Διαφήμιση

ΚΡΉΤΗ

Οι Παναγίες της Κρήτης που έχουν σήμερα την τιμητική τους! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Με περιορισμούς, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας και των ειδικών για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, θα πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε μοναστήρια και εκκλησίες της Κρήτης. Ο εορτασμός της Παναγίας αποτελεί αναμφισβήτητα μια σημαντική εορτή για τη Χριστιανοσύνη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η Κοίμηση της Θεοτόκου χαρακτηρίζεται ως το “Πάσχα του καλοκαιριού”.

Ωστόσο, το φετινό καλοκαίρι είναι αρκετά διαφορετικό από τα προηγούμενα. Η εξάπλωση του κορωνοϊού διαμόρφωσε νέες συνθήκες στις εκκλησίες, με αποτέλεσμα η ευλάβεια να γίνεται στη βάση της τήρησης όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών κανόνων και των απαραίτητων αποστάσεων σήμερα και αύριο, παραμονή και ανήμερα της γιορτής. Τόσο οι αποστάσεις όσο και ο συγκεκριμένος αριθμός πιστών που θα δεχτεί η κάθε εκκλησία και το μοναστήρι είναι προαπαιτούμενα, ώστε να εορταστεί το ύψιστο γεγονός της Χριστιανοσύνης.

Οι Παναγιές της Κρήτης

Σε κάθε περίπτωση, η Παναγία, η γυναίκα που γεννήθηκε για να εκλείψει η κατάρα της Εύας, έχει την τιμητική της. Ποιες είναι όμως οι εκκλησίες της Κρήτης που είναι αφιερωμένες στη γυναίκα που έλκυσε τη Θεία Χάρη και με την ελεύθερη συναίνεσή της σαρκώθηκε ο άναρχος Λόγος του Θεού για τη σωτηρία της ανθρωπότητας;

Ιερά Μονή Κρουσταλλένιας Λασιθίου: Από τις ιστορικότερες μονές της Κρήτης και σίγουρα αξίζει να την επισκεφτείτε. Σύμφωνα με την παράδοση, το όνομα της μονής οφείλεται είτε στην ίδρυση του μοναστηριού από κάποια γυναίκα με το όνομα Κρουσταλλένια, είτε στο ότι σε κοντινή σπηλιά βρέθηκε εικόνα της Παναγίας ζωγραφισμένη σε κρύσταλλο.

Ο κύριος ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει με λαμπρότητα στις 15 Αυγούστου. Το ανδρικό μοναστηριακό συγκρότημα αποτελείται από οικοδομήματα κυρίως του 20ού αιώνα, καθώς το μοναστήρι έχει καταστραφεί πολλές φορές κατά την Τουρκοκρατία.

Παναγία Παλιανή: Η Ιερά Μονή Παλιανής είναι ένα γυναικείο μοναστήρι σε υψόμετρο 280 μ. Είναι ένα από τα παλαιότερα βυζαντινά μοναστήρια της Κρήτης και βρίσκεται 20 χλμ. από το Ηράκλειο, δίπλα στο χωριό Βενεράτο.

Ο ναός, που υπάρχει σήμερα εκεί, χτίστηκε το 1826 στη θέση του παλιού. Πρόκειται για μία από τις πιο πολυσύχναστες μονές της Κρήτης. Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το μουσείο της μονής και να θαυμάσει το πολύ παλιό και σημαντικό αρχειακό υλικό που εκτίθεται εκεί.

Παναγία Σπηλιώτισσα: Η γραφική Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας απέχει μόλις 22 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου και βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Άγιος Βασίλειος και Χουδέτσι.

Η εκκλησία της μονής είναι αφιερωμένη στην Παναγία και βρίσκεται μέσα σε μία σπηλιά. Η ιερότητα του χώρου και το φυσικό κάλλος είναι ιδιαίτερα συνδυασμένα σ’ αυτόν τον μοναδικό τόπο.

Παναγία Καμαριανή: Στην παλιά Αλικαρνασσό (Μ. Ασία) καθόταν μια γυναίκα στο σπίτι της. Αυτή είδε στον ύπνο της μια μαυροφόρα γυναίκα να της λέγει να φύγει από το σπίτι της γιατί ήταν δικό της. Το λέει στον άνδρα της και της λέει «όνειρο είναι». Αλλά το όνειρο αυτό επαναλήφθηκε τρεις φορές.

Τότε της λέει ο άνδρας της, όταν την ξαναδεί, να τη ρωτήσει ποια γυναίκα είναι. Πράγματι, όταν την ξαναείδε, τη ρωτά: «Ποια είσαι και μου λες να φύγω από σπίτι μου;». Τότε εκείνη της απαντά: «Είμαι η Παναγία και σκάψετε στο τάδε μέρος να βρείτε την εικόνα μου. Θέλω να μου χτίσετε εκεί σπίτι» (εκκλησία δηλαδή). Πήγαν και έσκαψαν και βρήκαν την εικόνα σ’ ένα καμαράκι, γι’ αυτό τη λένε και Καμαριανή.

Παναγία στα Πάρτιρα: Σαράντα χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου, στον δήμο Μινώα Πεδιάδος, βρίσκεται το χωριό Πάρτιρα, που γιορτάζει επίσης το Ιερό Προσκύνημα στην Παναγία την Κερά.

Πλήθος κόσμου, από τα Πάρτιρα, τη Μικρά Επισκοπή, τον Μπαδιά, την Τουρλωτή και όχι μόνο συρρέουν στο γραφικό εκκλησάκι, προκειμένου να προσπέσουν στη Μάνα του κόσμου και να της ζητήσουν να σταθεί στο πλάι τους στα εύκολα και τα δύσκολα που τους περιμένουν.

Ιερά Μονή Καλυβιανής: Το μοναστήρι της Παναγίας της Καλυβιανής δεσπόζει στη Μεσαρά, με τους επισκέπτες και προσκυνητές να δίνουν κάθε χρόνο το “παρών” στη Χάρη της!

Ιερά Μονή Αγκαράθου: Το 1970, ο ηγούμενος Κύριλλος Χουρδάκης επιτυγχάνει την επιστροφή στην Αγκάραθο της πανάρχαιας εικόνας της Παναγίας της Ορφανής, που είχε μεταφερθεί στα Κύθηρα από το 1836.

Ο ναός της μονής με την εικόνα της Παναγίας της Ορφανής είναι δίκλιτος, με το ένα κλίτος αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) και το άλλο στον Άγιο Μηνά (11 Νοεμβρίου).

Διαβάστε τη συνέχεια στο neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]