Διαφήμιση

ΚΡΉΤΗ

Έχουν σχέση οι σεισμοί στην Κρήτη με τα φράγματα;

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Ανησυχία έχει προκαλέσει η συνεχής σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Ηρακλείου, με τον νέο σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Ηρακλείου, να δημιουργεί έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» στους πολίτες που αναρωτιούνται αν πρόκειται για μια γενικευμένη έξαρση του φαινομένου στην περιοχή.

Απαντήσεις σε όλα τα ρωτήματα έδωσε μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1  και τη Μαρία Μπινιχάκη, ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς ξεκαθαρίζοντας πως ο σημερινός σεισμός δεν σχετίζεται με τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Μεσαράς και του Αρκαλοχωρίου.

«Ο σημερινός σεισμός ήταν στα βόρεια του νησιού και με επίκεντρο στη θάλασσα, σε αντίθεση με τους δύο προηγούμενους σεισμούς που ήταν στην περιοχή της Μεσαράς και του Αρκαλοχωρίου. Αυτό δείχνει ότι είναι ανεξάρτητη δραστηριότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως οι σεισμοί των προηγούμενων ημερών είναι επιφανειακοί ενώ ο σημερινός εκτιμάται ότι έχει εστιακό βάθος περίπου 60χλμ. «Είναι ασύνδετοι μεταξύ τους. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι ο ένας προκαλείται από τον άλλο».

Ο κ. Φασουλάς τόνισε πως οι Κρητικοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως ζουν σε μια σεισμογενή περιοχή και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία σχεδόν κάθε εβδομάδα ένας σεισμός περίπου 4 Ρίχτερ σημειώνεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την Κρήτη. «Συνέπεσε ενδεχομένως αυτή η κανονικότητα που παρατηρείται στους σεισμούς με μια έξαρση στην περιοχή της Μεσαράς και του Αρκαλοχωρίου», σημείωσε.

Τόνισε επίσης ότι οι σεισμοί στην ενδοχώρα του Ηρακλείου είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για το νησί, όπου ανά διαστήματα παρατηρείται μια έξαρση της σεισμικής δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές, η οποία ωστόσο δεν δίνει μεγάλα μεγέθη. Ωστόσο ανέφερε πως είναι λογικό οι συγκεκριμένοι σεισμοί να έχουν προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους καθώς το γεγονός ότι το επίκεντρό τους βρίσκεται στη ξηρά τους κάνει πολύ αισθητούς, ενώ όταν σημειώνονται σεισμοί αντίστοιχου μεγέθους στη θάλασσα σχεδόν δεν γίνονται αντιληπτοί.

Σεισμοί και φράγματα

Σε ερώτηση ακροατή, αν η συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα κοντά στο Aστρίτσι συνδέεται με το φράγμα στην περιοχή ο κ. Φασουλάς τόνισε πως δεν υπάρχει σύνδεση.

«Γενικά έχει παρατηρηθεί κάποιες φορές όταν κατασκευάζονται φράγματα να υπάρχει μια σεισμική διέγερση στην ευρύτερη περιοχή που δεν υπήρχε πριν τη δημιουργία του φράγματος και αυτή η σεισμική διέγερση καμιά φορά δίνει και σεισμούς άνω των 5 Ρίχτερ ανάλογα με το μέγεθος του φράγματος. Αλλά δεν παρατηρείται σε κάθε περίπτωση. Αυτή η σεισμικότητα μάλιστα παρατηρείται συνήθως όταν γεμίσει το φράγμα και τα επίκεντρα που παρατηρούμε είναι γύρω από την περιοχή ή κάτω από το φράγμα. Στην προκειμένη περίπτωση το φράγμα γέμισε πριν από δύο με τρία χρόνια άρα περάσαμε αυτή τη συνθήκη και τα επίκεντρα που παρατηρούνται είναι πάρα πολύ μακριά από το φράγμα για να μπορούμε να συσχετίσουμε τους σεισμούς με αυτό» τόνισε ο κ. Φασουλάς.

Μάλιστα ο κ. Φασουλάς ανέφερε πως δέχτηκε και ερωτήματα αν το φράγμα συνδέεται με τις εργασίες για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει σύνδεση ούτε με τα έργα στην περιοχή του αεροδρομίου, γιατί τα διαβάσαμε και αυτά».

Τέλος, τόνισε πως αναφορικά με τον σημερινό σεισμό οι επιστήμονες περιμένουν να δουν την εξέλιξή του φαινομένου για να μπορούν να προβούν σε εκτιμήσεις.

Πηγή: creta24

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]