ΚΡΉΤΗ
Κρήτη: Αβέβαιο το τι θα τρώμε του χρόνου
Οι εξωφρενικές ανατιμήσεις που έχουν υποστεί τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές το τελευταίο διάστημα, προκαλούν ασφυξία στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, ενώ υπάρχει ορατός κίνδυνος τους επόμενους μήνες η κατάσταση να εκτραχυνθεί και άλλο.
“Οι ανατιμήσεις είναι εφιαλτικές. Τον Αύγουστο του 2020 ένας τόνος καλαμπόκι ερχόταν στο λιμάνι της Σούδας και κόστιζε περίπου 175 ευρώ. Τον Αύγουστο του 2021 κόστιζε 280 ευρώ. Σήμερα είναι πάνω από 400 ευρώ“, δήλωσε στο zarpanews.gr ο πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέξανδρος Στεφανάκης. “Υπάρχει πλέον ανοιχτό ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουμε σημαντική έλλειψη σε δημητριακά, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι και αυτό επηρεάζει τις ζωοτροφές.
Ταυτόχρονα, τα λιπάσματα έχουν ανατιμηθεί και 300%, γιατί χάθηκε η πρόσβαση στις πρώτες ύλες για την Ευρώπη και όλα αυτά κάνουν την κτηνοτροφία εκτός εδάφους – όπως τα κοτόπουλα, τα γουρούνια ή τα κουνέλια – μαρτυρική”, προσέθεσε ο κ. Στεφανάκης.
Για τους αγρότες, η εικόνα επίσης δεν είναι αισιόδοξη. “Παίρναμε έναν σάκο 40 κιλών νιτρική αμμωνία με 11 ευρώ και τώρα έχει ξεπεράσει τα 25. Μικτά λιπάσματα, 15-15-15 από 17 ευρώ, έχουν πάει πάνω από 30″, είπε στο zarpanews.gr ο Χαρίλαος Βλαζάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων. “Είναι αυξήσεις υπέρογκες και δεν σταματούν, κάθε Παρασκευή όλα τα αγροτικά εφόδια πάνε όλο και πιο πάνω. Μείωση της λίπανσης όμως, σημαίνει μείωση της παραγωγής”, τόνισε ο κ. Βλαζάκης.
Οι ελιές έχουν περιθώριο χωρίς λίπασμα
Πάντως δεν απαιτούν όλες οι καλλιέργειες την ίδια λίπανση, κάποιες είναι περισσότερο απαιτητικές. Ο Γιώργος Πατερομιχελάκης, γεωπόνος και ιδιοκτήτης καταστήματος αγροτικών ειδών στην Κίσσαμο, επισημαίνει ότι οι ελιές φέτος θα μπορέσουν να αντέξουν τη χρονιά και χωρίς λίπασμα, πράγμα που δεν ισχύει για τα κηπευτικά:
“Φέτος το κρύο και οι βροχές ωφέλησαν τα ελαιόδεντρα σε αυτόν τον τομέα. Γενικά για μια χρονιά οι ελιές μπορούν να καλλιεργηθούν χωρίς λίπασμα, αν τις προηγούμενες είχαν λίπασμα.
Αν όμως δεν είχαν ούτε τις προηγούμενες, θα υπάρχει θέμα. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τις ντομάτες και τα κηπευτικά, που απαιτούν λίπασμα”, ανέφερε. Προσέθεσε όμως ότι οι αγρότες αυτό το διάστημα και με αυτές τις τιμές, έχουν σταματήσει να αγοράζουν:
“Οι εταιρίες μας είχαν προειδοποιήσει από τον Σεπτέμβριο για ανατιμήσεις και εγώ ειδοποίησα τους πελάτες μου να αγοράσουν όσο προλάβαιναν με τις παλιές τιμές και πολλοί το έκαναν. Αλλά όσοι έρχονται τώρα, ή δεν αγοράζουν καθόλου ή παίρνουν ελάχιστες ποσότητες“.
Πού οδηγούμαστε
Η διατροφική ασφάλεια της χώρας δεν είναι καθόλου σίγουρη με τα σημερινά δεδομένα. Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, η εξάρτησή μας από εισαγωγές πάσης φύσεως είναι πολύ υψηλή:
“Στο χοιρινό κρέας εξαρτόμαστε κατά 70% από εισαγωγές. Στο βοδινό πάνω από 70%. Ειδικά στην Κρήτη παράγουμε φυτικά προϊόντα υψηλότερης αξίας και είμαστε πολύ εξαρτημένοι από την αγορά ζωοτροφών για την κτηνοτροφία. Έχουμε παραγωγή ζωοτροφών στην Κρήτη, αλλά αν δεν έρθουν οι πρώτες ύλες απ’ έξω, δεν θα μπορούν να τις παράξουν. Για τα λιπάσματα, επίσης χρειάζονται οι πρώτες ύλες. Και με το εμπάργκο στη Ρωσία κλείσαμε τις πόρτες για πολλές πρώτες ύλες, τις οποίες, κατά την προσωπική μου άποψη, θα πάρει η Κίνα“, υπογράμμισε ο κ. Στεφανάκης. “Υπάρχει απαξίωση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας ούτως ή άλλως και τώρα μπαίνουμε σε μια περίοδο με ανισορροπίες. Θεωρώ πως, όσον αφορά τη κτηνοτροφία, οι παραγωγοί θα μπορέσουν να διατηρήσουν το ζωικό κεφάλαιό τους, αλλά εμείς θα στερηθούμε τα προϊόντα τους“, προσέθεσε.
Στο μεταξύ, ήδη αρκετές εταιρίες έχουν σταματήσει να προμηθεύουν συγκεκριμένα είδη λιπασμάτων, αν και για την ώρα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τους αγρότες. Στα φυτοφάρμακα, οι αυξήσεις φτάνουν το 20% κατά μέσο όρο αλλά υπάρχουν συγκεκριμένοι κωδικοί φαρμάκων, που μάλιστα χρησιμοποιούνται πολύ και είναι ευρέως διαδεδομένα, όπου οι ανατιμήσεις ξεπέρασαν το 100%. Παράγοντες της αγοράς μάλιστα θεωρούν ότι τέτοια αύξηση τιμής δύσκολα δικαιολογείται.
Η εικόνα που σχηματίζεται, είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη. Από τη μια, βασικά διατροφικά προϊόντα όπως το σιτάρι έχουν ανατιμηθεί πάρα πολύ και αυτό επηρεάζει όλα όσα παράγονται από αυτά, όπως τα αρτοσκευάσματα. Ταυτόχρονα, ανατιμώνται τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές, πράγμα που θα οδηγήσει στο άμεσο μέλλον σε αύξηση τιμών και σε όλα τα άλλα τρόφιμα, μαζί με πιθανή μείωση παραγωγής. Πάνω σε όλα αυτά “κάθεται” το κόστος της ενέργειας, που αφορά όλη την οικονομική δραστηριότητα και ωθεί ακόμα περισσότερο προς τα πάνω τις τιμές. Και αυτό, ενώ ήδη υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, όπως ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, έχουν προειδοποιήσει ανοιχτά για επερχόμενο λιμό, εντός 12 – 18 μηνών.
πηγή: zarpanews.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.