Ρέθυμνο
Ρέθυμνο: Ο νέος Καλλικράτης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ανατροπές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναμένεται να φέρει ο νέος Καλλικράτης, οι προτάσεις για τον οποίο θα παρουσιαστούν τις επόμενες εβδομάδες από τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Ο αναμορφωμένος Καλλικράτης θα περιλαμβάνει μείωση της θητείας των αιρετών σε τέσσερα από πέντε χρόνια που είναι σήμερα, αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές ενώ μεγάλο βάρος δίνεται στην καθιέρωση μορφών άμεσης δημοκρατίας.
Στο μεταξύ οι Δήμαρχοι Ρεθύμνης, Ανωγείων, Μυλοποτάμου, Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που ενδέχεται να συναντήσουν αλλά και τις λύσεις που περιμένουν μέσα από τον νέο Καλλικράτη, ενώ αναμένουν να καταθέσουν προτάσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ανοίγει, καθώς και το τελικό νομοσχέδιο που θα τους δώσει την συνολική εικόνα του περιεχομένου του.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι δήμαρχοι του νομού είχαν πραγματοποιήσει τους προηγούμενους μήνες συνάντηση στη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Εσωτερικών στο Ρέθυμνο όπου είχαν καταθέσει τις προτάσεις και τους προβληματισμούς τους σε ζητήματα που άπτονται του νέου Καλλικράτη.
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ
Οι σημερινές θητείες των αιρετών πάντως, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα να μειωθούν, θα παραταθούν μέχρι το Φθινόπωρο του 2019 και το πιθανότερο είναι ότι η αυτοδιοικητική περίοδος θα ξεκινάει από 1η Ιανουαρίου και όχι 1η Σεπτεμβρίου.
Στο πλαίσιο της βελτίωσης των υπηρεσιών προς τον πολίτη, το νομοσχέδιο θα προβλέπει μια σειρά καινοτόμων αλλαγών, όπως είναι η «έξυπνη» κάρτα δημότη και τα 1200 δημοτικά ηλεκτρονικά ΚΕΠ, που θα δημιουργηθούν δίπλα στα 1000 υπάρχοντα ΚΕΠ, σε κάθε χωριό και κάθε γειτονιά, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες εξυπηρέτησης των πολιτών.
Για δήμους άνω των 10.000 κατοίκων θα προβλέπεται η σύσταση επιτροπής αρμόδια για την Ποιότητα της Ζωής, η οποία θα έχει την ευθύνη για θέματα χωροταξικά και περιβαλλοντικά.
Τα τοπικά και δημοτικά διαμερίσματα θα αντικατασταθούν από τοπικές και δημοτικές κοινότητες (ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε δήμου) με αυξημένες αρμοδιότητες.
Με στόχο την ανοικτή συμμετοχή των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας στους δήμους και στις περιφέρειες θα συσταθεί Επιτροπή Διαβούλευσης.
To νομοσχέδιο θα πάρει την οριστική του μορφή μετά από διαβούλευση δυο μηνών ενώ έχει ήδη προηγηθεί διάλογος για πάνω από ένα χρόνο με τους αυτοδιοικητικούς φορείς γύρω από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές.
«Κανείς δεν θα αιφνιδιαστεί», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης αναφερόμενος στις επικείμενες αλλαγές που θα ανακοινωθούν, εξηγώντας ότι «θα πάμε για αλλαγές από αυτές που επιτρέπονται από τα σημερινά όρια του Συντάγματος αλλά και της πραγματικότητας, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης».
Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές πάντως, δεν είναι στο μέγεθος που αρχικά είχε διαφανεί, καθώς όπως εξήγησε ο υπουργός, «δεν διαθέτουμε όλα τα μέσα που θα θέλαμε για να στηρίξουμε στο μέγεθος που θα επιθυμούσαμε τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν ώριμα πράγματα, τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν».
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
Γ.Μαρινάκης: «Η αυτοδιοίκηση πρέπει να εκφράζει τη μεγαλύτερη συναίνεση»
Μέσα από τη διαβούλευση και εφόσον υπάρχει θετική διάθεση από όλες τις πλευρές, είναι εφικτό να προκύψουν «τομές» στο πλαίσιο του νέου Καλλικράτη με σημαντικά οφέλη στην αυτοδιοίκηση, επεσήμανε μιλώντας στην «Κ.Ε» ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης σχολιάζοντας την επικείμενη διαβούλευση και την παρουσίαση του συνολικού σχεδιασμού για τον νέο Καλλικράτη. Άλλωστε, ο κος Μαρινάκης επεσήμανε ότι η διαβούλευση θα πετύχει τον σκοπό της: «Αν έχουμε ως αφετηρία ότι η αυτοδιοίκηση δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις και ότι πρέπει να εκφράζει τη μεγαλύτερη συναίνεση και να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δήμων, την αξιοπρέπεια των αιρετών και την εξυπηρέτηση των πολιτών».
Παρά το γεγονός πως η συνολική εικόνα για τα όσα προβλέπονται θα προκύψει μετά την παρουσίαση του νέου Καλλικράτη, όπως τόνισε ο κος Μαρινάκης, ο ίδιος επεσήμανε πως το σκέλος που περιλαμβάνει αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς «μέχρι τώρα δεν αναδεικνύονταν μέσα από τον δημόσιο διάλογο τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης» τόνισε.
Σε ό,τι αφορά την απλή αναλογική ο Δήμαρχος Ρεθύμνης υπογράμμισε πως αυτό συνεχίζει να επιφέρει προβληματισμό, αφού σημαίνει «ακυβερνησία» και πρόσθεσε:«Δεν μπορεί η αυτοδιοίκηση να είναι όμηρος ευκαιριακών πλειοψηφιών και να μπαίνουν εμπόδιο στην λειτουργικότητά της. Έχει σημασία να εξασφαλίσουμε στην αυτοδιοίκηση τους μηχανισμούς, τους ανθρώπους και τις διαδικασίες ώστε να επιτελεί το έργο της».
Π. Μουρτζανός: «Περιμένουμε το νομοσχέδιο»
Εν αναμονή του σχεδίου νόμου βρίσκεται ο Δήμος Αμαρίου, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Παντελή Μουρτζανό, προκειμένου να καταθέσει ξανά προτάσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Ο κος Μουρτζανός απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για τα όσα προβλέπει ο νέος Καλλικράτης για την τοπική αυτοδιοίκηση ενώ επεσήμανε πως ο Δήμος Αμαρίου έχει ήδη καταθέσει προτάσεις και πλέον περιμένει τόσο τη διαβούλευση, όσο και το τελικό νομοσχέδιο.
Μ. Καλλέργης: «Προς την σωστή κατεύθυνση ο Νέος Καλλικράτης»
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στην «Κ.Ε» ο Δήμαρχος Ανωγείων Μανώλης Καλλέργης ο νέος Καλλικράτης «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ιδιαίτερα στο ζήτημα της συνεργασίας».
Ο κος Καλλέργης έδωσε μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των συνεργασιών μεταξύ των παρατάξεων που ευνοούνται στο πλαίσιο του νέου Καλλικράτη, όπως τόνισε ενώ προς την σωστή κατεύθυνση βλέπει και το ζήτημα της απλής αναλογικής. Ιδιαίτερα για το Δήμο Ανωγείων τόνισε: «Είμαστε μικρός δήμος και ήδη εφαρμόζουμε ορισμένα από αυτά που θα δούμε. Η συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων, που ήδη υπάρχει, θα βοηθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου. Από εκεί και πέρα περιλαμβάνονται κάποια τεχνικά ζητήματα τα οποία θα περιμένουμε να τα δούμε, όμως χρειαζόταν η θεσμοθέτηση σε ορισμένα ζητήματα».
Δ. Κόκκινος: «Πρακτικά θα συναντήσουμε δυσκολίες»
Την ανησυχία του για πρακτικές δυσκολίες που ενδέχεται να προκύψουν στο πλαίσιο του νέου Καλλικράτη, εξέφρασε ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος μιλώντας στην «Κ.Ε». Παρά το γεγονός , όπως τόνισε ο ίδιος πως το επόμενο διάστημα θα είναι πιο ξεκάθαρο το τοπίο σε σχέση με τα όσα προβλέπονται στον νέο Καλλικράτη, επεσήμανε πως ο Δήμος Μυλοποτάμου αριθμεί 15 χιλιάδες κατοίκους, γεγονός που τον κατατάσσει στους δήμους άνω των 10 χιλιάδων κατοίκων κάτι που προμηνύει, όπως τόνισε αυξημένες αρμοδιότητες. «Οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε σαν Δήμος Μυλοποτάμου αφορούν κυρίως την διεκπεραίωση θεμάτων στο πλαίσιο του καινούργιου συστήματος. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε προσωπικό να περαιώσουμε τις βασικές λειτουργίες του δήμου, πόσω μάλλον να έχουμε το προσωπικό με ξεχωριστές και αυξημένες αρμοδιότητες σε τοπικές και δημοτικές κοινότητες» τόνισε ο κος Κόκκινος και πρόσθεσε: «Πρακτικά θα συναντήσουμε δυσκολίες και αυτό είναι βέβαιο».
Γ. Ταταράκης: «Οι δήμοι πρέπει να κυβερνώνται»
Την ανάγκη να υπάρχει διακυβέρνηση στους δήμους, ανέδειξε μιλώντας στην «Κ.Ε» ο Δήμαρχος του Δήμου Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, ανεξάρτητα από τον εκλογικό νόμο. Ωστόσο, διευκρίνισε πως παρά το γεγονός ότι στο πλαίσιο αυτό η απλή αναλογική δεν αποκλείεται να επιφέρει προβλήματα: «αν συμπεριληφθούν κάποιες διατάξεις που περιλαμβάνουν όπως έχει αναφερθεί περισσότερες αρμοδιότητες στους δημάρχους, τότε θα υπάρξει δικλείδα ασφαλείας. Οι δήμοι πρέπει να κυβερνώνται» κατέληξε ο κος Ταταράκης.
Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος επεσήμανε πως η διαδικασία βρίσκεται σε τελικό στάδιο και περιλαμβάνει θετικά σημεία για το Δήμο Αγίου Βασιλείου, όπως οι διατάξεις για τους ορεινούς, ημιορεινούς και νησιωτικούς δήμους, ωστόσο τόνισε πως και ο ίδιος αναμένει το τελικό νομοσχέδιο προκειμένου να υπάρχει συνολική εικόνα και τοποθέτηση.
Πηγή: goodnet.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.