Διαφήμιση

ΚΡΉΤΗ

Κρήτη: Καμπανάκι κινδύνου από τους επιστήμονες για τις παραλίες του νησιού

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

«Χάνονται» σταδιακά οι παραλίες της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης χώρας και πρέπει να δράσουμε πριν γίνει μη αναστρέψιμη η κατάσταση.

Ανησυχητικά στοιχεία για τη διάβρωση των ακτών της Κρήτης εξάγονται από τις έρευνες των επιστημόνων του Εργαστηρίου Παράκτιας & Θαλάσσιας Έρευνας  του Ιδρύματος Τεχνολογίας Και Έρευνας (Ι.Τ.Ε) με επικεφαλής τον κ.Νίκο Καμπάνη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο αφού σε 50 με 100 χρόνια οι παραλίες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν ή να συρρικνωθούν σε μεγάλο ποσοστό ανέφερε ο κ.Καμπάνης.

Οι “χαμένες” παραλίες

Οι έρευνες όπως είπε δείχνουν ότι από τα 1200 χιλιόμετρα των παραλιών του νησιού μας το 30% έχει υποστεί πολύ σοβαρή διάβρωση,το 15% μεσαία διάβρωση και ένα 20% περίπου σε λιγότερο βαθμό διακριτή διάβρωση.Να σημειωθεί ότι οι παραλίες στην Κρήτη έχουν μήκος από 100 έως και 1000 μέτρα ορισμένες.

Και στην υπόλοιπη χώρα όμως υφίσταται το πρόβλημα καθώς οι 12 από τις 13 Περιφέρειες διαθέτουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο μήκος παράκτιο μέτωπο που συνολικά έχει υπολογιστεί στα 16.000 ακτογραμμής με το 25-30% περίπου να έχει διαβρωθεί.

Πρόβλημα παντού

Ο κ. Καμπάνης είπε ότι, το πρόβλημα εντοπίζεται στο βόρειο παραλιακό μέτωπο της Κρήτης όπως στη Σητεία,το Ρέθυμνο, τον Πλατανιά στα Χανιά αλλά και περιοχές του Ηρακλείου αλλά και στα νότια του νησιού όπως το Κουτσουνάρι και τη Γρα Λυγιά στην Ιεράπετρα, το Πλακιά στο Ρέθυμνο και αλλού.

Η διάβρωση που έχουν υποστεί οι παραλίες δεν τελειώνει εδώ αφού το φαινόμενο επεκτείνεται χρόνο με το χρόνο εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και από τις παρεμβάσεις του ανθρώπινου παράγοντα όπως λιμενικά έργα χωρίς επαρκείς μελέτες,αυθαιρεσίες στο αιγιαλό.

Άρα το πολεοδομικό έγκλημα και οι αυθαίρετες και κοντόφθαλμες επεμβάσεις στον αιγιαλό όσο και στην θάλασσα σε επαφή μ’ αυτόν συντελούν στην διάβρωσή τους, επομένως και στην κάθετη πτώση της κάθε είδους αξίας τους.

Σε σχέση με την κλιματική αλλαγή τα τελευταία χρόνια επιστήμονες επισημαίνουν, ότι έχουμε αύξηση της συχνότητας διαφορετικών ανέμων, μεταβολές στις βροχοπτώσεις, άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αιτίες δηλαδή που επιβαρύνουν το πρόβλημα. Ανθρώπινες παρεμβάσεις αποτελούν: η οικιστική ανάπτυξη σε παράκτιες περιοχές, η κατασκευή μαρίνων και τα άστοχα αντιδιαβρωτικά έργα.

Στην εκπομπή μίλησε και ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ. Χαράλαμπος Φασουλάς ο οποίος έκανε λόγο και για γεωλογική αλλοίωση λόγω των φερτών υλικών σε πολλές περιοχές.

Πρέπει να ληφθούν μέτρα

Για να προστατεύσουμε τις παραλίες μας απαιτείται ολοκληρωμένη και ενιαία στρατηγική, με έργα, και πόρους για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η διάβρωση των ακτών είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με επιπτώσεις στον τουρισμό, την οικονομία και το περιβάλλον

Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί έχουν τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη ενός ενιαίου και ολοκληρωμένου εθνικού σχεδιασμού, με τη συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας, της διοίκησης, της αυτοδιοίκησης και των άλλων εμπλεκομένων φορέων, για την ουσιαστική και σε βάθος αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης των ακτών, που συνεχώς εντείνεται.

 

Πηγή: ekriti.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]