ΚΡΉΤΗ
Ζώμινθος: Το μυστηριώδες παλάτι στην καρδιά του Ψηλορείτη! | ΦΩΤΟ
Καλοκαίρι του 1900 π.X και ένα φιλόδοξο οικοδομικό πρόγραμμα βάζει τα θεμέλια του στην Κρήτη.
Ο Μίνωας και οι τοπικοί άρχοντες του νησιού στόχο έχουν να χτίσουν τα δικά τους Ανάκτορα. Κνωσσός , Φαιστός, Μάλλια, Ζάκρος και αυτά που η σκαπάνη και όσα η επιστήμη δεν έχει αποκαλύψει ακόμα, υψώνονται επιβλητικά σα να δηλώνουν πως αυτός ο λαός της θάλασσας γίνεται η πρώτη ανάμεσα στους ίσους ναυτική αυτοκρατορία του κόσμου.
*Γράφει ο Οδυσσέας Ελέβορος για το Daynight.gr
Νότια του νησιού εκεί που το άγρυπνο μάτι των «θεών επί της γης» Φαραώ βασιλεύει, δημιουργείται η απορία πως στον μικρό αυτό τόπο με τις πολλές γλώσσες και γραφές σχεδιάζουν άνθρωποι το μέλλον διοικώντας αυτόνομοι με τη δική τους κουζουλάδα τη ζωή.
Στη μέση της γης όπου μια μεγάλη θάλασσα φιλοξένησε τους πρώτους πολιτισμούς 4.000 χρόνια πριν τον Χριστό οι άνθρωποι χτίζουν τα δικά τους ανάκτορα και παλάτια.
Τότε ο θεός δε στεγάζονταν σε μεγάλους καθεδρικούς ναούς , η φύση ήταν το σπίτι του. Φαίνεται όμως πως οι ιερείς του έχτιζαν τα δικά τους παλάτια για να φρουρούν το άντρο που από το δάσος που το κάλυπτε πήρε το όνομα του. Ιδαίο άντρο η βηθλεέμ της Αρχαιότητας εκεί που για 40 αιώνες η λατρεία του θείου τελούνταν αδιάκοπα. Το πανίσχυρο ιερατείο που διοικούσε αυτό το πάνθεον της Αρχαιότητας με κυρίαρχο όμως τον Κρηταγενή πατέρα των Θεών Δία είχε ίσως την έδρα του στη Ζώμινθο. Εκεί στη καρδιά του Ψηλορείτη, κτίζεται ένα διαφορετικό από τα άλλα μέγαρα, το πιο ορεινό ίσως και μυστηριώδες, το παλάτι του Ψηλορείτη.
Στα 1290μ. υψόμετρο πάνω σε λόφο και δίπλα σε μια πηγή εκεί που ο Βορράς διασταυρώνεται με το Νότο και η Ανατολή με τη Δύση σαν από την δικιά τους ιερή αποστολή επέλεξαν να χτίσουν τη Ζώμινθο. Το όνομα της μέχρι και σήμερα διατηρήθηκε προερχόμενο από μια γλώσσα πρόγονο της δικής μας. Ένα Μινωικό κέντρο με 140 μετρημένα δωμάτια τα οποία ενώνουν διάδρομοι από δέκα έως και είκοσι πέντε μέτρα μήκος σα να σε βάζουν στο δικό τους λαβύρινθο τον οποίο η ανάγκη για προστασία δημιούργησε.
Σ αυτό το οικοδόμημα στεγάστηκε μια ολόκληρη κοινωνία, με τους βιοτέχνες, τους καλλιτέχνες, τους ιερείς, τους μάγειρες, τους βοσκούς, τους κυνηγούς και τους διοικητές της. Όλος ίσως ο πλούτος του βουνού βρίσκονταν στον έλεγχο της και ακόμα και αν δεν έβλεπε στη θάλασσα ο τόπος αυτός έδινε πρώτος τη ξυλεία από το δάσος του για να κατασκευαστούν τα πλοία που αλώνιζαν τη Μεσόγειο. Ακόμα και ο Κορνάρος πρόλαβε στον τόπο αυτό τα αγρίμια και τα ελάφια μιας ιερής γης για τους προσκυνητές όλου του κόσμου . Η μόνη μέχρι σήμερα μαρτυρία των ζωντανών από τον ίδιο τον τόπο είναι χαραγμένη στη γραφή των ιερέων οι οποίοι σαν άρχοντες του τόπου άφησαν στο σήμερα μια τράπεζα προσφοράς που ίσως είχε τη τελευταία προσευχή πριν καταστραφεί το παλάτι.
Δυο αιώνες περίπου μετά τη δημιουργία της η Ζώμινθος θάφτηκε από σεισμούς και φωτιά για να χτιστεί άλλες δυο φορές. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται στα ερείπια της, τα καμένα αγγεία και αντικείμενα και τις θρυμματισμένες τοιχογραφίες. Καθένα από αυτά και ένα κομμάτι από τη μεγάλη τοιχογραφία της ιστορίας του τόπου. Στη Ζώμινθο τα έργα των ανθρώπων είναι αυτά που μιλάνε καθώς κανείς άνθρωπος δεν εγκλωβίστηκε σε αυτόν τον λαβύρινθο. Ίσως η πιο ζωντανή παρουσία να είναι οι δαχτυλιές του αγγειοπλάστη πάνω σε ένα σκεύος που δε πρόλαβε να ολοκληρωθεί.
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.