα σίδερα της φυλακής, κατηγορούμενος για απάτη και υπεξαίρεση. Αφότου εξέτισε τα έξι από τα οκτώ χρόνια της ποινής του, απαλλάχθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ουζμπεκιστάν, το οποίο έκρινε τελικά ότι η υπόθεση σε βάρος του υπήρξε κατασκευασμένη.
Η αποφυλάκισή του συμπίπτει με τις πρώτες ημέρες της περεστρόικα. Καθηλωμένος σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου με σπασμένο πόδι, ο Ουσμάνοφ διαβάζει ένα βιβλίο που είχε αφήσει πίσω του ο συγκάτοικός του, ένας μηχανικός σε εταιρεία πετροχημικών. Εκεί μαθαίνει ότι χρειάζεται ένας τόνος πολυμερούς για να παραχθούν 30.000 με 36.000 πλαστικές σακούλες. Και τότε, μπροστά του ανοίγεται μια μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία: Ένας τόνος πρώτης ύλης κοστίζει 437 ρούβλια, ενώ η κάθε σακούλα πωλείται την εποχή εκείνη αντί 1 ρουβλίου.
Ο Ουσμάνοφ μιλά μέχρι και σήμερα με υπερηφάνεια για αυτό το πρώτο του επιχειρηματικό εγχείρημα. Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, βέβαια, θα δοκιμάσει την τύχη του και σε άλλους τομείς. Πλέον, διαθέτει μια επιχειρηματική αυτοκρατορία με σημαντικά συμφέροντα στα μέταλλα, τις τηλεπικοινωνίες και το ίντερνετ. Μάλιστα, ο Ουσμάνοφ έχει βγάλει δισεκατομμύρια στη Silicon Valley, αφού επένδυσε σε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της τεχνολογίας, όταν αυτά έκαναν τα πρώτα βήματά τους. Ανάμεσα στις κινήσεις που τον καθιέρωσαν σαν ένα από τους καλύτερους επενδυτές του κόσμου συγκαταλέγονται εκείνες στο Facebook, το Twitter, το Airbnb, την Groupon, την εταιρεία online παιχνιδιών Zynga, τον κινεζικό κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba και την αποκαλούμενη και «Apple της Κίνας», Xiaomi.
Τα τελευταία χρόνια διαμένει στο Λονδίνο, με τους Sunday Times να του δίνουν το 2013 τον τίτλο του πλουσιότερου ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους της Βρετανίας. Όμως, το σκοτεινό παρελθόν του καθώς και οι στενές σχέσεις του με το Κρεμλίνο και τον Πούτιν συντηρούν την καχυποψία της βρετανικής κοινής γνώμης προς το πρόσωπό του. Έπειτα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Everton «πάγωσε» τη συμφωνία χορηγίας που είχε με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία.
Δεν κρύφτηκε στις Μαλδίβες
Η παραμονή του Dilbar στη Γερμανία φαίνεται ότι κόστισε ακριβά στον Ουσμάνοφ, την ώρα που άλλοι Ρώσοι ολιγάρχες στέλνουν τα σκάφη τους στις Μαλδίβες, για να τα προστατέψουν από τις κυρώσεις της Δύσης.
Καθώς η χώρα του Ινδικού Ωκεανού δεν έχει σχετική συμφωνία με τις ΗΠΑ, δεν μπορεί να εκτελέσει τις κυρώσεις της Δύσης, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βρίσκουν καταφύγιο εκεί τουλάχιστον πέντε ρωσικά superyachts.
Ανάμεσα σε αυτά το Clio του Όλεγκ Ντεριπάσκα της Rusal, το Titan του Αλεξάντερ Αμπράμοβ της Evraz και το Nirvana του Βλαντιμίρ Ποτάνιν.
Πηγή: moneyreview
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.