ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Φτιάχνουμε τα περίφημα Κρητικά σκιουφιχτά της Αποκριάς!
Φτιάχνουμε μαζί ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της Κρήτης για την περίοδο της Αποκριάς!
Υλικά
½ κιλό αλεύρι σταρένιο
2 φλιτζάνια νερό περίπου
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος ή στακοβούτυρο*
μυζήθρα ή ξερό κρητικό ανθότυρο τριμμένο
αλάτι
Διαδικασία
Ζυμώνετε το αλεύρι με το νερό, το αλατάκι και το λεμόνι. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες.
Πλάθετε κορδόνια σε πάχος λεπτού δαχτύλου και κόβετε κομμάτια ζύμης μήκους 3εκ. περίπου. Στην Κρήτη με επιδέξιες κινήσεις φτιάχνουν τα κοντόχοντρα μακαρόνια λεπτότερα, σχεδόν αδειανά (κουφωτά) στη μέση. Τα αφήνετε να στεγνώσουν απλωμένα σε αλεύρι για 1 ώρα.
Τα κοσκινίζετε για να φύγει το περίσσιο αλεύρι και τα βράζετε σε αλατισμένο νερό για μισή ώρα περίπου.
Τα μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, τα πασπαλίζετε με τον τριμμένο ανθότυρο και τα περιχύνετε με καυτό στακοβούτυρο. Σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Τina Webb
Tips
Στακοβούτυρο θα βρείτε στα καταστήματα με κρητικά προϊόντα.
Με ιδιαίτερες επιδόσεις στην παρασκευή πολύ νόστιμων χειροποίητων ζυμαρικών οι οικοδέσποινες της Κρήτης! Τα σκιουφιχτά είναι από τα πιο γνωστά και τα ετοίμαζαν ειδικά για τις Απόκριες, συνήθως λίγο πριν τα μαγειρέψουν. Και, αν τα έφτιαχναν νωρίτερα, φρόντιζαν να τα ξεράνουν στον αέρα, πάντα σε σκιά, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν μόλις τα χρειαστούν.
Πηγή: olivemagazine
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.