Διαφήμιση

Ρέθυμνο

260 Γάλλοι και Βέλγοι ήρθαν στο Αμάρι για να φυτέψουν δέντρα και αμπέλια! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Την πραγματική τους έννοια βρήκαν στην Κρήτη δύο δημοφιλείς εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ο οικοτουρισμός και ο εθελοντικός τουρισμός και μάλιστα το Φθινόπωρο σε ορεινή περιοχή, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας παρέχει άπειρες δυνατότητες ανάπτυξης τους σε περιόδους εκτός του καλοκαιριού και άρα επέκτασης της τουριστικής περιόδου.

Στο μικρό ορεινό χωριό Μέρωνας, που βρίσκεται στο Δήμο Αμαρίου στο Ρέθυμνο και απλώνεται σε μια καταπράσινη κοιλάδα στους πρόποδες του Ψηλορείτη, βρέθηκαν 260 Γάλλοι & Βέλγοι σε ένα ταξίδι κινήτρων, φυτεύοντας δέντρα, κλίματα αμπέλου, αρωματικά φυτά και σηματοδοτώντας μονοπάτια, στο πλαίσιο μιας εθελοντικής οικοτουριστικής δράσης στην φύση γύρω από το χωριό.

Πρόκειται για συμβούλους μιας μεγάλης Γαλλικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα του καθαρισμού με οικολογικά προϊόντα σε Γαλλία και Βέλγιο, την “Η2Ο at home”, οι οποίοι ταξίδεψαν στη χώρα μας τέλος Σεπτεμβρίου.

Η ιδέα και η εκτέλεση του ταξιδιού ανήκει στην πρότυπη οικοτουριστική επιχείρηση «Wild Nature» που δραστηριοποιείται την τελευταία δεκαετία στο χωριό και που συνεργάστηκε με το αθηναϊκό τουριστικό γραφείο Optimum Hellas, εκτελώντας με επιτυχία το πρόγραμμα.

Γάλλοι & Βέλγοι στα χωράφια και τους χωματόδρομους

Αφού χωρίστηκαν σε ομάδες των 130 ατόμων και μικρότερες οι Γάλλοι και Βέλγοι οικοπεριηγητές φύτεψαν 90 κλίματα αμπέλου, 120 καρποφόρα δένδρα και 150 αρωματικά φυτά, ενώ σηματοδοτήθηκαν 10 διαφορετικές διαδρομές φυσιολατρικού ενδιαφέροντος, αναπτυσσόμενες συνολικά σε 62 χιλιόμετρα μονοπατιών και χωματόδρομων. Η Κρητική φιλοξενία έκλεψε την παράσταση. Τους ξένους συνόδευαν σε όλα τους τα βήματα κάτοικοι του Μέρωνα, αλλά και των διπλανών χωριών, από πολύ μικρές ηλικίες, έως και υπερήλικες που θέλησαν να τους καλωσορίσουν. Κρητικά κεράσματα από τις νοικοκυρές του χωριού και τσικουδιές, συνόδευαν τους καλεσμένους.

Οι φυτεύσεις έγιναν σε δύο χωράφια που διατέθηκαν από την Κοινότητα και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Μέρωνα, ενώ η σήμανση των μονοπατιών έγινε τόσο στο χωριό, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Αμαρίου. Η δαπάνη για την προετοιμασία του έργου – μελέτη, πολλαπλό όργωμα των αγρών, αγορά δένδρων, λάστιχων ποτίσματος, λιπασμάτων, καταγραφή των διαδρομών περιήγησης, κατασκευής εκατοντάδων στύλων σήμανσης, κτλ. έγινε από την γαλλική Η2Ο.

Οι 260 Γάλλοι και Βέλγοι εθελοντές επέστρεψαν στην πατρίδα τους έχοντας ζήσει – σύμφωνα με τις αποχαιρετιστήριες φράσεις τους – “μαγικές, μοναδικές στιγμές στην Κρήτη”. Οι εκπρόσωποι της γαλλικής εταιρείας Η2Ο δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν “δικαιωμένοι και υπερήφανοι που η ανάθεση ενός τέτοιου πρωτότυπου έργου έγινε στο νησί της Κρήτης και όχι σε κάποια άλλη περιοχή της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της οικοτουριστικής επιχείρησης “Wild Nature” κ. Γιώργο Τσακαλάκη, για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος καθοριστική υπήρξε η συνδρομή του Δήμου Αμαρίου, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και της Κοινότητας του Μέρωνα, των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων αλλά και η αυθόρμητη εθελοντική συμμετοχή απλών κατοίκων χωριών της περιοχής. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Τσακαλάκης «Ο στόχος του έργου εξ’ αρχής, ήταν η ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού στην σημασία του οικοτουρισμού σε μία αγροτική περιοχή, η δύναμη της συλλογικής δράσης και του εθελοντισμού, αλλά κυρίως ο παραδειγματισμός προς συγκράτηση των νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο μέσω εναλλακτικών, αειφόρων μορφών τουριστικών εγχειρημάτων, που θα μπορούσαν να κερδίσουν έδαφος και να πολλαπλασιαστούν στο άμεσο μέλλον με πολλαπλά οφέλη».

Πηγή: news247

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]