Ρέθυμνο
Πρόσωπα του Ρεθύμνου: Ο Μανώλης έχει αφιερώσει τη ζωή του στους Κρητικούς χορούς! | ΦΩΤΟ
Είναι γνωστό πως η μουσική και χορευτική παράδοση της Κρήτης γνωρίζει μια άνθηση τα τελευταία 20 χρόνια με όλο και περισσότερο νέο κόσμο να αγκαλιάζει τις προσπάθειες των κρητικών καλλιτεχνών.
Η κρητική μουσική έχει μπει για τα καλά στην λαϊκή παράδοση και αυτό φαίνεται στην πληθώρα των εκδηλώσεων και των φεστιβάλ που γίνονται κάθε χρόνο στο νησί μας, προσελκύοντας επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα, ακόμη και από το εξωτερικό.
Συνέντευξη στον Διονύση Ρόκο για το Daynight.gr
Ψάχνοντας τα αίτια αυτής της άνθησης, μιλήσαμε με τον Εμμανουήλ Βεν. Καπαρό, τον πρόεδρο του λαογραφικού ομίλου Χοροκρήτες, έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του στους κρητικούς χορούς αρχικά ως χορευτής αλλά και ως δάσκαλος τα τελευταία 12 χρόνια.
«Ο χορός είναι τα πάντα για εμένα. Μέσα από αυτόν γνώρισα τη γυναίκα μου τη Μαρία, με την οποία παντρευτήκαμε, κάναμε 2 παιδάκια και μαζί δημιουργήσαμε τους Χοροκρήτες πριν από 2 χρόνια. Έχουμε τμήματα για παιδιά από 4 ετών μέχρι όσο πάει, αναλόγως την όρεξη που έχει ο καθένας! Προσπαθούμε να κάνουμε εκδηλώσεις συνδυάζοντας μουσική, χορό και θέατρο έτσι δημιουργήσαμε την παράσταση “Μεγαλώνοντας στην Κρήτη”, στην οποία προσθέσαμε θεατρικά σκετσάκια, μουσική και χορό για να διηγηθούμε μια ιστορία. Η ιστορία αυτή ανανεώνεται κάθε χρόνο και συμμετέχουν όλοι οι μαθητές μας. Το καλοκαίρι που μας πέρασε έγινε στο θέατρο του φρουρίου της Φορτέτζα.»
Όπως μας λέει χαρακτηριστικά, το φαινόμενο των κρητικών χορών και της μουσικής είναι μοναδικό στην Ελλάδα, καθώς σε πολύ λίγες περιοχές της χώρας μας θα βρεις τέτοια απήχηση και εξέλιξη της τοπικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης.
«Θυμάμαι χαρακτηριστικά στις αρχές του 1990 δεν υπήρχε τόσο όρεξη από τον κόσμο για τα κρητικά, μετά το 1997-1998 άρχισε να μπαίνει πιο δυνατά το κρητικό στοιχείο στη λαϊκή μουσική παράδοση, υπήρξε μια άνθηση και βγήκαν πολλοί καλοί χορευτές. Πλέον η κρητική μουσική και οι χοροί μας εξελίσσονται συνεχώς. Αν δεις κάποια βίντεο από τη δεκαετία του ‘70 και μέχρι το 1985, ο κρητικός χορός είναι πιο περιορισμένος, δεν είχε πολλές φιγούρες, ήταν πιο απλός. Ακόμα και οι κρητικές φορεσιές έχουν εξελιχθεί, υπάρχει περιορισμός στα αυθεντικά υλικά και κατά συνέπεια στον τρόπο που τις φοράμε σε σχέση με παλαιότερα.»
Ο ίδιος ξεκίνησε από μικρός να χορεύει και μας εξήγησε πόσο σημαντικά είναι τα ερεθίσματα και τα κίνητρα σε έναν άνθρωπο από μικρή ηλικία, ώστε να αγαπήσει τη χορευτική παράδοση και να την ακολουθήσει με αφοσίωση και σεβασμό.
«Έμαθα να χορεύω όταν ήμουν 4-5 ετών από συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς. Παλιά δεν άφηναν τα παιδιά να χορεύουν με τους μεγάλους, όσα παιδιά ξέραμε λίγο μας έβαζαν τελευταίους, στην ουρά που λένε. Ευτυχώς αυτό έχει αλλάξει στις μέρες μας, τα παιδιά μπαίνουν μπροστά στον χορό και αποκτούν πιο έντονα βιώματα παίρνουν κίνητρο και θάρρος να συνεχίσουν, έτσι μεγαλώνει η συμμετοχή στην κρητική παράδοση.»
Ο Μανώλης πιστεύει πως οι επαγγελματίες χορευτές και χοροδιδάσκαλοι έχουν χρέος να δίνουν το παράδειγμα στα νέα παιδιά που αποτελούν το μέλλον της παράδοσης, αφήνοντας πίσω τα κακώς κείμενα και τις άσχημες συνήθειες που κατά καιρούς καθιέρωσε η παράδοση.
«Στα πλαίσια αυτής της εξέλιξης θεωρώ πως πρέπει να απομονωθούν κάποιες κακές συνήθειες, όπως οι άσκοποι πυροβολισμοί ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαιτέρως όσον αφορά τα νέα παιδιά, την οδήγηση ή ακόμα και τον χορό. Εμείς σαν σύλλογος προσπαθούμε να το περνάμε αυτό και στα παιδιά, θέλει μια εγκράτεια. Όλοι οι χοροδιδάσκαλοι οφείλουν να είναι πρότυπα για τα παιδιά και να δίνουν σωστά παραδείγματα γιατί αυτά είναι το μέλλον μας!
Σαν Χοροκρήτες προσπαθούμε να προωθήσουμε τον αθλητισμό μέσα από τον κρητικό χορό γι’αυτό προτείνουμε στους μαθητές μας να ασχολούνται με τη γυμναστική παράλληλα με τον χορό και να διατηρούν μια υγιεινή ζωή κάτι που βοηθάει στις πνευματικές και χορευτικές τους ικανότητες.»
Αυτή ήταν η ιστορία του Εμμανουήλ Βεν. Καπαρού και όχι μόνο… αφού νιώθεις ότι αυτό που διάβασες πιο πάνω είναι και η ιστορία πολλών συντοπιτών μας που ασχολούνται καθημερινά με τη μουσικοχορευτική παράδοση του νησιού μας!
Καλή συνέχεια Μανώλη και Μαρία, συνεχίστε να μεταλαμπαδεύετε με το ίδιο πάθος τα κρητικά χορευτικά μας έθιμα στη νέα γενιά!
Βρείτε τους Χοροκρήτες στο Facebook
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.