Διαφήμιση

ΚΡΉΤΗ

Η TUI «φέσωσε» 40 εκατομμύρια την Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Σαράντα εκατομμύρια ευρώ είναι το χρηματικό ποσό που χρωστάει η αγγλογερμανική ΤUI σε 80 ξενοδοχεία της Κρήτης, γεγονός που μεταφράζεται ως ζήτημα επιβίωσης για τις ξενοδοχειακές μονάδες. Η απόφαση μάλιστα της εταιρείας να καθυστερήσει την πληρωμή των ποσών που τους χρωστά για τη φετινή χρονιά έως και τον Μάρτιο του 2021 έσκασε σαν “βόμβα” στους ξενοδόχους, που ήδη δοκιμάζονται από την υγειονομική κρίση και την πανδημία του COVID-19 που έπληξε τον τουρισμό.
Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των “Financial Times”, ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης προχώρησε στην αναθεώρηση των όρων των συμβολαίων του αυτόν τον μήνα, με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να πρέπει πλέον να περιμένουν έως τον Μάρτιο του 2021 για να λάβουν τα τρία τέταρτα των χρημάτων που τους χρωστά η TUI για διανυκτερεύσεις που έλαβαν χώρα φέτος. Συνήθως, οι πληρωμές αυτές πραγματοποιούνται 60 ημέρες μετά την ημερομηνία αναχώρησης του πελάτη.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων του νομού Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης μίλησε στη “Νέα Κρήτη” για την κατάσταση που βιώνουν τα ξενοδοχεία της Κρήτης. Όπως ανέφερε, με τη συγκεκριμένη εταιρεία συνεργάζονται 80 ξενοδοχεία της Κρήτης, ενώ το ύψος του χρέους της αγγίζει τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

«Η ΤUI έφερε τον περισσότερο κόσμο στην Κρήτη. Συνεργάστηκε με πολλά ξενοδοχεία, κοντά στον αριθμό 80, και το οφειλόμενο ποσό είναι στα 40 εκατομμύρια ευρώ. Πολλά ξενοδοχεία κινδυνεύουν. Τίθεται ζήτημα επιβίωσης. Ειδικά για τους ξενοδόχους εκείνους που άνοιξαν τα ξενοδοχεία τους φέτος το καλοκαίρι και είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται», ανέφερε ο κ. Χαλκιαδάκης.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαλκιαδάκης είπε: «Αυτή τη στιγμή, η ΤUI βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη γερμανική κυβέρνηση, ώστε να λάβει το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις. Σε κάθε περίπτωση, αισιοδοξούμε πως η TUI θα αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους οφειλέτες της».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων του νομού Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, ανέφερε: «Η ΤUI δεν πλήρωσε το χειμερινό πρόγραμμα του 2019 στους Ισπανούς. Εκεί ξεκίνησε το πρόβλημα. Τους έκανε προτάσεις να τους πληρώσει το 2020. Δε γνωρίζω εάν τους πλήρωσε. Το πιθανότερο είναι πως είναι απλήρωτοι. Αλήθεια, πώς θα πάμε στο 2021; Η ΤUI έχει πάρει σε δύο δόσεις 3 δισ. ευρώ από το γερμανικό δημόσιο. Και τώρα ζητάει 1,8 δισ. επιπλέον επιχορήγηση. Προτίθεται να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Από την άλλη πλευρά, κάθε μήνα η ζημιά της εταιρείας είναι 250 εκατ. ευρώ. Πρέπει να πουλήσει μέρος του κεφαλαίου της ώστε να κάνει τις ανακεφαλαιοποιήσεις που πρέπει να κάνει και να πληρώσεις τους Έλληνες ξενοδόχους. Εάν δεν πληρώσει του ξενοδόχους, οι συνέπειες θα είναι μεγάλες. Οι συνέπειες θα είναι αλυσιδωτές στην αγορά».
Τα ποσά αυτά, που αναλογούν σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για πολλά ξενοδοχεία, ήταν κρίσιμα για την επιβίωση των επιχειρήσεων αυτών σε έναν, έτσι κι αλλιώς, δύσκολο χειμώνα.
Η TUI Group είναι αγγλογερμανική εταιρεία ταξιδίων και τουρισμού, που εδρεύει στο Ανόβερο της Γερμανίας. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία αναψυχής, ταξιδιών και τουρισμού στον κόσμο, ενώ διαθέτει και ταξιδιωτικά γραφεία, ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες, κρουαζιερόπλοια και καταστήματα λιανικής πώλησης.
Ο όμιλος διαθέτει έξι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες – τον μεγαλύτερο τουριστικό στόλο στην Ευρώπη – και εννέα ταξιδιωτικούς πράκτορες που εδρεύουν στην Ευρώπη.

 

Αντιδράσεις

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ρόδο, υποστήριξε ότι η καθυστέρηση στις πληρωμές είναι “βόμβα” για τα ξενοδοχεία, που πήραν φέτος το ρίσκο να ανοίξουν και πολλοί έχουν συσσωρεύσει ζημιές. Για πολλά ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων, όπως αναφέρει ο βουλευτής, θα είναι ένας αγώνας επιβίωσης.
Ο κ. Σαντορινιός και άλλοι 34 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν σχετική επιστολή στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας από την κυβέρνηση να πιέσει την TUI, ώστε να πληρώσει. Ζητούν επίσης να αυξηθεί το ανώτατο όριο των έκτακτων βραχυπρόθεσμων δανείων – από τις 800.000 ευρώ στα 3 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είπε στους “FT” ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση», με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσει πρόσθετη στήριξη από την Ε.Ε. για τον ελληνικό τουριστικό τομέα.
Από την πλευρά της, η TUI ισχυρίζεται ότι έδωσε ένα σημαντικό ποσό σε προκαταβολές στους ξενοδόχους για το καλοκαίρι του 2020 και ότι ήρθε σε επαφή με ένα «μικρό ποσοστό» ξενοδόχων στην Ισπανία και την Ελλάδα «για να συζητήσουν τα σχέδια πληρωμών και να εξετάσουν από κοινού τις επιλογές».

Συνεργάζεται με περισσότερα από 2.000 ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι με την TUI συνεργάζονται περισσότερα από 2.000 ελληνικά ξενοδοχεία. Η ελληνική βιομηχανία του τουρισμού υπολογίζεται ότι έχασε 12-14 δισ. ευρώ φέτος εξαιτίας της πανδημίας. Πριν από 15 ημέρες, η TUI ανέφερε ότι «οι κρατήσεις στην Ελλάδα για το επόμενο καλοκαίρι δείχνουν εξαιρετικά καλές, κάτι που είναι αποτέλεσμα του πόσο καλά προετοίμασε η Ελλάδα το άνοιγμα του τουρισμού στη μετά COVID εποχή. Ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση προετοίμασε την επανεκκίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει το προσχέδιο για πολλούς προορισμούς στην Ευρώπη, επειδή η επιτυχημένη τουριστική σεζόν της συνεχίζεται».
Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]