Διαφήμιση

ΚΡΉΤΗ

Κρήτη: Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για καλοκαιρινές αποδράσεις στη φύση | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Στην Κρήτη τίποτα δεν επαναλαμβάνεται και έτσι υπάρχει πάντα κάτι διαφορετικό να κάνει κάποιος. Παραλίες, φαράγγια, μοναδικά τοπία που αφήνουν άφωνους τους επισκέπτες!

Οι τεράστιες μορφολογικές αντιθέσεις και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί έχουν σμιλέψει τοπία μοναδικά, που προκαλούν τον επισκέπτη και κρατούν τις αισθήσεις του σε συνεχή εγρήγορση.

Το καλοκαίρι θεωρείται ιδανική εποχή, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, για να ανακαλύψει κανείς μέρη που θεωρούνται από τους πιο δημοφιλής προορισμούς του νησιού.

Για τους δραστήριους λοιπόν επισκέπτες κάναμε μια λίστα με τα highlights της Κρήτης.

Παραλίες Καινούργιου, Αγιοφάραγγο

Η παραλία του Αγιοφάραγγου βρίσκεται περίπου 80 χλμ. νότια του Ηρακλείου, στην έξοδο του Αγιοφάραγγου. Για να έρθετε ως εδώ θα πρέπει είτε να διασχίσετε το επιβλητικό φαράγγι με εύκολη πεζοπορία περίπου 20-30’ από το κοντινότερο σημείο στάθμευσης, είτε να πάρετε καϊκάκι από τα Μάταλα, την Αγία Γαλήνη ή τους Καλούς Λιμένες.

Στη διαδρομή μέσα στο «Φαράγγι των Αγίων» θα συναντήσετε μεγάλες σπηλιές που ζούσαν ασκητές και το ναό του Αγίου Αντωνίου με το μικρό πηγάδι με το γλυφό νερό και λίγο παρακάτω τον Γουμενόσπηλιο, όπου συγκεντρώνονταν οι ερημίτες.

Η παραλία στην έξοδο του φαραγγιού είναι εκπληκτική, με ψιλό βοτσαλάκι και με πεντακάθαρα νερά, τα οποία συνήθως είναι πολύ ήρεμα. Δυτικά σχηματίζεται μια φυσική καμάρα μέσα στη θάλασσα και ακριβώς από πάνω υψώνονται κατακόρυφα τα επιβλητικά βράχια του υψώματος Καψάλα. Εάν έχετε μαζί σας αθλητικά παπούτσια, μπορείτε να σκαρφαλώσετε στα βράχια που βρίσκονται ανατολικά της παραλίας και να βρεθείτε στην θαλασσινή λίμνη του Βουρβουλίτη που επικοινωνεί υποθαλάσσια με την ανοιχτή θάλασσα.

Φαράγγι του Ρίχτη

Το Φαράγγι του Ρίχτη βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Νομού Λασιθίου, ανάμεσα στον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία. Το μονοπάτι που το διασχίζει ξεκινάει από το χωριό Έξω Μουλιανά και καταλήγει στη βραχώδη παραλία του Ρίχτη, ανατολικά από το χωριό Καλαβρός.

Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου 3 χιλιόμετρα και η υψομετρική διαφορά εισόδου και εξόδου είναι περίπου 350 μέτρα. Το φαράγγι ακόμα και το καλοκαίρι έχει αρκετό νερό, το οποίο αξιοποιείται από δεξαμενή. Το φαράγγι μπορεί να το διασχίσει κανείς σε τρεις με τέσσερις ώρες με τα πόδια, ανάλογα το ρυθμό.

Τα πλατάνια, οι πικροδάφνες και οι φασκομηλιές είναι αμέτρητα, και οι μυρωδιές από τα αρωματικά φυτά εναλλάσσονται συνέχεια.

Παραλίες Σητείας, Φοινικόδασος Βάι

Το Βάι βρίσκεται 94 χλμ. ανατολικά του Αγίου Νικολάου και 24 χλμ. ανατολικά της Σητείας. Είναι η πιο διάσημη παραλία της ανατολικής Κρήτης, καθώς κύριο χαρακτηριστικό του είναι το μεγάλο δάσος με Κρητικούς φοίνικες, το όνομα του άλλωστε προέρχεται από το βάι που είναι ο φοίνικας. Εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη φυσική αποικία φοινικόδεντρων στην Ευρώπη με 5.000 περίπου δέντρα, ενώ μικρότερες αποικίες υπάρχουν σε άλλα μέρη της Κρήτης και στη νοτιοδυτική Τουρκία. Σύμφωνα με το θρύλο, οι φοίνικες φύτρωσαν από τα κουκούτσια χουρμάδων που πέταξαν πειρατές από την Αφρική, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ισχύει, καθώς οι φοίνικες αποτελούν ξεχωριστό είδος που απαντάται κυρίως στην Κρήτη.

Το παραδεισένιο φοινικόδασος είναι φυτρωμένο σε ένα μεγάλο σύστημα υγροτόπων εκτάσεως 250 στρεμμάτων με υφάλμυρο νερό που αναβλύζει από τη γη. Στο σημείο συνάντησης με τη θάλασσα, σχηματίζεται μια εξωτική αμμουδερή παραλία με άμμο και με φόντο το προστατευόμενο φοινικόδασος.

Δάσος και φαράγγι Ρούβα

Το φαράγγι του Ρούβα, ορίζεται από τις κορυφές Αμπελάκια (1.440μ) στα ανατολικά και Σαμάρι (1.413μ) στα δυτικά. Το ρέμα που διέρχεται μέσα από αυτό μεταφέρει τα νερά της περιοχής του Σκίνακα και της κοιλάδας του Ρούβα στο Ζαρό κι από εκεί στη λίμνη της Φανερωμένης.

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για το σημαντικότερο φαράγγι του Ψηλορείτη με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, χαράδρες και ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς και ορθοπλαγιές σπάνιας ομορφιάς. Το επίσημο όνομα του φαραγγιού είναι Φαράγγι Γάφαρη, αλλά έχουν επικρατήσει κι άλλες δύο ονομασίες: «Φαράγγι Αγίου Νικολάου» από τη μονή του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στην έξοδό του, κοντά στο Ζαρό, και «Φαράγγι Ρούβα» από το δάσος του Ρούβα το οποίο διασχίζει.

Το φαράγγι έχει συνολικό μήκος περίπου 4χλμ με διαμορφωμένη διαδρομή 2.7χλμ σε ένα πραγματικά μοναδικό περιβάλλον. Δυστυχώς ένα τμήμα από το πανέμορφο δάσος κοντά στη νότια είσοδο του φαραγγιού καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά το 1994, αλλά έχει εν μέρει επανακάμψει.

Λίμνη Κουρνά

Η λίμνη Κουρνά είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμός για τους επισκέπτες του νησιού, αλλά και τους ντόπιους. Είναι ένα ιδανικό μέρος για χαλάρωμα και για βόλτα. Το καλοκαίρι, ένας περίπατος γύρω από τη λίμνη, με τα γαλαζοπράσινα νερά της, διαρκεί συνήθως λιγότερο από μία ώρα (3.5 χλμ). Στην μια πλευρά της λίμνης υπάρχουν καφετέριες και ταβέρνες με θέα στη λίμνη που δυστυχώς έχουν υποβαθμίσει το περιβάλλον. Δίπλα στις καφετέριες, το καλοκαίρι, με την υποχώρηση των υδάτων, σχηματίζονται μικρές παραλίες με άμμο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μπάνιο.

Επίσης, ενοικιάζονται αρκετά θαλάσσια ποδήλατα για μια βόλτα στη λίμνη. Η βόλτα με το ποδήλατο είναι μια ιδανική επιλογή για το απόγευμα, καθώς τα χρώματα του νερού είναι υπέροχα και η ηρεμία της λίμνης μαγευτική. Το χειμώνα και την άνοιξη η στάθμη του νερού είναι ψηλότερα και ο περίπατος τριγύρω από τη λίμνη είναι δυσκολότερος, καθώς η βλάστηση είναι έντονη στα όρια της όχθης. Οι παραλίες εξαφανίζονται και το νερό κατακλύζει ακόμη και τα σκαλάκια που βρίσκονται δίπλα στις ταβέρνες.

Σπήλαιο Σφενδόνη

Το Σπήλαιο Ζωνιανών, Σπήλαιο Σφεντόνη ή του Σφεντόνη η Τρύπα, βρίσκεται περίπου 1χλμ βορειοανατολικά των Ζωνιανών της επαρχίας Μυλοποτάμου, περίπου 43χλμ από το Ηράκλειο και 52χλμ από το Ρέθυμνο. Αναπτύσσεται στις νότιες παρειές του λόφου Χαλέπα, σε υψόμετρο 630μ. Το σπήλαιο είναι προσβάσιμο και θεωρείται το πιο όμορφο επισκέψιμο σπήλαιο της Κρήτης, και ένα από τα ομορφότερα στην Ελλάδα, με πολύ πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο. Ανήκει στο Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη, που έχει ενταχθεί στα Γεωπάρκα της UNESCO.

Το σπήλαιο έχει μέγιστο μήκος 145μ και έκταση περίπου 3000 τ.μ., αλλά οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν περίπου τα 2/3 της συνολικής έκτασης του σπηλαίου, περιηγούμενοι σε ένα διάδρομο συνολικού μήκους 270 μέτρων. Υπάρχουν ογκώδεις κολώνες που δημιουργούν δαιδαλώδη διαμερίσματα μέσα στο σπήλαιο. Πολλοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες με διαφορετικά χρώματα και σχήμα διακοσμούν τις 14 αίθουσες του σπηλαίου. Σε αρκετά σημεία υπάρχουν λιθωματικές λεκάνες νερού. Επίσης μπορείτε να δείτε και τα λεγόμενα «μαργαριτάρια των σπηλαίων», ασβεστιτικά συγκρίματα συγκεντρικής ανάπτυξης που αναπτύσσονται σε ρηχές σπηλαιολίμνες. Τέλος, ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η λάμψη από τους μικροσκοπικούς κρυστάλλους από ανθρακικό ασβέστιο.

πηγή: neakriti.gr με πληροφορίες και φωτογραφίες από Cretanbeaches

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]