Διαφήμιση

ΚΡΉΤΗ

Το φοινικόδασος των πειρατών με την εξωτική παραλία | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Πετάμε πάνω από το μεγαλύτερο Φοινικόδασος στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο της Ευρώπης, το Βάι.

Ένα φοινικόδασος που σύμφωνα με τον θρύλο δημιουργήθηκε από κουκούτσια χουρμάδων που πέταξαν Άραβες πειρατές οι οποίοι έφτασαν στην περιοχή από τη Βόρεια Αφρική. Από τα κουκούτσια αυτά λέγεται πως φύτρωσαν 6.000 δέντρα, εκ των οποίων σήμερα σώζονται περί τα 4.500.

Μια διαφορετική ιστορία αναφέρει ότι το δάσος δημιουργήθηκε με παρόμοιο τρόπο όχι από Άραβες πειρατές αλλά από Φοίνικες ναυτικούς που αποίκισαν την περιοχή αυτή στην Κρήτη.

Στο τέλος του φοινικόδασους ο επισκέπτης θα βρεθεί σε μια υπέροχη παραλία με γαλαζοπράσινα νερά, ψιλή άμμο και βότσαλο. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τους φοίνικες, δίνουν στον επισκέπτη την εντύπωση πως βρίσκεται σε μια πραγματικά εξωτική παραλία.

Καταφύγιο των χίπις

Για την ιστορία, το Βάι “ανακαλύφθηκε” από χίπις που διώχτηκαν στις αρχές του ’70 από τα Μάταλα και βρέθηκαν εκεί, αναζητώντας νέο καταφύγιο. Μέχρι τις αρχές του 1980 είχε γίνει τόπος μόνιμης κατασκήνωσης και είχε μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

Στη δεκαετία του 1980 το Βάι κηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή και καθαρίστηκε. Σήμερα θεωρείται δικαίως μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες στην Κρήτη και η παραλία φέρει τη Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρίσκεται σε απόσταση 24 χλμ. ανατολικά από τη Σητεία και περίπου 6 χλμ. από το Παλαίκαστρο. Ο δρόμος από την Σητεία είναι σε γενικές γραμμές καλός και δεν θα σας δυσκολέψει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βάι δεν είναι το μοναδικό φοινικόδασος στην Κρήτη, αλλά είναι το μεγαλύτερο. Άλλη παραλία με μικρότερης έκτασης δάσος με φοίνικες θα βρείτε στην Πρέβελη κοντά στον Πλακιά.

Μικρό φοινικόδασος αλλά χωρίς παραλία θα βρείτε στον Άγιο Αντώνιο κοντά στον Τσούτσουρο, ενώ στο φαράγγι Μάρτσαλο νότια από τα Μάταλα υπάρχουν λίγες συστάδες φοινικόδεντρων.

Φοίνικες υπήρχαν πάντως στην Κρήτη από τα αρχαία χρόνια, κάτι που φανερώνουν οι ιστορικές πηγές, όπως τα κείμενα του Πλίνιου. Το όνομα της περιοχής, Βάι προέρχεται από την ελληνική λέξη “βάγια” που είναι το όνομα για τα φοινικόδεντρα.

Ανεξάρτητα από την αιτία γέννησης του φοινικοδάσους, το βέβαιο είναι ότι οι φοίνικες βρήκαν στο Βάι ιδανικό σημείο ανάπτυξης, καθώς το κλίμα στην περιοχή είναι θερμό και ξηρό.

Το δάσος στο Βάι προστατεύεται από τη Δασική Υπηρεσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις σχετικές συμβάσεις. Είναι χαρακτηρισμένο ως “Αισθητικό Δάσος”, ένα από τα 19 στην Ελλάδα, και ως “ειδικά προστατευόμενη περιοχή”, σύμφωνα με το πρωτόκολλο 4 της σύμβασης της Βαρκελώνης για τις προστατευόμενες περιοχές της Μεσογείου.

Στην περιοχή απαγορεύεται το κάμπινγκ και η κατασκήνωση, αλλά και το άναμμα φωτιάς ή όποια άλλη δραστηριότητα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον, τη χλωρίδα και πανίδα της παραλίας.

Πηγή: news247.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]